Már csak háromra Andretti örök rekordjától: Will Power 6. pole-ját szerezte meg az Indy GP-n!

A hétvégén rendezik a 2022-es IndyCar idény ötödik fordulóját, a GMR GP-t, az Indianapolis Motor Speedway Road Course vonalvezetésén. Mivel pedig az Indy GP-k szombaton szoktak lenni, így már most, pénteken lefutott az időmérő, ahol Will Power karrierje 64. IndyCar rajtelsőségét szerezte meg, háromra megközelítve Mario Andretti rekodját.

Az első edzést a bajnokságot vezető Palou húzta be, mindössze 3 ezreddel megverve az előző fordulóban formába lendülő Callum Ilottot, míg a végül pole-t szerző Will Power zárt harmadikként. Az edzésen amúgy Johnsson és Malukas tették meg a legtöbb kört, a pályaismeret hiánya és belerázódás miatt is gyanúsan. Palou 1:10.455-ös idejét O’Ward 1:09.783-ra javította a második szabadedzésen. A Barberben győző mexiókói a spanyol ganassis előtt nyerte meg az etapot, Colton Hertával a harmadik helyen. Hármukat leszámítva VeeKay tudott még 1:10-es belüli köridőt futni.

A Q1 első csoportját Rinus Veekay még lazán vezette az első mért körök után, a hollandot azonban a rosszul időzített kör és a pech is utolérte, és végül nyolcaddiként elég hamar elbúcsúzott az időmérőtől az a versenyző, akit én pole-ra esélyesnek tartottam. A továbbjutó hatos a Power-Palou-Rosenqvist-Newgarden-Harvey-Grosjean társaság voltak, akik közül Jack Harvey első normális időmérőjét futotta az RLL csapattal. VeeKay előtt, az igazán peches hetedik helyen Takuma Sato végzett.

Kettőjük mögött a Defrancesco, Castroneves, Dixon, Montoya, és Calderón ötös búcsúzott, akik közül Scott Dixon újabb időmérős bakija a meglepő. JPM ezeréve vezetett utoljára IndyCar-t, szóval rajta nincs amit számon kérnünk. Az ilyen korai kiesést pedig gyanúsan Castroneves sem teszi ki a vitrinbe.

A Q1 első csoportjának részletes végeredménye

A Q1 második csoportjában McLaughlin, és a hazai pályán ismét magára találó Conor Daly tűntek a leggyorsabbaknak pár mért kör után. Végül ugyan egyikük sem húzta be az etapot, de 2. és 5. helyen jutottak tovább. Ezt a csoportot a második szabadedzést is megnyertő Patricio O’Ward húzta be, a 3-4. helyen pedig Christian Lundgaard és Callum Ilott végeztek, akik mindketten elégedettek lehettek az eredménnyel, míg az utolsó továbbjutó Graham Rahal volt.

A fiatalok jó szereplésének Andrettiéknél örültek a legkevesébé, hiszen az éppen kieső helyeken Colton Herta és Alex Rossi búcsúztak, Pagenaud, Kirkwood, Malukas, Kellett és JJ társaságában.

A Q1-es második csoport végeredménye

A Q2-be tehát bejutott (idén először) mindhárom RLL Honda, a három Penske, a két AMSP, egyetlen andrettis, illetve gannasisként Grosjean meg Palou, valamint Conor Daly, és Callum Ilott.

Nagy csodák pedig nem történtek ezután. A három Rahal Letterman Lanigan autó Fast Six előtti búcsúzása papírforma volt – szegény Jack Harvey le is nyilatkozta, hogy ugyan végre egy jó időmérő új csapatával, de ez a 9. rajthely a legrosszabbja eddig az Indy Road Course-ról – ahogyan Illottot sem vártuk továbbjutásra esélyesnek, a brit azonban kitett magáért, és éppen csak lemaradt erről. Az etapot amúgy Palou nyerte meg, Rosenqvist, O’Ward, Power, Newgarden, és a továbbra is sziporkázó Conor Daly előtt.

A holnapi versenyen a 7-12. helyekről Ilott-Lundgaard-Harvey-Grosjean-McLaughlin és Rahal rajtolnak majd.

A Q2 részletes végeredménye

Két Penske, két AMSP, Palou és Daly harcolhattak meg tehát a pole-ért ma este. Az első köröket követően pedig Ganassiék címvédője állt a legjobban, és csupán az utolsó másodpercekben veszítette el a pole-pozíciót a nagyon nagyot hajrázó Will Powerrel szemben!

A különbségek az IndyCar kvalikon megszokott, nagyon kicsik voltak. Power 1:09.764-es pole-köréhez képest még a harmadik Newgarden is tizeden belül végzett, míg a leglassabb Rosenqvist sem kapott három tizedet. A Ganassi és két Penske mögött Daly megverte a McLareneket, így VeeKay csalódását követően legalább neki összejött csapaton belül. Aztán reméljük, hogy holnap több szerencséje lesz, mint a tavalyi rajtnál.

A Fast Six részletes végeredeménye

És, hogy kicsit a számokkal és statisztikával is játsszunk, ez volt Will Power IndyCar karrierének 64. pole-ja, háromra megközelítve Mario Andretti rekordját, és immár 6. pole-ja az Indy GP-n. Mivel a pályán már négy alkalommal is nyert az ausztrál, holnap nagy Akarat Erő kell majd őt legyőzni. 😛 Hogy egy még szemléletesebb számmal dobálózzak, az aktív mezőny összes versenyzője nagyjából 800 kört töltött az élen az Indy GP-k során, amiből Power egyedül több mint 330-at!!!

Az pedig az idei szezon izgalmait szemlélteti jól, hogy az ötödik hétvégén az ötödik különböző pole-pozíciós versenyzőt láthattuk!

Folytatás holnap este, magyar idő szerint fél tíz körül.

Címlapkép: Team Penske/IndyCar Media
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.