🇲🇨 FP1: Leclerc nyitott az élen péntek délután

Megtörik-e Charles Leclerc monacói átka? Ez az egyik fő téma a hétvégén, és ha erre nem is, de számos más kérdésre választ kaptunk az első szabadedzésen.

Az előző évek hagyományaival ellentétben csak pénteken kezdődött meg a Forma–1-es program Monacóban. A Pirelli a három leglágyabb szettet bocsátotta a csapatok rendelkezésére, a sort az első szabadedzés elején Verstappen vezette fel a fehér oldalfalú C3-as keveréken. A holland pilótának jó oka volt a korai kihajtásra, a Spanyol Nagydíjon látott DRS-nyitási problémát ugyanis még mindig nem tudták megoldani, a címvédő eleinte sokat panaszkodott a hátsó szárnyra. Szintén nem volt még mindig százszázalékos Lando Norris, aki még nem épült fel teljesen mandulagyulladásából, mely már Barcelonában is kínozta.

Leclerc ment be először 1:20 alá, de ahogy a pálya elkezdett felgumizódni, hamar javulásnak indultak az idők, az élmenők az első tíz perc végén már 1:16-ban autóztak. Leclerc nagy igyekezetében egyszer el is fékezte magát, a Sainte Dévote-nál futott ki a bukótérbe. A Mercedeshez eközben visszatértek a problémák, ugyanis sem Lewis Hamilton, sem George Russell nem volt kifejezetten gyors, a huplis monacói pályán pedig újra látványosan delfinezett a W13.

Leclerc hibája a célegyenes végén

A hazai kedvenc Verstappennel pingpongozott a legjobb időkkel, kettejük csatáját azonban az első húsz perc végén félbeszakította Mick Schumacher. A német pilóta Haas-Ferrarija az MGU-K hibája miatt állt meg, ráadásul pont elzárta a boxbejáratot, ezért elkerülhetetlen volt a piros zászló. Itt lejátszódott egy érdekes jelenet, a kétszeres Monte-carló-i győztes Fernando Alonso ugyanis úgy ítélte meg, hogy még befér Schumacher mellett a boxba, de elakadt és rükvercet kellett kapcsolnia.

Schumacher megállt, Alonso elakadt

Az újraindítást követően a két McLaren állt az élre, csak jóval később tudta őket szétválasztani Gasly, majd még Russell is beférkőzött közéjük. Az utolsó negyed órába érve Verstappen vette át a vezetést, próbálkozásait azonban az ő esetében is egy szett gumi bánta. A címvédő 1:14.712-es körénél Sainz rögtön mehetett volna gyorsabbat, de az uszodához közeledve utolért néhány lassabb autót, ezért inkább kimenekült a bukótérbe.

Verstappen ugyancsak a Sainte Dévote-nál fékezte el

12 perccel a vége előtt futotta meg Leclerc azt az 1:14.531-es kört, ami végül az edzés legjobb ideje maradt. Pérez a végén javított és négyszázados lemaradással bejött másodiknak, megverve Sainzot, Verstappen pedig 4. lett. A lenti táblázatot megfigyelve érdekes tény, hogy a két ferraris nem használt kemény keverékű gumit, a két Aston Martin és a két Williams pedig a lágyakat is kipróbálta.

Az első szabadedzés részletes eredményei [kép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala]

A második szabadedzést 17 órától rendezik Monacóban.

Címlapkép forrása: Scuderia Ferrari hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.