🇮🇹 F3: Staněk nyert az imolai káoszban

Az egész futamon mindössze egy kört vezetett, de ez elég volt a győzelemhez Roman Staněknek. A cseh pilóta pályafutása első győzelmét szerezte a sorozatban.

A mai futamot két tridentes, Zane Maloney és Roman Staněk kezdhették az első sorból, az első percekben azonban nem ők, hanem az időjárás játszotta a főszerepet. A rajtnál ugyanis vizes volt a pálya, emiatt néhány versenyző (Collet, Colapinto, Yeany, Ushijima, Martí és Trulli) úgy döntött, hogy a többiekkel ellentétben esőgumikkal vágnak neki a futamnak. Ez a döntés ki is fizetődött, a hat pilóta ugyanis konkrétan átgázolt a mezőnyön: Collet a 9. helyről rajtolva néhány kanyar után már vezetett, Colapinto pedig a 12. helyről egy kör alatt másodiknak jött fel (de a két Campos is sokat jött előre, Martí a 24. helyről jött előre a 4.-re, Yeany pedig a 15.-ről az 5.-re).

Több baleset is történt a 2. kör elején

Pechjükre azonban a 2. kör elején több incidens is történt: Benavides és Ushijima ütköztek a Villeneuve-sikánnál, a Tamburellónál pedig Pizzi pördült meg és ragadt a sóderágyban. Emiatt beküldték a biztonsági autót, amit kihasználva Collet és Colapinto visszaváltottak slick gumikra, Martí és Yeany azonban maradtak az esős szetten. Az újraindíást követően Martí néhány kanyaron belül átgázolt a mezőnyön és az élre állt, két körrel később azonban Bearman már slicken futott leggyorsabb kört, és Maloney is visszavette az első helyet az egyre inkább szenvedő Martítól.

Martí az esőgumikon szó szerint átgázolt a mezőnyön

A 8. körben véget is ért a campososok tündöklése, ugyanis Martínak és Yeany-nek is ki kellett állnia száraz gumikért, eközben pedig Benavides újabb balesete miatt visszaküldték a Safety Cart. Tetézve a Carlin borzalmait, a csapat másik két versenyzője, Enzo Trulli és Zak O’Sullivan egymással ütköztek a Tamburellónál, de mindketten tovább tudtak menni. A sorrend tehát nagyjából rendeződött: Maloney vezetett Staněk, Bearman és Crawford előtt a biztonsági autó mögött, majd Saucy, Hadjar, Maini, O’Sullivan, Frederick és Cohen következtek.

Benavides balesete miatt volt az egyik Safety Car

Épp indult volna újra a futam, Maloney azonban a Rivazzánál az élen haladva megpördült és lefullasztotta a kocsiját, heroból pillanatok alatt zerová avanzsálva. Így Staněk indíthatta el a futamot, de Bearman rögtön kifékezte, Maloney autójának mentése miatt pedig harmadszor is jöhetett a biztonsági autó. Az újabb restart után viszonylag nyugodtabb vizekre evezett a futam, Arthur Leclerc felzárkózása jelentett némi beszédtémát, illetve a dobogó legalsó fokáért küzdött egymással Crawford, Saucy és Hadjar.

Maloney nyomott egy Verstappent, csak ő nem tudta megmenteni

Néhány körrel a vége előtt a vezető Bearmanre megérkezett Staněk, majd a gumijaival egyre inkább szenvedő britet meg is előzte a tridentes a 23. körben. Az utolsó kör elején letudta a feladatot Crawford is, majd a Rivazzánál érkezett Saucy is, csakhogy Bearman alatt keresztbeállt az autó a nedves íven. A brit zseniális reflexmozdulattal megmentette autóját a pörgéstől, csakhogy ezzel kiütötte Saucy-t, Hadjar pedig nevető harmadikként fellépett a dobogóra. Saucy nem tudott továbbmenni, így a pódium helyett végül pontot sem szerzett.

Staněk élete első győzelmét aratta

Roman Staněk tehát élete első F3-as győzelmét aratta, Crawford és Hadjar mögött pedig Bearman mentette a 4. helyet, 5.-nek pedig Leclerc jött fel. Csendes futamot teljesítve Maini 6.-, O’Sullivan pedig 7. lett, Frederick ért célba 8.-ként, valamint Vidales és Cohen is pontot szereztek. Tóth László 25. lett. Az esőgumikon rajtolás végül nem fizetődött ki, Collet ugyanis csak 13. lett, míg a Martí–Yeany páros a 16-17. helyen futott be. Nem szerzett pontot Victor Martins sem, ami alaposan átrendezi a bajnoki tabellát.

Dráma az utolsó kanyarban

Részletes végeredmény:

Címlapkép: Formula Motorsport Limited
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.