🇪🇸 FP1: Leclerc volt a leggyorsabb a barcelonai nyitóedzésen, miután Verstappent feltartották

Új fejlesztéseiket tesztelték a csapatok a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén, melyen végül a két Ferrari végzett az első két pozícióban.

Két pilóta is bemutatkozhatott a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén, köszönhetően az új szabályoknak, melyek újoncok beültetésére kötelezik a csapatokat: a Formula-E tavalyi világbajnoka, Nyck de Vries a Williamshez ülhetett be Alexander Albon helyére, míg a Formula-2 egyik élmenője, Jüri Vips a Red Bull Racingnél vehette át Sergio Pérez helyét. Az észt pilótának rögzített programja volt, végig adatokat gyűjtött, nem teljesített éles gyorskört, így nem meglepő, hogy az utolsó helyen végzett. De Vries ellenben meg tudta verni csapattársát, Nicholas Latifit, így végül 18. lett. Volt egy harmadik beugró is, méghozzá a veterán Robert Kubica, Guanyu Zhou helyén az Alfa Romeónál.

A gyakorlást egyébként rekkenő forróságban tartották, az aszfalt hőmérséklete az ötven fokot közelítette, alapos kihívás elé állítva a pilótákat. Az első gyorskört de Vries futotta, de hamarosan honfitársa, Verstappen vette át a kezdeményezést, aki a kemény keverékű gumikon teljesített hosszú etapján 1:22.693-ig tudta leszorítani a köridőt. A címvédő később kapott egy másik első szárnyat, de még mindig ugyanazon a kemény szetten dolgozott tovább és egészen 1:21.876-ig javított. Ez mindaddig a legjobb idő maradt, amíg a legtöbb versenyző el nem kezdett a lágy gumikkal próbálkozni.

Sainz rögtön majdnem két másodpercet harapott ki Verstappen addigi legjobbjából, de nem cicomázott a holland sem, aki az első két szektorban javítani tudott, de a végén feltartották, emiatt nem teljesen reális a végeredmény. Leclerc-t ellenben senki nem akadályozta és 1:19.828-cal szökött az élre, ami végül elégnek bizonyult a gyakorlás megnyeréséhez is. Új fejlesztésű padlólemezével látszólag jelentőset lépett előre a Mercedes: az Ezüstnyilak jó tempóra voltak képesek és az első öt fordulóhoz viszonyítva szinte alig delfineztek, így George Russell a 4.-, míg Lewis Hamilton a 6. helyen végzett, közbezárva Fernando Alonsot. A hazaiak kétszeres világbajnokára egyébként majd vár egy vizsgálat, miután egy alkalommal feltartotta Hamiltont. Vipset ugyancsak beidézték, ő Russellt akadályozta.

Az edzés utolsó perceiben még teljesítettek néhány kört nehezebb autókkal a pilóták, a végeredményen azonban ez már nem változtatott jelentősen.

Az első szabadedzés részletes eredményei [kép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala]

A második szabadedzés 17 órakor kezdődik Montmelóban.

Címlapkép forrása: Scuderia Ferrari hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.