🇺🇸 IMSA: Újabb Acura 1-2 lett a vége a Ganassi-WTR kakaskodásnak Mid-Ohioban!

Két hét szünet után, a Mid-Ohio Sports Car Cours-szon folytatódott az IMSA Sportautó-bajnokság 2022-es szezonja (a GTD Pron kívül minden kategória versenzett) , és a május eleji, Watkins gleni fordulóhoz hasonlóan ismét a két Acura szerzett egyértelmű összetett győzelmet. Ezúttal azonban kellett némi kakaskodás is, az addig simán vezető Ganassi Cadillac pilóta Renger van der Zande, és a WTR-es Ricky Taylor között, ami pár másodperc alatt hazavágta az addig hibátlan 01-es CGR egység napját.

Az időmérő végeredménye alapján még egyáltalán nem számítottunk a japán márka dominanciájára, hiszen az utóbbi időben csúcsformában levő Sébastien Bourdais a harmadik pole-pozícióját szerezte meg négy futam alatt! A négyeres Champ Car-bajnok francia több mint fél másodperccel verte az összes Cadillacet, és az Acuraknak is bőven két tized fölött adott a 2.4 mérföldes pályán, szóval abszolút nem volt ellenfele a kvalifikáción.

LMP2-ben uralta az időmérő edzést a két PR1/Mathiasen Oreca, LMP3-ban Jarett Andretti szerzett pole-t a családi csapatnak, míg a GTD mezőnyben az egyes rajtszámú Paul Miller BMW bizonyult a leggyorsabbnak, a Korthoff Mercedes és a Heart of Racing Aston előtt.

A két óra 40 perces futam (a csúcskategóriában) nem hozott sokáig rengeteg izgalmat. Persze azt nem kell hangsúlyozni a sportautózást követőknek, hogy GTD-ben a szoksásos, “öldöklő” küzdelmek zajlottak a vezető helyért, míg a P2-es és P3-as egységes ezúttal is majdnem annyit jártak a pálya szélén, mint mellette…

Bourdais több mint egy órán keresztül hibátlanul vezetett a CGR Cadillacel, és el is húzott az élen a követőbolytól. A fiúkkal pedig már meg is voltunk lepődve a Brickyard Podcast alatt, hogy semmilyen balszerencse nem érte utol a 01-es CGR egységet ennyi idő alatt. Aztán végül csak falra festettük az elkerülhetetlent… Mindezt a lenti videóban is láthatjátok.

Így elbukni, egy addig biztosnak látszó győzelmet elég kínos…

A sárga zászló utáni restartot követően Ricky Taylor eléggé agresszív volt a Bourdais-t váltó Renger van der Zandével szemben, de a holland sem engedett neki túl sokat, bátran védve a belső ívet a Keyhole-ban, aminek egy megforgás lett a vége… Ebben bőven mindketten benne voltak, és szerintem a versenybalesetek tökéletes illusztrálását láthatjuk, csak éppen amíg az egyik fél diadalmaskodott, Ganassiék futama itt ment el. Azt szerintem mondani sem kell (mivel egy restartról beszélünk, összerázódott mezőnnyel), hogy a 01-es alakulat ezzel utolsó helyre esett vissza a kategóriában.

Nagyjából szűk félórájuk volt felzárkózni, és van der Zande hamar le is gyűrte a JDC Miller Cadillacet, majd a testvérautót is megelőzte. Végül azonban a 02-tes mögött végeztek, kevesebb mint 2 tized lemaradásban, aminek kapcsán én nem zárnám ki, hogy egy kis csapatutasítás is lehetett a levegőben, hiszen Lynnék állnak jobban a bajnokságban. Sajnos az élő képen semmit sem láttunk a két Ganassi autó utolsó 2-3 körös helycseréjéből, szóval nem tudom biztosra állítani, hogy elengedésről beszélünk-e.

A kis kakaskodást követően Ricky Taylor ellógott az élen, és ugyan az utolsó körökben (egy rakás lekörözés miatt, és a GTD győzelemért zajló csatába is keveredve) utolérte Oli Jarvis az MSR Acurával, győzelme nem igazán volt veszélyeztetve. A tízes rajtszámú WTR egység (Ricky Taylor-Filipe Albuquerque) tehát sorozatban második győzelmét szerezte idén, amire eddig még senki sem volt képes a szezonban, és 2021 után idén is behúzták a Mid-ohioi futamot. Győzelmükkel pedig átvették a bajnokság vezetését az ismét mögöttük záró MSR Acurától.

A dobogó alsó fokára a Pipo Derani/Tristan Nunez vezette Whelen Cadillac állt, akik ezzel ki is egyenlítették idei legjobb eredményüket, de annak gyanúsan nem örülnek, hogy öt verseny után nincs harmadiknál jobb helyezésük. Tehát kvázi ugyan azok az egységek zártak az összetett dobogón, mint két hete Laguna Secaban.

LPM2-ben volt egy adag kavarodás, és a szombaton még Indianapolisban versenyző Juan Pablo Montoya két alkalommal is belekavarodott egy kis adok-kapokba. A vezető Tower Motorsport autó elleni előzése egy megkérdőjelzhető manőver volt, pláne annak tükrében, hogy JPM ezzel kategória-győzelmet szerzett a DragonSpeed egységnek. A Laguna Secaban győző Tower Motorsport (ahol Louis Delétraz helyén ezúttal Will Stevens versenyzett) végül csak negyedik lett a “kis kaland” után, és nem éppen örültek a futam végén… A pole-ból rajtoló Mathiasen egység is esett-kelt tegnap, testvér autójuk pedig végül második lett Montoyáék mögött.

LMP3-ban sem hozott túl sok szerencsét a pole, és Andrettiéket a CORE Autosport és Jr III Racing Ligier-jei is legyűrték a dobogó felső fokaiért.

GTD-ben alapvetően úgy tűnt, hogy a BMW-knek áll a zászló Mid-Ohioban, és a győzelem a Turner, illetve Paul Miller autók között fog eldőlni. Nos, ez nem így történt, és a Ganassiék “vesztét” is okozó restartot követően került váratlanul jó pozícióba az Inception Racing McLarenje. Az autó a futam első felében kapott mindent IS, utána viszont nagyon jó tempót autózott (és az üzemanyaggal is tökéletesen spórolt) a gyári versenyző Jordan Pepper, és a csapat első kategóriagyőzelmét szerezte (jó nagy csatában) a két BMW előtt, akik 96-1 sorrendben láttak meg a kockás zászlót. A csapatnak korábban is voltak már villanásai a szezonban (Daytonában pl. a GTD Pro autók előtt is álltak elég sok körön át), de először jött ki nekik komolyan a lépés 2022-ben. És ha nem tévedek ez volt a McLaren 720S GT3 első kategória győzelme a bajnokságban.

De nem túl sokáig… Hiszen a verseny után kiderült, hogy az autó kötelező minimum súly alatt ért célba, szóval az egységet utólag kizárták, és a Turner BMW örökölte meg a kategória elsőséget.

A verseny részletes végeredményét itt találjátok

A bajnokság június első hétvégéjén folytatódik, az IndyCarral közös detroiti fordulóval.

Címlapkép: IMSA

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.