🇲🇨 Monaco E-Prix: Idei első győzelmével Vandoorne átvette a vezetést összetettben

Zsinórban a harmadik futamgyőzelmére készült Mitch Evans Monte-Carlóban, és egy darabig jól is haladt a célja felé, de végül Stoffel Vandoorne megakadályozta ebben.

Múlt hét szombaton rendezték a Formula-E világbajnokság idei hatodik futamát Monacóban. A hétvége rögtön egy érdekes bejelentéssel indult, csütörtökön ugyanis bemutatták a leendő Gen3-as autót, amely „a valaha épített leggyorsabb, legkönnyebb, legerősebb és leghatékonyabb elektromos versenyautónak” hirdeti magát. A világ vezető autógyártói közül eddig hét (a DS Automobiles, a Jaguar, a Mahindra Racing, a Maserati, a NIO333, a Nissan és a Porsche) kötelezte el magát az új formula mellett, melynek tesztidőszaka ez év telén kezdődik.

Bemutatkozott a Gen3!

Az új autó első látásra meglehetősen bizarr, de mondjátok el Ti a véleményeiteket!

Click here

A két szabadedzést de Vries és da Costa nyerték, az első igazi erőpróba azonban az időmérő volt. Az „A”-csoportból Vandoorne, Wehrlein, Vergne és di Grassi jutottak tovább, míg a „B”-jelű kvartettből Evans, de Vries, Lotterer és Frijns jutottak az egyenes kieséses szakaszba. Innen végül Wehrlein és Evans menetelt el a döntőig, amit az új-zélandi nyert meg, így a zsinórban két futamgyőzelem után összejött számára az idei első pole-pozíció is.

A monacói rajtrács

A rajtnál komolyabb pozíciócserék nem történtek, senki nem indult drámaian rosszul, az élmezőnyben egyetlen pozíciócsere történt, de Vries előzte meg Frijns-t. A futam első harmada meglehetősen laposan telt, a pilóták az energiatakarékosság mellett döntöttek, senki nem vállalt fölösleges kockázatot. Az éllovasok közül a 3. helyezett Vergne volt az első, aki felvette a támadó üzemmódot, az elévágás pedig működött, ugyanis amikor Evans és Wehrlein is kiálltak, már csak a francia mögé tudtak visszatérni. Evans ráadásul a takarékos vezetési stílusa ellenére energia szűkében állt, így szemléletet kellett váltania a hátralévő körökre.

A rajt

Evans később Vandoorne-nal szemben is pozíciót veszített, miközben Wehrlein megelőzte Vergne-t és az élre állt. Nem sokkal később azonban a német autója váratlanul lelassult, így nem csak a vezetést, de az egész futamot is fel kellett adnia. Wehrlein kiesésével Vergne állt az élre, aki a következő körben felvette második támadó üzemmódját. A kétszeres bajnok ráfázott erre a döntésére, ugyanis nem elég, hogy Vandoorne és Evans elviharzottak mellette, néhány másodperccel később Wehrlein rossz helyen megálló autója miatt egészpályás sárga zászlót vezettek be, így Vergne gyakorlatilag az egész támadó módját elvesztegette.

Wehrlein drámája

A 19. körben Rowland próbálta előzni Lotterert a célegyenes végén, azonban mindketten a falban kötöttek ki, így jöhetett a biztonsági autó. Ez lehetővé tette Vandoorne számára, hogy pozícióvesztés nélkül felvegye támadó módját. A belgára innen már senki nem tudott veszélyt jelenteni, az újraindítást követően három másodperces előnyt épített ki, amit a végére Evans ugyan megfelezett, de támadást indítani esélye sem volt. Vandoorne tehát megszerezte harmadik Formula–E-győzelmét, az elsőt tavaly Róma óta, ezzel pedig átvette a világbajnoki pontverseny vezetését.

Rowland és Lotterer csatája a TecPro-falban fejeződött be

Evans végül felülkerekedett az energiafelhasználási problémáin és a két futamgyőzelem után ezúttal egy sima 2. helyet gyűjtött be, a dobogó legalsó fokára pedig Vergne állhatott fel. A franciát a futam végén erőteljesen támadta az Attack Mode-jait jól időzítve felzárkózó Frijns, de neki végül meg kellett elégednie a 4. hellyel, míg az időmérőn már a csoportkörben kieső da Costa 5. lett. Említést érdemel még Sébastien Buemi, aki az utolsó helyről rajtolva szerzett pontot, míg a világbajnoki címvédő de Vries a szezonnyitón aratott győzelme óta továbbra sem találja a góllövőcipőjét, ezúttal is csak 10. lett.

Vandoorne üzenete a rajongóknak

Ami a kiesőket illeti, a műszaki hiba miatt búcsúzó Wehrlein, valamint a baleset miatt kiálló Rowland–Lotterer páros mellett Bird és Mortara nem tudták befejezni a futamot.

Részletes eredmények [kép forrása: results.fiaformulae.com]

Győzelmével Vandoorne átvette a vezetést összetettben, előnye hat pont Vergne előtt, őt további három ponttal lemaradva követi Evans és újabb eggyel Frijns. Eddig ez a négy pilóta emelkedik ki a mezőnyből, az 5. helyen álló Mortara lemaradása már 32 pont. A csapatok versenyében a Mercedes 120 ponttal vezet, őket a 105 pontos Techeetah és a 94 pontos Jaguar követi.

Folytatás két hét múlva Berlinben!

Címlapkép forrása: Mercedes-EQ Formula E Team hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.