🇵🇹 DTM: Auer és Müller győztek Portimãoban, de a legtöbb ponttal Bortolotti távozott a szezonnyitóról

Áprilisből májusba átmenet, a hétvégén (szomorúan üres lelátok előtt) kezdődött meg a DTM és TCR Europe szezonja Portugáliában, és a legfontosabb tudnivalókat, valamint a télen történteket ebben a cikkben foglaltam össze nektek. DTM terén a tegnapi futam nagyon izgalmasra sikerült, míg a mai már egy fokkal eseménymentesebb körözgetés volt. A legtöbb ponttal pedig a dupla dobogót szerző Mirko Bortolotti távozott Portimãoból, hiszen a győzelmeket szerző Auer és Müller is nullázott a másik versenyen.

Egy elképesztően szoros, szombat délelőtti időmérő edzésen Mirko Bortolotti szerezte meg a pole-pozíciót Portimãoban, mindössze 11 ezreddel megelőzve a sokunk számára teljesen ismeretlen Mikaël Greniert. A második sorból Auer és Fraga rajtolhattak, ők ketten is hat századon belül végeztek a pole-pozíciós olaszhoz képest. A top tízben Nicki Thiim, Maro Engel, Sheldon van der Linde, Luca Stolz, Maxi Götz és Nico Müller zárták a kvalit, míg Marco Wittmann és Kelvin van der Linde gyanúsan nem örültek, hiszen csak a 17-18. helyről várhatták a szombati rajtot. Míg a nagy visszatérő, a háromszoros-bajnok René Rast éppen csak lemaradt a top tízről.

Az időmérő részletes eredményeit itt találjátok (a csúszkát át kell rakni a megfelelő etapra). És igen, nem Nick Cassidy, hanem Loeb versenyzett a hétvégén az Alpha Tauri Ferrariban- ez grafikabeli hiba.

A szezon első futama nagyon sokáig a pole-pozíciós Bortolottiról szólt, aki hibátlanul vezette végig a versenyt (miután a rajtot követő kanyarban visszaelőzte az őt elcsípő Grenier-t), míg mögötte Lucas Auer haladt a második helyen, Grenier korai megelőzése után. Már az első három körben kiesett mindkét Rosberg Audi (mint ahogyan Marco Wittmann is), a sors azonban vasárnap kárpótolta Nico Müllert. Bortolotti előnye akkora volt, hogy fél célegyenesnyi előnnyel jött vissza a kötelező kiállása után, a mögötte haladó Mercedesekből pedig még egy lett, hiszen Auer és Grenier mögött, a korábban kiálló Luca Stolz elcsípte Nicki Thiimet a dán boxlátogatása után rögtön.

Bortolotti és Thiim “vesztét” egy másik lamborghinis, a boxutca bejáratánál megálló Rolf Ineichen. A beküldött biztonsági autó utáni rajtnál nagyon feltorlódott a mezőny, és a tavalyi, assenihez hasonló káosz alakult ki. Bortolotti csak néhány helyet veszített, miközben Grenier és Thiim a top tízből is kicsúsztak, és esélyük sem volt sokkal feljebb jönni. Ugyancsak az eset áldozata volt Felipe Fraga. A Red Bull brazil versenyzője az első körökben még top pozíciókért harcolt, de végül a boxban fejezte be a futamot. A káosz elcsendesedése után vette át a vezetést a Bortolotti mellől újrarajtoló Lucas Auer, aki innentől hátra sem nézett, egy nagyon stabil győzelmet aratva!

Mögötte márkatársai, Stolz és Engel haladtak, a GruppeM Racing versenyzőjét viszont becsületesen megkergette a dobogó alsó fokáért Bortolotti, és végül az utolsó kanyarban meg is előzte a németet. Maro Engel számára ezútán jött csak az igazi fekete leves, hiszen egy boxutcai sebességátlépés miatt még meg is büntették, szóval az utolsó pontszerző helyen, tizeddikként rangsorolták. A harmadik hely mögötti pontokat így Kelvin van der Linde örökölte meg, Dennis Olsen és Ricardo Feller előtt. Abték fiatal versenyzője ezzel behúzta a Junior kategóriás győzelmet.

Ezen az újraindításon ment el Bortolotti és Grenier futama is…

A címvédő Maxi Götz éppen csak lemaradt a pontokról, míg René Rast sem látta meg a kockás zászlót. Kettőjüknek amúgy egy kisebb koccanása is volt a verseny elején.

Az első verseny pontszerzői: 🏆Lucas Auer🥈Luca Stolz🥉Mirko Bortolotti- Kelvin van der Linde- Dennis Olsen- Ricardo Feller- Sheldon van der Linde- Laurens Vanthoor- Philipp Eng- Maro Engel

A futam részletes végeredményét itt találjátok.


A ma délelőtti időmérő az első két helyet leszámítva ismét nagyon szoros volt. Az egész nap nagy formában autózó Nico Müller ugyan több mint két tizeddel megverte a szombaton pole-t szerző Bortolottit, viszont az olasz mögött viszont két tizeden belül zárt az első tíz, és fél mádopercen belül végzett az első 18 pilóta!!!

A második sorból Felipe Fraga és Sheldon van der Linde várhattak a gurulórajtot, a Luca Stolz-Marco Wittmann duó elől, míg a top tízből még KVL, Feller és Götz rajtoltak.

A vasárnapi időmérő részletes eredményeit itt találjátok

A rajt után Nico Müller megtartotta a vezetést, az első 4 sorrendje pedig egyetlen helyen változott: Felipe Fraga feljött a második helyre, megelőzve Mirko Bortolottit. Igazából jó kérdés, hogy az milyen képet fest a futamról, hogy ha már most megírom, hogy a trió ebben a sorrendben, és ezeken a helyeken látta meg a célvonalat, és a hármas tagjai között végig volt egy 2-3 másodperces különbség, tehát túl sok esély nem is mutatkozott egy dobogós csatára.

A rajt után viszont akadt egy kis adok-kapok a mezőny hátsó felében, aminek elég hamar 4-5 áldozata lett. A visszajátszásban először annyit láthattunk, hogy Nicki Thiim és Thomas Preining kirakta egymást pálya szélére, Thiim pedig pár perccel később kiállt a boxba. A Lamborghini jobb eleje elég csúnyán megsérült. Viszont Ineichen és Eng sem jutottak túl messzire, mindkettőjük autóját a pályamunkások gyűjtötték be, de mivel mindenki le tudott húzódni a pálya melletti megnyitásokba, nem kellett beküldeni a biztonsági autót. Eközben Preining is kiállt, plusz Luca Stolz is meglátogatta a boxot a harmadik körben egy deffekt miatt, viszont a kerékcsere helyett a németet is betolták a szerelők, szóval az ő versenye sem tartott túl sokáig.

Az első kiállások nagyon hamar, már a hatodik körben megkezdődtek. Ekkor gyorsan ki is jött a boxba Fraga, a két van der Linde testvér, Olsen, Buhk és még sokan mások. Auer autóján viszont valamit elcs*sztek a szerelők, a tegnapi győztes osztrák pedig esett is hátra mint a kő, szóval neki még egyszer ki kellett állnia, ezzel el is veszítve a lehetőséget egy jobb eredményre. A vezető Nico Müller egy körrel később állt ki, míg Bortolotti és az élmezőny maradéka a kilencedik körben követte a vezető audist. Túl sok egyikükkel sem igazán történt és közben egy érdekes ötös találta magát a mezőny elején, akik egy alternatív taktikával próbálkoztak. Ők David Schumacher-Loeb-Grenier-Hawkey és Deledda Mester voltak. Az igencsak beleszürkült futamban pedig egy hatalmas csata” alakult ki a negyedik helyért Deledda és Hawkey között, amin elég jól szórakoztunk. 😀

Miután ők is meglátogatták szerelőiket egy új szett gumiért, a pályán alig történt valami az utolsó 23 percben. Két szebbecske csatát láthattunk mondjuk. Először Laurens Vanthoor és SVL találtak egymásra a 8-9. helyeken, de a dél-afrikai végül fennakadt belga riválisán és több mint 3 másodperccel lemaradt a leintésig, míg Marco Wittmann és Maxi Götz a negyedik helyért küzdöttek meg, amiből a BMW-s jött ki győztesen.

Nico Müller szombati drámára után tehát simán megnyerte a futamot a forduló szerencsét szintén áldó Fraga előtt, míg Bortolotti egy újabb harmadik hellyel stabilan vezeti a bajnokságot.

A pontszerzők: 🏆Nico Müller🥈Felipe Fraga🥉Mirko Bortolotti- Marco Wittmann- Maximilian Götz- Kelvin van der Linde- Laurens Vanthoor- Sheldon van der Linde- Ricardo Feller- Maro Engel

A mai futam részletes végeredményét itt találjátok

A bajnokság három hét múlva, a Lausitzringen folytatódik.

Címlapkép forrása: Twitter/DTM
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.