🇦🇺 IGTC: Mostert parádés utolsó szektorral szerezte meg a pole-pozíciót Bathurstben

Chaz Mostert 2:02.493-as idejével a 65-ös Coinspot Audi szerezte meg az idei bathursti pole-pozíciót, több mint hét tizedet adva a legjobb Mercedesnek.

Miután az összes szabadedzést, szám szerint hatot az Audi nyerte, nagy meglepetésként nem hatott, hogy a német márka szerezte meg a 2022-es bathursti 12 órás verseny pole-pozícióját is. Az összesen húsz autót – ebből tizenöt GT3-ast – számláló nevezési listán összesen hét Audi R8 LMS modell található, amelyek az eddigi edzéseket valósággal uralták, érdekes lesz figyelni, hogy a futamon is fölényben lesznek-e.

A Q1-ben a szabályok szerint minden autóból két versenyző hajthatott pályára (közülük egy “Am”-kategóriás), akik összesített eredménye határozta meg az előzetes végeredményt. Így fordulhatott elő, hogy noha a legjobb időt Kelvin van der Linde érte el, az összeredménye mégis a Coinspot Audinak volt a jobb, így ők jutottak a legjobb idővel a Top Ten Shootoutba. Mostert mögött az Audi Sport Team Valvoline két egysége végzett van der Linde – Feller sorrendben.

Itt vissza lehet nézni az időmérőt

A kvalifikáció részletes eredményei

A legjobb tíz pilótát két részletben küldték pályára, a kvalifikáció első öt helyezettje, majd a második öt is kapott 15-15 percet, hogy döntsenek a rajthelyekről. Először Feller vezetett, a következő körben pedig van der Linde állt az élre. A Supercars-ász Mostert azonban nem tántorodott el és két tizeddel visszaszerezte az ideiglenes pole-pozíciót, de nem tétlenkedtek az audisok sem és néhány századra zárkóztak az ausztrál mögé.

Alig több mint két perc volt hátra, amikor van der Linde az élre állt, annak ellenére is, hogy az első szektorban nem tudott javítani. Ekkor kezdte meg utolsó körét Mostert, és noha az első két szektorban ő sem tudott javítani, a pálya utolsó részében a The Chase kanyarkombinációt elképesztően jól csinálta meg, ez pedig elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a kilencszázados hátrányból 0,085 másodperces előnyt kovácsoljon magának. Mostert tehát a tavaly decemberi Bathurst 1000 után most a 12 óráson is megszerezte a pole-pozíciót, a mostani eredmény ráadásul abból a szempontból is rekordnak számít, hogy ez a 85 ezred minden idők legkisebb különbsége az első és a második helyezett között.

Tekintettel az Audi erős hétvégéjére, órási eredménynek számít, hogy a SunEnergy1 Mercedesben ülő Jules Gounon a végén legyőzte Ricardo Fellert, így ő foglalhatja majd el a harmadik rajtkockát. A harmadik sorban szintén egy Mercedes–Audi páros áll majd, méghozzá Shane van Gisbergen és Lee Holdsworth eredményeinek köszönhetően. Mindössze a 7. helyen végzett a legjobb Porsche, amelyet Benjamin Barker terelgetett és a Grove Racing indította, míg a legjobb Lamborghini a 9. helyen záró Wall Racing egység lett Tony D’Albertóval.

Itt vissza lehet nézni a Pole Shootoutot

A Top Ten Shootout részletes eredményei

A futam magyar idő szerint szombat este 21:15-kor rajtol, a széria hivatalos honlapján, valamint a YouTube-on is lehet élőben nézni.

Itt lehet majd élőben nézni a futamot!

Címlapkép forrása: Audi Sport hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.