🇺🇸 W Series: Jamie Chadwick kimagaslott a mezőnyből a szezonnyitón

A Miami Nagydíj betétsorozataként elrajtolt a W Series 2022-es idénye. Az előszezonban sokminden megváltozott, egyvalami azonban állandó: hogy Jamie Chadwick győz.

Hasonlóan tavalyhoz, a hölgyek együléses sorozatában ezúttal is a teljes mezőnyt a Fine Moments nevű szervezet készítette fel, amely mögött a Double R Racing áll (szponzorációs okok miatt minden csapat választhatott saját nevet magának). Az autók a Tatuus cég T-318 kódjelű, F3-as specifikációjú, modern biztonsági elemekkel rendelkező modelljei, amelyeket Alfa Romeo erőforrások hajtanak. Saját bevallásuk szerint a W Series célja, hogy „felépítsék a világ legnépszerűbb és leginkluzívabb női sportsorozatát, amely inspirálja és felhatalmazza a nőket, hogy a férfiakkal egyenlő feltételek mellett részesei legyenek a motorsportnak”.

A pilótákat ezúttal is egy külön eljárás során választották ki. A tavalyi szezon első nyolc helyezettje, valamint a két hivatalos W Series Academy pilóta garantált helyet kapott, utóbbiak közül azonban az orosz Irina Sidorkova mégsem tud versenyezni idén, az ismert okok miatt. Az előszezonban két teszthetet is lebonyolítottak, melyek során kiválasztásra került a tizennyolcfős mezőny, valamint egy tartalék hely, amelyet a norvég Ayla Ågren kapott meg.

csapatpilóta #1pilóta #2
Sirin RacingEmely de HeusBeitske Visser
CortDAO W Series TeamFabienne WohlwendMarta García
Puma W Series TeamEmma KimiläinenTereza Bábíčková
Jenner RacingChloe ChambersJamie Chadwick
W Series AcademyBianca BustamanteJuju Noda
Click2Drive Bristol Street Motors RacingJessica HawkinsAlice Powell
Quantfury W Series TeamBelén GarcíaNerea Martí
Scuderia WSarah MooreAbbie Eaton
Racing XAbbi PullingBruna Tomaselli
A 2022-es W Series mezőny

A W Series alapvetően a Forma-1 betétsorozata idén is, a hétvégék többségében egyfutamosak, azonban a miami szezonnyitó, valamint a mexikóvárosi szezonzáró hétvégén kettő versenyt tartanak. A futamokat a hagyományos 25-18-15-stb. rendszer szerint pontozzák, bónusz pont nem jár sem a pole-pozícióért, sem a leggyorsabb körért.

dátumpályahelyszín
1-2.május 7-8.Miami International AutodromeMiami, USA
3.május 21.Circuit de Barcelona-CatalunyaMontmeló, Spanyolország
4.július 3.Silverstone CircuitSilverstone, Egyesült Királyság
5.július 24.Circuit Paul RicardLe Castellet, Franciaország
6.július 31.HungaroringMogyoród, Magyarország
7.október 9.Suzuka International Racing CourseSuzuka, Japán
8.október 23.Circuit of the AmericasAustin, USA
9-10.október 29-30.Autódromo Hermanos RodríguezMexikóváros, Mexikó
A 2022-es W Series versenynaptár

A W Series minden időmérő edzését és futamát élőben közvetíti a Sky Sports F1, stream alapvető internethasználati képességek birtokában néhány perc alatt található a Google nevű fantasztikus találmány segítségével. Ezen felül a versenyhétvégék szabadedzései díjmentesen elérhetők a széria hivatalos YouTube-csatornáján. Magyarországon a közvetítési jogokat az AMC Networks, azon belül is a Sport 1 csatorna birtokolja, a miami szezonnyitó hétvége azonban nem került képernyőre, és nincs is semmilyen információnk arról, hogy a jövőben lesznek-e közvetítve a futamok.


Ennyi felvezetés után térjünk rá a miami eseményekre! A szombati időmérő edzésen mindkét futam rajtrácsa eldőlt, ugyanis a végeredmény az első futam rajtfelállását határozza meg a szabályok értelmében, míg a pilóták által futott második leggyorsabb körök alapján a vasárnapi futam rajtrácsa alakul ki. Ezek alapján a drámai, Fabienne Wohlwend balesete miatt idő előtt megszakított kvalifikáción Nerea Martí szerezte meg pályafutása első pole-pozícióját, míg a második futamot a kétszeres bajnok Jamie Chadwick kezdhette az élről.

Martí tehát életében először az első rajtkockából kezdhetett egy W Series futamot, öröme azonban nem tartott sokáig, ugyanis sem ő, sem Belén García, sem Alice Powell nem tudott eljönni a rajttól. Chadwick így simán az élre állt, de hamarosan elkezdte őt nyomás alá helyezni Emma Kimiläinen. Még az első kör vége előtt ritka hibát követett el a felzárkózó Powell, a brit lecsúszott az ideális ívről, a poron irányíthatatlanná vált az autója, amely így a falnak ütközött. A törmelékek eltakarításának idejére pályára küldték a biztonsági autót, tíz perc után azonban végül inkább a piros zászló mellett döntöttek.

18 perc volt még vissza az órából, amikor újraindították a futamot. Chadwick magabiztosan kontrollálta a repülőrajtot, a 3. helyért Fabienne Wohlwend és Marta García között zajló csata pedig lehetővé tette az élen haladó kettős számára, hogy ellépjenek az üldözőktől. Kimiläinen igyekezte nyomás alatt tartani Chadwicket és folyamatosan támadta is a kétszeres bajnokot. 8 perccel a vége előtt a 11-es kanyarban Kimiläinen át is vette a vezetést, ami után rögvest újra a biztonsági autó szakította meg a körözést, miután Wohlwend ütközött Abbie Eatonnel. A balesetért a versenybírók az idén svájci színekben versenyző liechtensteinit találták felelősnek, aki így kapott egy öthelyes rajtbüntetést a második futamra.

Az óra lejárt, mire Mayländer kiállt a mezőny éléről, így egy egykörös szétlövés maradt a végére, de még ez is tartogatott drámákat. Kimiläinen túl mélyet fékezett a célegyenes végén, így Chadwick visszaállt az élre, sőt a finnt még Marta García is megelőzte. Miközben Kimiläinen kétségbeesve próbálta visszaszerezni pozícióját, a hosszú egyenes végén ütközött Garcíával és megpördült, így nemhogy a dobogót nem tudta megtartani, hanem pontot sem szerzett. García az ütközéssel együtt is bejött másodiknak a diadalmaskodó Chadwick mögött, csakhogy a versenybírók őt találták felelősnek az incidens miatt, így utólag kapott egy tízmásodperces időbüntetést. A 2. helyre így Jessica Hawkins lépett előre, míg a 3. helyen Beitske Vissert rangsorolták.

Vasárnap tehát Chadwick volt pole-on és simán meg is tartotta a vezetést a rajt után, mögötte Martí és Kimiläinen következtek. Utóbbi kettő szoros csatát vívott egymással, de mire a finn túljutott ellenfelén, Chadwick már kétmásodperces előnyt épített ki magának. Martí azonban nem adta fel, támadásba lendült és vissza is előzte Kimiläinent, ami után egy rövid időre elment Chadwick után is, de aztán hamar feladta a kilátástalan harcot a kétszeres bajnok ellen.

Martí mögött eközben szép csata alakult ki a 3. helyért, Kimiläinent ugyanis utolérte Alice Powell és Belén García kettőse. Mögöttük Abbi Pulling is megkezdte a felzárkózást, a brit megelőzte Hawkinst és Wohlwendet is, majd futott néhány leggyorsabb kört és elment Visser mellett is. Pulling ezután sem állt le, maga mögé utasította Sarah Moore-t is, és erős pontokat szerezve a 6. helyen ért célba.

A futamvégi dráma ezúttal sem maradt el: az utolsó előtti körben a hátsó egyenes végén Kimiläinen megpördült, miközben Powellt próbálta előzni. Utóbbi első szárnya megsérült, de így is bevánszorgott a 3. helyen, a finn viszont piruettjével bukott még egy helyet Belén Garcíával szemben, így csak 5. lett. Chadwick viszont senkitől sem zavartatva, teljesen simán nyert, így a tavalyi szezon végét is beleszámítva most már zsinórban négy győzelemnél tart, és az utolsó kilenc futamon mindig dobogós helyen végzett. Második helyével karrierje legjobb eredményét érte el Nerea Martí is.

A bajnokságot egy fordulót követően Chadwick két győzelemmel, 50 ponttal simán vezeti, mögötte 26 ponttal Martí következik, majd jön Visser 21-gyel, Pulling 20-szal, Hawkins és Belén García 18-18-cal.

Címlapkép forrása: wseries.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.