🇮🇹 F2: Nissany drámája után Pourchaire győzött az imolai főversenyen

Többen is esélyesek voltak a mai főfutamos győzelemre Imolában, végül pedig a hibátlanul vezető Théo Pourchaire diadalmaskodott.

A kaotikus Formula–3-as futam után magas elvárásokkal vártuk az F2-esek főversenyét, és végül nem is kellett csalódnunk. A rajtnál mindjárt csak kapkodtuk a fejünket, Ralph Boschung ugyanis a 4. helyről valósággal kilőtt, de nála is jobban jött el a 6. helyről startoló Roy Nissany, aki az élre állt. A tavalyi F3-as szezon két sztárversenyzője, Jack Doohan és Dennis Hauger versenye tragikusan hamar véget ért, ugyanis alig néhány méter megtétele után a két pilóta egymással ütközött és fel kellett adják a küzdelmet. Természetesen jöhetett a biztonsági autó is.

A tavalyi F3-as szezon két sztárjának csak néhány méterig tartott a futam

Nissany tehát vezetett Boschung és Iwasa előtt, amikor újraindult a futam, de nem tartott sokáig. A pole-pozícióból indulva rögtön három pozíciót veszítő Jüri Vips ugyanis a Villeneuve-sikánból kifelé jövet elkövetett egy alsóbb kategóriákban is ritkán látható, amatőr vezetői hibát, lesodródott a pályáról és a falban kötött ki. Az észt pilóta balesete miatt ismét jöhetett a biztonsági autó, amit kihasználva a mezőny fele (a lágyakon rajtolók) a boxba viharzott. Ez Iwasának jött ki a legkevésbé jól, a japánnak várnia kellett az előtte szervizelő Nissany-ra, így alaposan visszaesett.

Nagyon ritkán látunk ilyen vezetői hibát még az F3-ban is, nemhogy az F2-ben

A boxkiállásoknak köszönhetően a mezőny alaposan felkavarodott: az újraindításkor Daruvala vezetett Armstrong, Lawson, Drugovich, Hughes, Sato, Caldwell, Verschoor és Williams előtt, és csak utánuk, a 10. helyen következett a kerékcseréjét már letudó Nissany. A futam ezután csendesebb vizekre evezett, csak néhány pozíciócsere történt. A 20. kör végén jött a következő dráma: az elméleti első helyen álló Nissany a 2-es Rivazza kijáratánál falnak csapta az autóját, ugyancsak vezetői hibából. Virtuálisan így Théo Pourchaire állt az élre, aki időközben megelőzte Boschungot, a virtuális SC-vel együtt pedig Daruvaláék pechjére lezárták a boxutcát a törmelékek miatt, így nem tudtak kereket cserélni.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy élete legjobb F2-es hétvégéje volt ez Nissany-nak

A 25. körben folytatódott a verseny, a kör végén pedig Lawson, Hughes és Verschoor nyitották a kerékcserék sorát a közepesen rajtolók közül. A trió bőségesen a mezőny legvégére tért vissza, nekik tehát nem jött jól a biztonsági autó, bár a keményebbik keveréken való rajtolásban ez a veszély mindig benne van. A következő körben érkezett Daruvala és Williams, majd egy körrel később Armstrong is, de mindannyian a mezőny végére csúsztak vissza, az új-zélandinak ráadásul még a kiállását is elrontották. Drugovich, Sato és Caldwell azonban a lehető legtovább húzták a kiállást, reménykedve abban, hogy hátha megérkezik az eső, vagy még egy biztonsági autós fázis.

Sargeant és Boschung is tempót veszített a végére

Pourchaire eközben kényelmes előnnyel haladt Boschung előtt, akit egyre inkább kezdett megközelíteni Sargeant, az amerikai mögött pedig Enzo Fittipaldi is lesben állt a Charouzzal. Sargeant a 31. körben meg is előzte Boschungot, aki a futam végére jó szokása szerint totálisan elfogyasztotta a gumijait, de nem járt jobban a carlinos sem, aki kanyarokkal később elkezdett számos pozíciót veszíteni. Fittipaldi a célegyenes végén lenyomta Boschungot, és miközben a kavarodást figyeltük, Lawson a pálya felső részén csúnyán összetörte az autóját, ami miatt ismét jöhetett a biztonsági autó. Drugovich és Sato mintha erre vártak volna, a két pilóta azonban érthetetlen módon nem állt ki az első adandó alkalommal, ezért ők is hátraestek.

Lawson balesete még a legvégén is okozott némi kavarodást

Az újabb biztonsági autó rendezte a sorokat, és már nem is indították újra a futamot. Pourchaire így a Safety Car mögött befutva az idei első duplázó lett, Fittipaldi megszerezte első F3/F2-es dobogóját, Boschung pedig tartalmas F2-es pályafutása során harmadszor állhatott fel a pódiumra. Novalak isten tudja, hogy lett negyedik, őt Iwasa, Vesti, Sargeant, Beckmann, Daruvala és Drugovich követték.

Címlapkép forrása: Formula 2 hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.