Ralinavigátorokat képezne át Forma–1-es versenyigazgatónak az FIA

Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem úgy véli, ralinavigátorokat át lehetne képezni arra, hogy a jövőben Forma–1-es versenyigazgatóvá válhassanak.

A versenyigazgatókérdés a tavalyi abu dhabi szezonzáró óta nyitott kérdés a Forma–1-ben. Az emlékezetes eseményeket követően Michael Masit leváltották, a helyét Niels Wittich és Eduardo Freitas vették át. Ők ketten idén az előzetes tervek szerint kétversenyenként váltják egymást, és amíg egyikük a versenyigazgatói szerepben tevékenykedik, addig a másik helyettes versenyigazgatóként szerepel. Ez a rend azonban mindjárt a szezon elején megbomlott, Freitas ugyanis Bahreinben és Miamiban sem tudott jelen lenni, F1-es megbízatása mellett ugyanis ő maradt az endurance-világbajnokság hivatalos versenybírója is.

Az első öt nagydíjon tehát egyaránt Wittich volt hivatalban, Barcelonában Freitas is bemutatkozhat, Monaco után viszont a portugál szakember ismét átteszi a székhelyét a WEC-be, ő lesz ugyanis a Le Mans-i 24 órás versenybírója, amely ütközik a Forma–1-es Azerbajdzsáni Nagydíjjal (az ilyen hétvégéken egyébként Colin Haywood szerepel helyettes versenyigazgatóként Wittich oldalán).

Az FIA továbbra is keresi a megoldásokat a helyzetre. Egy lehetséges verzió szerint például ralinavigátorokból képeznének versenyigazgatókat, Ben Sulayem szerint ugyanis egy navigátor olyan szervezőkészséggel rendelkezik, és oly kitűnő a nyomás alatti döntéshozatali képességük, hogy ideális versenyigazgató válhatna belőlük – erről a Rali-világbajnokág ötvenéves jubileumi gálavacsoráján beszélt Portugáliában.

„Nagy kihívás előtt állunk, hogy megoldást találjunk a helyzetre” – idézi Ben Sulayemet a Motorsport.com. „Nem tudunk senkit csak úgy beültetni, vagy vásárolni, vagy bérelni versenyigazgatókat. Gondoskodnunk kell arról, hogy legyen legalább három versenyigazgatónk, akik rotációban tudnak működni, szóval toboroznunk kell és betanítani őket. Egy raliversenyen a navigátor gondoskodik a szervizelésről, az útvonal szervezéséről, az üzemanyagról. Minden az ő kezükben fut össze, szóval megfordult a fejemben, hogy innen vegyünk át embereket, aztán alávessük őket a kiképzési folyamatnak. Hiszem és bízom benne, hogy meg fogjuk találni ezeket a személyeket.”

Címlapkép: Toyota / McKlein
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.