🇩🇪 Berlin E-Prix: Mortaráé a hétvége első pole-pozíciója!

Egy végletekig kiélezett időmérőn Edoardo Mortara szerezte meg a pole-pozíciót, míg Alexander Sims úgy lett második, hogy eredetileg a csoportkörből sem jutott tovább.

Az Andretti Autosport és a McLaren nagy bejelentésének árnyékában kezdődött meg a 2022-es Berlin E-Prix programja szombaton a Tempelhof-repülőtéren. A reggeli szabadedzéseken nagy meglepetés nem történt, és már a mezőny szorosságát sem tudom annak nevezni. Az első gyakorlást Oliver Rowland nyerte, és akkor jöjjenek a számok: egy tizeden belül végzett az első hat (!), két tizeden belül az első kilenc, és még a huszadik Sette Câmara is csak 851 ezreddel volt elmaradva. A második szabadedzésen André Lotterer volt a leggyorsabb, ezúttal már huszonegyen végeztek hét és fél tizeden belül, csak a tökutolsó Antonio Giovinazzi került másodpercen kívül.

A hétvége részletes időterve [kép forrása: fiaformulae.com]

Az „A”-csoport mindjárt egy nagy meglepetéssel indult, ugyanis az előző három futamon egyaránt dobogós helyen végző, ebből kettőt megnyerő Mitch Evans nem jutott tovább. A világbajnoki pontverseny 3. helyén álló új-zélandi nem tudott jó kört menni, így a végén szép csöndben kipottyant az első négy közül. A legjobb idővel, 1:06.532-vel Wehrlein végzett, továbbjutott még Vandoorne, Mortara és meglepetésre Sérgio Sette Câmara is. Evans mellett egyébként búcsúzott Dennis, di Grassi és Cassidy is, csak hogy a nagyobb neveket említsem.

A tűzijáték a „B”-csoportban is a végén jött. Az talán senki számára nem hat meglepetésként, hogy továbbjutott mindkét DS Techeetah, da Costa és Vergne, ahogyan az sem újdonság, hogy Lotterer a Porschéval megcsinálta. Az már inkább mondható váratlannak, hogy mindkét Mahindra kiesett, nem jutott tovább Bird és Frijns sem (a Jaguar és az Envision mindkét autója elvérzett tehát a csoportkörben), a legnagyobb meglepetés viszont a világbajnoki címvédő de Vries búcsúja volt. Továbbjutott viszont a 4. helyen Sébastien Buemi – gondoltuk akkor, a svájci legjobb idejét azonban egy szabálysértés miatt elvették. Így pedig az egyik Mahindra mégis megmenekült, nevezetesen Alexander Sims, aki így részt vehetett az egyenes kieséses szakaszban.

A “duel” szakasz párosítása

Váratlan sikerén felbátorodva Sims a negyeddöntőben is folytatta remeklését, és kezdésnek rögtön kiütötte Wehrleint. A második párharc ígérkezett talán a legérdekesebbnek mind közül, a kétszeres bajnok Vergne végül legyőzte a világbajnoki éllovas Vandoorne-t. A harmadik meccs volt a legszorosabb, itt Mortara mindössze nyolc ezreddel múlta felül Lotterert. Zárásként Sette Câmara és da Costa feszültek egymásnak, a portugál gond nélkül vette az akadályt. Bejutott tehát a legjobb négy közé mindkét Techeetah, valamint Sims és Mortara.

Az elődöntők minden várakozást felülmúltak! Elsőként Sims és Vergne hajtottak pályára, a két pilóta pedig ezredre azonos idővel zárt. A szabályok értelmében ilyenkor azt illeti meg az előny, aki elsőként futotta meg az időt, ez pedig Sims volt, így a brit jutott a döntőbe. A másik ágon da Costa és Mortara küzdelme is hasonlóan szorosan alakult, a kör során folyamatosan ide-oda billegett a mérleg nyelve, és végül mindössze nyolc századdal Mortara kerekedett felül.

A döntőben így Sims és Mortara csaphattak össze. Az olasz-svájci az első kanyarban rögtön hibázott, így a csoportkörből eredetileg tovább sem jutó Sims került előnybe. A mahindrás őrizte is egy-másfél tized körüli fórját a kör során, Mortara azonban az utolsó szektort nagyon jól összerakta, így végül ő szerezte meg a pole-pozíciót!

A döntőbe jutó páros mögül a két Techeetah rajtolhat majd a második sorból, aztán Lotterer, Wehrlein, Sette Câmara és Vandoorne következnek majd. Mitch Evans a 9. helyről várhatja az első futamot, de Vries csak 12. lesz, míg a két Envision csak a 19-20. helyről kezdhet.

A futam tehát 15 órakor rajtol délután, az Eurosport 2 adja élőben.

Címlapkép forrása: ROKiT Venturi Racing hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.