Lagymatag futam, némi érdekességekkel – avagy: így láttuk az 🇮🇹 Emilia Romagna Nagydíjat!

2022-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői! Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az új éra negyedik felvonása, avagy: így láttuk a 3. Emilia Romagna Nagydíjat!


A futam összefoglalóját ~ITT~ olvashatjátok.


“Továbbra is tartom a véleményem, hogy eddig nem túl acélos az új éra kezdete. Imolában az időmérő tartogatott néhány fordulatot, de a sprint futam újfent teljesen feleslegesnek bizonyult és csak arra volt jó, hogy az időmérő sorrendjét helyrehozza vasárnapra (magyarán azt az extra kis izgalmi faktort is kiölte a vasárnapból). Hiába lett vizes a pálya, előzések hiányában a nagy izgalmak elmaradtak. Verstappen megérdemelten nyert, Leclerc pedig először hibázott, talán ez a futam legérdekesebb ténye. Sokat mondó az is, hogy Russel milyen szinten veri Hamilton-t, aki álmából felkelve is le tudná tökéletesen rajzolni az Alpha Tauri hátulját😃. Felejthető verseny és sajnos bármennyire is jó pálya az Imola-i, ezeknek az autóknak túlzottan szűk.”

Bajsz Ádám

3/10

A nap versenyzője: 🇳🇱Verstappen

A nap balfékje: 🇬🇧Hamilton

A hétvége pillanata: Az F3-as futamok😅


“A DRS elfogyott, eső nem is volt! Egyet aludva az imolai eseményekre, olyan semmilyen érzéseim vannak. A futam lapos volt, Max és a Red Bull győzelmét senki sem veszélyeztette, a sprint szokásosan mehh- ez minek van hangulatot adott. És akkor feltehetjük a kérdést, hogy a pénteki eső miatt vártunk egy nagyon jó hétvégét, hogy aztán az utóbbi időben látott, több pocsék esős futam egyike legyen ez. Kitekintve a közeljövőre, Leclerc nem omolhat össze, el kell ezt a kis bakit felejteni, mert nagyon hosszú a szezon, morálisan ki kell tartania, ha bajnokesélyes akar maradni. Ami a Mercedes vegyes hétvégéjét illeti, Hamiltont egyelőre még ne írjuk le, bár sokunknak picit jól esett a dominancia évei után kicsit kínlódni látni. Bár az imolai beragadások és vonatozások története régre nyúlik vissza. Azon is agyalhatunk, hogy erőben tényleg átlépte a McLaren a Mercit, vagy csak pályafüggő a történet. Dícséret illeti többek között Bottast, Vettelt és Tsunodat, míg szegény Alonso a ballasztot elég előnytelenül hagyta el, rámenve a futama. Ricciardot vádolni nem érdemes, minden esetre egy újabb bakija miatt esett ki az a Sainz, aki a saját maga által túltolt időmérővel szívta meg utólag.”

Izsán Csaba

3.5/10

A nap versenyzője: 🇳🇱Verstappen és 🇫🇮Bottas

A nap balfékje: ⛔Nekem ma nem volt

A hétvége pillanata: 77 másodperccel vezet 🇳🇱Verstappen 🇬🇧Hamilton előtt, majd lekörözi


“Eléggé váratlan volt az a csapadékmennyiség, amely pénteken jelentkezett mint az F3, F2 és az F1 szabadedzésére. Ez a helyzet a tavalyi Orosz nagydíj szabadedzésére emlékeztet, mikor ment a dilemma, hogy most lesz szabadedzés vagy sem. Szerencsére a fiúk megtudták kapni azt az 1 órát, és legalább azzal is előrébb voltak. A sprintfutamokat én személy szerint nem nagyon szeretem, de az átláthatóság és a pilóták/csapatok érdekében átkellene gondolni a hétvége felosztását. A két szabadedzést mindenféleképpen pénteken tartanám és az időmérő pedig közvetlen a futam előtt, szombat délelőtt lenne. Az időmérő eléggé elnyúlt, kicsit sok volt az öt piroszászló. Verstappen nagyon okosan oldotta meg a gyorskörét a Q3-ban, ami végül pole pozicíót ért neki. A sprintfutam meg körülbelül csak a vonatozásról szólt, úgyhogy azt meg sem említem. A versenyen több dolog is kibontakozódik, de kezdjük a legelején. Sainz az, aki Alonso mellett egy újabb pech szériába kerül. Szombaton elásta magát az időmérőn, vasárnap meg Ricciardo által elástatta magát a kavicságyban. Eléggé meglepő volt, hogy a versenyirányítás hamar reagált a balesetre, szerintem Ricciardo nem vehető elő ezért az incidensért. A futam egymagában unalmas volt, de a Red Bull fölénye valami elképesztő szintre nőtt. Max már az első pillanattól kezdve uralta a versenyt, és ezzel megszerezte élete második Grand Slamjét. Alonsonak a hétvége folyamán több balszerencsétlensége is volt. Kezdjük azzal, hogy a sprintfutam elején látott képek alapján, a célegyenes végén a tamburellónál megint fellépett a technikai hiba, ugyanis Alonsónak megint felvillant az Elektromosrendszer lámpája a hátulján. Pont a futam előtt olvastam, hogy mennyire várja a változó körülményeket és, hogy mennyire jót tudna belőle húzni, de ez sajnos nem történt meg, hiszen önhibán kívül esett ki megint csak. Hamilton gyengélkedéséről nem éri meg beszélni, de ha Russell ilyen eredményeket képes produkálni a W13-assal, akkor Hamiltonnál még is mi történt?”

R. Krisztián

5/10

A nap versenyzője: 🇩🇪Vettel

A nap balfékje: 🇬🇧Hamilton és vele a 🇩🇪Mercedes

A hétvége pillanata: 🇹🇭Albon fékrobbanása és 🇳🇱Verstappen lekörözi 🇬🇧Hamiltont


“Az időmérőn furcsa volt az 5 piros zászló, de sajnos az izgalmak és a kiszámíthatatlanság nagy része ott el is lett lőve erre a hétvégére. Imolát szeretjük, bünteti a hibát, de nem alkalmas izgalmas versenyzésre. A hibák miatt talán nem aludt el mindenki a futamon, de ez eddig sajnos a leggyengébb idén. A bajnokság viszont legalább szorosabb és izgalmasabb lett.”

Horváth Ádám

3/10

A nap versenyzője: 🇳🇱Verstappen

A nap balfékje: 🇬🇧Hamilton

A hétvége pillanata: 🇳🇱Verstappen lekörözi 🇬🇧Hamiltont


“Lagymatag futam néhány érdekességgel. Azt hiszem a vasárnapi imolai verseny olyan volt, amit igazán csak a hardcore Forma-1-rajongók tudtak élvezni (ők sem túlzottan), mert volt pár egyéni szép teljesítmény, meg persze pár statisztikai érdekesség. Sosem jó az, amikor már az időmérő edzés(ek) jobbak, mint a verseny. Ilyen szempontól nagy kár, hogy nem maradt meg a várva várt eső, bár azért láttunk olyan futamot is a hétvégén, ami csapadék nélkül is tudott menő lenni. A szerencse forgandó, a Ferrari rajongói nem fognak szeretni ezért a mondatomért, de az élet kicsit egyenlített a Red Bull eddigi technikai problémáiért. Más kérdés, hogy ez persze sosem megy igazságosan. Egyéni teljesítmények közül remek volt Verstappené, Pérezé, Norrisé, Russellé, Bottasé, Tsunodáé, Vettelé, Alboné, az egész hétvégét nézve Magnussené is – ezért nehéz is kiválasztani egy nap versenyzőjét például. Ricciardo és Alonso vesszőfutása szomorú. Ahogy kontextus nélkül azért a tavalyi világbajnoki másodiké is az lenne. És jogos az aggodalom Mick Schumacherért is lassan… Összevetve azért soha rosszabb szezonkezdést! Külön megemlíteném, hogy még csak négy futam telt el, de már minden(!) csapat szerzett pontot, míg az állandó versenyzők közül is csak ketten nem.”

Malinovszki András

4/10

A nap versenyzője: 🇳🇱Verstappen

A nap balfékje: 🇬🇧Hamilton

A hétvége pillanata: A baleset után 🇦🇺Ricciardo felkeresi 🇪🇸Sainzot, hogy elnézést kérjen tőle, ami után 🇪🇸Sainz szerint nehéz haragudni rá

Max Verstappen karrierje 22. futamgyőzelmét szerezte meg Imolában, beérve ezzel Damon Hillt az örökranglista 14. helyén és immáron csak egy győzelemre van Nico Rosbergtől! (forrás: Saját készítés, Száraz Szilárd)

“A pálya felszáradásával sajnos az izgalmak is elpárologtak Imolában, ennek ellenére mégis van bőven miről beszélni a hétvége kapcsán. Kezdjük rögtön a nyilvánvalóval: ezen a hétvégén a Red Bull diktálta a tempót, és nyilvánvalóvá vált, hogy a Ferrari nem késlekedhet a fejlesztési csomagjával, mert a bikák úgy tűnik beindultak – legyen akár vizes, akár száraz a pálya. És ha ez nem lenne elég, Sainz megint nullázott, és kis híján Leclerc is, aki egy teljesen értelmetlen hajsza miatt hibázott, és bukta el a biztos harmadik helyét, amit viszont Norris elegáns és rutinos versenyzéssel át is vett. Nagyot ment a Russell- Bottas-Vettel trió is, és mindenképp dicséret illeti Tsudonát, illetve Strollt is. A nap vesztese egyértelműen Hamilton, aki olyan gyámoltalan versenyzést mutatott be, mint amilyet Bottas produkált mellette az elmúlt években… a brit hajmeresztően enerválttá vált az elmúlt hetekben, és lehet kicsit meg is bánta, hogy nem akasztotta szögre a sisakját tavaly decemberben, mert nem elég, hogy nem boldogul a W13-assal, a tetejébe Russell hihetetlenül magabiztosnak tűnik. Nem ehhez szokott a hétszeres bajnok, és mi sem, hogy a szokásos középmezőnybeli birkózások utolsó helyezettjeként lássuk őt. Lényeg a lényeg, a bajnokság így még nyíltabbá vált, a fejlesztési verseny pedig ténylegesen is elindult – jó heteknek nézünk elébe, ráadásul új helyszínt is avatunk.”

Hazafi Gergely

4/10

A nap versenyzője: 🇳🇱Verstappen

A nap balfékje: 🇬🇧Hamilton

A hétvége pillanata: 🇳🇱Verstappen lekörözi 🇬🇧Hamiltont


“Kicsit csalódtam ebben a futamban, mert a rajtot meg az utolsó néhány kört leszámítva nem történt túlságosan sok minden. A sprinteknek továbbra sem látom semmi értelmét, nagyon felbőszített, hogy jövőre már hatot akarnak. Verstappennek tökéletes hétvégéje volt, és Pérez is úgy tűnik, hogy végérvényesen kezd felnőni a feladathoz, Leclerc pedig ezúttal megroppant a nyomás alatt. Külön öröm volt számomra látni a McLaren feltámadását. Magáról a futamról sok mindent tényleg nem tudok elmondani, ezt az értékelést csütörtök reggel írom, és őszintén szólva így négy nap elteltével nem is nagyon emlékszem már sok mindenre a futamból, szóval olyan mély nyomot nem hagyott bennem. Akiről szeretnék még két szót szólni, az Albon – továbbra is a mezőny egyik legalulértékeltebb versenyzőjének tartom, zseniálisan teljesít azzal a f*stalicska Williamsszel.”

Dányi Gergő

4/10

A nap versenyzője: 🇳🇱Verstappen – lehet más?

A nap balfékje: 🇩🇪Schumacher – nagyon nem ment neki, pedig ideje lenne felnőnie 🇩🇰Magnussenhez

A hétvége pillanata: A vasárnap reggeli F3-as futam, úgy ahogy van


“Ez a futam, meg amúgy az egész hétvége, egy szép magyar szólás-mondást jutatott eszembe: Nem mindegy, hogy kecsesen ringó fecske, vagy recsegve fingó kecske! Természetesen ennek megannyi változata ismert, kezdve banyáktól vagy teniszpályáktól, de remélem értitek a koncepciót. A hétvége az esőnek köszönhetően egy kecses fecskeként indult, és az időmérőre sajnos ki is fújt ez a szépség, hiszen utána a sprint meg a futam már csak egy nagyon recsegve fingó kecskévé változott. Egyet tudok biztosan elmondani: A sprintek eddig arra voltak jók, hogy (1) ha esetleg szétzilált volt a mezőny, akkor összerendezték a “helyes erősorrendbe” a futamra, (2) nagyon sokat bukjon valaki a megszerzett jó pozíciójához képest, (3) elvegye az izgalmakat a vasárnapi futamtól. Misem bizonyítja mindezt, hogy az egyik legnagyobb érdekessége a futamnak az volt, hogy Verstappen lekörözi Hamiltont. Hurrá(?). A bajnokságnak igen jót tett viszont az imolai eredmény, és ha valaki azt mondja nekem az első futam után, hogy a McLaren a negyedik versenyen dobogón fog állni.. hát én zárt osztályra küldtem volna, de ezek szerint léteznek még csodák.”

Száraz Szilárd

4.5/10

A nap versenyzője: 🇳🇱Verstappen

A nap balfékje: 🇬🇧Hamilton

A hétvége pillanata: 🇳🇱Verstappen lekörözi 🇬🇧Hamiltont

Leclerc előnye még mindig tetemes, de Imolában kiderült, hogy a Ferrari közel sem sebezhetetlen. Sainz folyamatos hibái és Lercerc túlerőltetése még fájhat ebben a kiélezett bajnoki csatában (kép forrása: F1 Porn Reddit oldala)

A 2022-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

  1. Szaúd-Arábiai Nagydíj – 6,56/10
  2. Bahreini Nagydíj – 5,31/10
  3. Ausztrál Nagydíj – 5,00/10
  4. Emilia-Romagna Nagydíj – 3,94/10

A szezon eddigi értékelése:

5,20/10

Címlapkép: Formula 1/ Sportskeeda

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.