🇲🇨 F2: Lawson szerezte meg a pole-t, de utólag elvették tőle, így Drugovich indulhat az első helyről

Monacóban az ismert közhely szerint szinte lehetetlen előzni, ezért szokás az ittenit az egész évad legfontosabb kvalifikációjának nevezni. Az F2-esek időmérője az elvárásoknak megfelelően izgalmasra sikeredett, és természetesen piros zászló nélkül sem úsztuk meg.

Ahogy az lenni szokott, ezúttal is két részre osztották a mezőnyt: az „A”-csoportban a páratlan rajtszámmal rendelkezők, a „B”-csoportban pedig a páros rajtszámúak indultak, így mindkét felosztásban egy-egy autóval képviseltették magukat a csapatok. Ránézésre talán az „A”-csoport tűnt erősebbnek, itt találhattunk több olyan nevet, akikkel az idei és a tegnapi szabadedzésen látott formájukat alapul véve lehetett számolni.

Bár csak 15 percet kaptak a versenyzők, de így is az időmérő első öt perce a gumik bejáratásáról szólt, jól jellemezte ezt, hogy Amaury Cordeel állt az élen sokáig. A belga amúgy ezúttal is a versenybírók kereszttüzébe került: ezúttal az egyik kerékcseréje alkalmával áthajtott egy másik csapat, a Charouz számára kijelölt területen és ott sérülést okozott az első légterelőket tartó állványon. Cordeel végül egy megrovással megúszta az esetet. Az indoklás szerint a stewardok az ítélet meghozatalánál figyelembe vették a monacói pálya sajátosságait és a szűk boxutcát – értsd: vélhetően nem akarták súlyosabban büntetni, hiszen az újonc pilóta egyeten büntetőpontra van az eltiltástól. Mindezzel együtt maradjunk annyiban, hogy nem lepődnénk meg, ha a VAR Bakura új versenyző után kellene nézzen.

A tűzijáték az utolsó öt percre maradt, ahol sorra záporoztak a jobbnál-jobb idők. Felipe Drugovich tűnt a legerősebbnek, de Dennis Hauger, Jack Doohan és Liam Lawson is meggyőzőnek látszott. Ralph Boschung sem ment rosszul, de az utolsó próbálkozása előtt hozzá ért valahol a falhoz és megsérült a kormányösszekötő.

A listavezető brazil aztán az utolsó gyors köre végét elrontotta. Az Anthony Noghes korlátját megcsípte, bal hátsó felfüggesztése pedig eltört. Belengették a sárga zászlót, csakhogy jöttek még a többiek lila szektoridőkkel. Lawson futotta meg végül a legjobb kört, 1:21:229-vel megnyerte a szakaszt a szintén hatalmasat javuló Ayumu Iwasa előtt. Doohan is javult, de az ő ideje már kevés volt a sikerhez.

A második csoport végül nem tudott olyan gyors körökbe lemenni, mint az „A” csapat megtette. Ennek fő oka, hogy le sem tudták futni a teljes időt, ugyanis másfél perccel a vége előtt egy hatalmas baleset történt. Jake Hughes az uszodánál lévő sikánt rontotta el, a kerékvető keményen megreptette az autót és belevágódott a szembeni szalagkorlátba. Az autó még tovább csúszott és végül a gumifalban állt meg. A brit szerencsére nem sérült meg az ijesztő balesetben, de az edzést már nem indították újra a kötött menetrend miatt.

Ebben a csoportban így Théo Pourchaire bizonyult a leggyorsabbnak, de mivel Lawson idejét nem tudta megdönteni, ezért ez egy második rajtkockát jelent majd neki vasárnap. Jüri Vips szokásához híven szintén jól ment, de Enzo Fittipaldit is nagy dicséret illeti. A legnagyobb vesztes Richard Verschoor lett, aki végül értelmes mért kör nélkül utolsóként zárt. A Trident ráadásul kapott egy 1000 eurós, plusz a szezon végéig további 2000 euró felfüggesztett bírságot, mert az egyik szerelő nem viselt sisakot az egyik kerékcserénél.

Ezzel azonban még nincs vége a történetnek, az edzés után ugyanis nem kevesebb, mint kilenc pilótát idéztek be a sportfelügyelők meghallgatásra különféle szabálysértések miatt. Köztük volt Lawson, Iwasa és Doohan is, akik a kvali végén nem lassítottak eléggé, miközben Drugovich balesete miatt sárga zászlók voltak érvényben. Az ausztrált végül tisztázták a vádak alól, Lawsont és Iwasát ellenben megbüntették, miután úgy ítélték meg, hogy nem lassítottak le kellően a 20A jelű pályabírói poszt sárga jelzésénél.

Az új-zélandi öt-, a japán pedig tízhelyes rajtbüntetést kapott a szombati sprintfutamra, emellett pedig legjobb időmérős köreiket is törölték, így Lawson a főfutamos pole-t is bukta. A csavar a történetben, hogy ezzel pont a balesetező, az adott incidenst elszenvedő és a piros zászlót kiváltó Drugovich ölébe pottyant a pole-pozíció. Rajtuk kívül egyébként még Caldwell is kapott a sprintfutamra egy háromhelyes büntetést, mert feltartotta Marino Satót.

Az előzetes végeredmény, még a büntetések nélkül:

1.Liam LawsonCarlin1m21.229s
2.Theo PourchaireART Grand Prix1m21.535s
3.Ayumu IwasaDAMS1m21.288s
4.Juri VipsHitech GP1m21.618s
5.Felipe DrugovichMP Motorsport1m21.348s
6.Enzo FittipaldiCharouz Racing System1m21.719s
7.Jack DoohanVirtuosi1m21.432s
8.Jehan DaruvalaPrema1m21.928s
9.Marcus ArmstrongHitech GP1m21.734s
10.Jake HughesVan Amersfoort Racing1m22.011s
11.Dennis HaugerPrema1m21.817s
12.Roy NissanyDAMS1m22.017s
13.Ralph BoschungCampos Racing1m21.859s
14.Logan SargeantCarlin1m22.072s
15.Calan WilliamsTrident1m21.985s
16.Clement NovalakMP Motorsport1m23.180s
17.Frederik VestiART Grand Prix1m22.703s
18.Marino SatoVirtuosi1m23.241s
19.Amaury CordeelVan Amersfoort Racing1m22.762s
20.Olli CaldwellCampos Racing1m23.498s
21.Cem BolukbasiCharouz Racing System1m24.150s
22.Richard VerschoorTrident1m29.993s

A szombati sprintfutamon – jelenleg úgy néz ki, hogy – Hughes állhat a pole-pozícióba. Remélhetőleg ott is tud majd lenni a pályán a 17:40-kor kezdődő versenyen, melyet az M4 Sport+ közvetít élőben.

Címlapkép forrása: fiaformula2.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.