🇵🇹 TCR Europe: Young és Girolami győztek az ürességtől kongó lelátók előtt Algarvében

A DTM-mel együtt, Portimãoban elrajtolt a TCR Europe idénye is a hétvégén, az égiek pedig egy nagyon lapos szombati, és egy kimondottan jó vasárnapi futammal szolgáltak nekünk. A helyi nézőknek annál kevésbé, hiszen ijesztően üresek voltak a lelátók az Algarve International Circuiten.

*Mivel szombaton egyáltalán nem voltam gépközelben, és amire vasárnap estefelé pótoltam mindkét versenyt, már kezdődött az IndyCar alabamai versenye (amire igazából tudjuk, hogy nagyobb az érdeklődés és igény, szóval azt írtam meg hamarabb nektek), így kicsit megkésve kapjátok meg a TCR Europe hétvégi futamainak beszámolóját. Cserében viszont kárpótolunk titeket a két verseny magyar nyelvű kommentárjával, amit az előző évekhez hasonlóan idén is elkészítettünk, és Ádám YouTube csatornáján találjátok meg.

Amint a bevezetőben is linkelt beharangozóban már olvashattátok, terv szerint 21 autóval vágott volna neki a szezonnyitónak az Európa-kupa mezőnye, de az Élite Motorsport által nevezett svájci Miklas Born nem indult végül. Ennek pontos okát ne kérdezzétek, sajnos mi sem tudjuk. Viszont ha egy nagyon rossz viccel élhetünk, a hétvégére még nem született meg az indulása. 😛

A két szakaszban zajló időmérő nem hozott óriási meglepetéseket szombaton. Igazából a várt nevek jutottak be a 12 fős Q2-be. Talán Felice Jelmini és Michelle Halder korai kiesése volt picit meglepő. Az olasz éppen csak lemaradt a továbbjutásról, míg a hölgyversenyző 15. lett. Kettőjük között a beugró Luís Cidade végzett, ami mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény.

A Q2 szokásosan szoros csatát hozott, hiszen fél másodpercen belül végzett az első 9 versenyző, míg a Halder Motorsport autói oktattak, hiszen Mike megszerezte a pole-t a csapattárs Jack Young előtt. A két hondáson kívül pedig szintén másfél tizeden belül végzett a Baldan-Callejas duó is- a fiatal spanyol tehát be tudta tölteni az Azcona távozása után hagyott hatalmas űrt. Mögötte csapattársa, Gavrilov végzett, míg a legjobb Audival Girolami ötödik lett. A top 12 további sorrendje Coronel-Files-Filippi-Oriola-Homolas és Galáš volt. A cseh csapatnál pedig nem örülhettek, hiszen az ők autóik voltak a leglassabbak a Q2-ben, elég jelentős lemaradással.

Az időmérő részletes eredményeit itt találjátok

Sajnos a szombati versenyen annyira nem történt semmi, hogy néhány bekezdésnél többre nem is méltó. A Hondák tökéletesen jöttek el az élen, és néhány korai kakaskodáson túl csatákat sem igazán láthattunk. Az is mutatja a vonatozás és biztonsági autózgatás mértékét, hogy mind a 20 versenyző körön belül célbaért

A futam egyetlen érdemi eseményét a negyedik körben láthattuk, amikor az élen haladó Mike Halder elfékezte magát a célegyenes után, és csapattársa Young simán megelőzte a németet. Bennünk picit még fel is merült az esetleges csapatutasítás lehetősége (mivel a brit érezhetően gyorsabbnak tűnt), hiszen az esetet követően Young eléggé ellógott az élen, de a szezon első futamán csak nem erről volt szó.

Innentől Young simán megnyerte a futamot Halder előtt, míg a harmadik-negyedik helyről rajtoló Baldan és Callejas ezekben a pozíciókban is ért be a célba. Mögöttük is csupán annyi változás történt, hogy Girolami és Files átugrotta Gavrilovot, míg Oriola Filippit.

Az első futam pontszerzői: 🏆Young🥈Mike Halder🥉Baldan-Callejas-Girolami-Files-Gavrilov-Coronel-Oriola-Filippi-Galáš-Homola-Davidovski-Michelle Halder-Jelmini 

A verseny részletes eredményeit itt találjátok

A második futam cserében maximálisan kárpótolt minket!

A fordított rajtrácsos pole-t Oriola kaparintotta meg (első tíz fordul, az időmérő 10. helyzettje kapja meg a pole-t vasárnapra) szombaton Filippi előtt, így egy Honda és egy Cupra indult az első sorból tegnap délután.

A rajtnál mindketten jól jöttek el, és miközben a korzikait megelőzte Franco Girolami a második helyért, az élen Oriola elég becsületesen meglógott. A katalán öröme azonban nem tartott túl sokáig. A mezőny közepén végén ugyanis ment rendesen az adok-kapok, ami a hatodik körben hozta is magával a biztonsági autó beküldését. Ugyan az először sóderben járó Leonov még eljutott önerőből a boxig a második körre, az általa és Ghermandi által is megpöckölt Gustavo Moura Jr. (ő amúgy a korábban a sorozatban megforduló Moura fia, és mindössze 16 éves) Audija végül megállt a pálya szélén. Ezekben a körökben kapott egy becsületeset Homola autója is, akinek szintén meg kellett látogatnia a szerelőit, szóval a versenye innentől egy teszt etappá vált.

A két körös, biztonsági autós fázist követő újraindításnál Oriola ismét jól jött el, de Girolami tapadt rá mint a rágógumi, és egy zseniális csatát láthattunk az élen kettőjük között. Girolami előzését már két alkalommal is a szemünk előtt láttuk (de Oriola mindig visszatámadt, méghozzá sikeresen), amire végül előzni tudott az argentin, és a kis kakaskodásssal teljesen magukra húzták a mezőny többi tagját. Girolami az előzés után hamar meglógott, és egy kényelmesebb előnnyel szerezte meg harmadik győzelmét a sorozatban. Oriola ezt azért is bánhatta igazán, mert a biztonsági autó érkezéséig nagyon korrekt előnyt építette ki, de az Audik (pláne a Hondáknál) annyival gyorsabbak voltak az egyenesekben, hogy komoly esélye nem volt védekezni Girolamival szemben, amint az Audi közel került hozzá.

Ugyan az egyenesben a Cupra is gyorsabbnak tűnt, Filippi beragadt Oriola mögé, majd jelentősen le is maradt katalán riválisáról, a verseny vége felé pedig elveszítette a harmadik helyet Tom Coronellel szemben, aki szokásosan nagyot bulizott tegnap.

Visszatérve kicsit a Cuprákra, a Volcano Motorsportnál, de a hondás Halderéknél sem működött a csapatmunka valami jól vasárnap. Callejas és Gavrilov ütötték-vágták egymást az egész versenyen (az orosz végül hatodik, míg a spanyol nyolcadik lett), és ebbe belekeveredve Mike Halder meg Jack Young majdnem a pálya szélére rakták egymást. Halder amúgy a fent említettek előtt haladt, de a kakaskodásba keveredve, végül egy kicsúszást követően csak tizedik lett a német, egy pozícióval csapattársa, Young mögött.

Talán a legstabilabb futama Josh Files-nak volt, aki szombathoz képest egy helyet javítva ötödik lett, stabilan gyűjtve a pontokat, de semmi kimagaslót nem tudott mutatni a hétvégén.

A vasárnapi futam eredeti pontszerzői: 🏆Girolami🥈Oriola🥉Coronel-Filippi-Files-Gavrilov-Galáš-Callejas-Young-Mike Halder-Davidovski-Jelmini-Ryba-Cidade-Michelle Halder (utólag Jack Young és Felice Jelmini büntetve voltak, amivel Young visszaesett a 11. helyre, míg Jelmini a potszerzők közül is kicsúszott, így Baldán is elcsípett egy pontocskát)

A verseny részletes eredményét itt tudjátok megnézni.

Győzelmével és ötödik helyével Girolami vezeti a bajnokságot a szezonnyitót követően, 9 ponttal megelőzve Youngot, és tízzel a brit csapattársát, Mike Haldert.

A bajnokság három hét múlva, a Paul Ricardon folytatódik.

Címlapkép: Twitter/Neil Hudson/TCR Europe
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.