🇲🇨 FREC: Beganovic Monacóban tovább növelte összetett előnyét

Dino Beganovic idén még csak az első vagy a második helyen ért célba.

Két, nem túl izgalmas versennyel szolgált Monte-Carlo a Formula Regional European Championship by Alpine követőinek, Dino Beganovic azonban aligha szomorkodik emiatt.

Három héttel Imola után a Forma–1-es Monacói Nagydíj betétsorozataként Monte-Carlóban folytatódott a Formula Regional European Championship by Alpine 2022-es idénye. A pilótafelállásban egy változás történt: a KIC Motorsport csapatához visszatért Piotr Wiśnicki, aki Olaszországban iskolai kötelezettségei miatt nem tudott versenyezni, helyette a finn Patrik Pasma ugrott be.

A két csoportra bontott időmérő edzésen a bajnoki pontverseny éllovasa, Dino Beganovic szerezte meg a pole-pozíciót, míg a nyitóversenyre Hadrien David kvalifikált az első helyre. Az óriási, 37 autós nevezési lista miatt egy különleges módszert találtak ki a futamra: az időmérő edzés első 19 helyezettje alanyi jogon részt vehetett mindkét futamon, a 20-28. helyeken végzők pedig csak a második-, míg a 29. helytől lefelé csak az első futamon állhattak rajthoz. Ez különösen a korábban két dobogót is szerző és a bajnokságban is előkelő helyen álló Paul Aront érintette érzékenyen, aki egy felfüggesztéstörés miatt idő nélkül zárt a kvalin, emiatt az első futamon esélye sem volt a pontszerzésre, a másodikon pedig részt sem vehetett.

Nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom, hogy nem a szezon legizgalmasabb versenye volt a szombat délelőtti a szűk monacói utcákon. David a pole-pozícióból simán megtartotta a vezetést, mögé Beganovic és Kas Haverkort soroltak be. A vezető kettős kissé meglógott, Beganovic folyamatosan néhánytizedes távolságból követte a vezető Alpine-akadémistát, de előzésre semmi esélye sem volt.

Még a táv egyharmada sem telt el, amikor piros zászlóval meg kellett szakítani a futamot. Sami Meguetounif próbálta előzni Esteban Massont a pálya legszűkebb pontján, a Fairmont-hajtűben. A manőver nem jött össze, a francia a fal előtt állt meg, mögötte pedig feltorlódott a mezőny.

Tipikus monacói jelenetek [fotó: Formula Regional European Championship by Alpine]

Alig öt perc maradt hátra, mire újraindították a futamot, de ez már semmire nem volt elég. David magabiztosan győzött Beganovic előtt, Gabriele Mini pedig a végén már nagyon szorongatta Haverkortot, de ő sem tudott előzni. Belov 5. lett, mögötte pedig Bortoleto, Boya, van Hoepen, Fornaroli és Leon végeztek pontszerző helyeken. Révész Levente 22. lett.

Az első futam részletes eredményei

Az első futam dobogósai, és mellettük Laurens van Hoepen, a legjobb újonc [kép forrása: Formula Regional European Championship by Alpine hivatalos Twitter oldala]

A vasárnapi futamot tehát Beganovic kezdhette az első helyről és magabiztosan meg is őrizte azt, míg Mini megpróbálta megelőzni Davidet, de a francia megtartotta a 2. helyét. Hátrébb több incidens is történt, ami miatt még a nyitókörben beállt a biztonsági autó: Roman Bilinski a Casino-térnél ütközött a szalagkorlátnak, míg Maceo Capietto a Tabac-kanyarban járt ugyanígy. Az alagút kijáratánál is történt egy koccanás: Joshua Dufek ütközött hátulról Lorenzo Fluxá autójának, a svájcinak szárnyat kellett cserélnie, de mindketten tovább tudtak menni.

A folytatást követően az élmezőnyben nem történt változás, a 16. helyen autózó Tim Tramnitz azonban szolgáltatott némi akcióval. A német a hajtűben megelőzte Esteban Massont, a manőver közben azonban majdnem keresztbefordította Sebastián Montoyát is, de egyikük autója sem sérült. Beganovic az élen meglógott, egy ponton az öt másodpercet is elérte az előnye, míg Davidnek inkább védekeznie kellett Minivel szemben.

A szűk pályán azonban lényegében senki nem jutott előzési lehetőség közelébe, így Beganovic simán nyert David és Mini előtt, a svéd tehát tartja kiváló formáját, az idei szezonban ugyanis még nem ért célba a másodiknál rosszabb pozícióban. A dobogósok mögött Haverkort végzett a 4. helyen, aki ezzel összetettben is sokat javított, majd Bortoleto, Belov, Boya, van Hoepen, León és Dürksen következtek.

A második futam részletes eredményei

A futamok a széria hivatalos YouTube-csatornáján visszanézhetők.

A pontversenyben Beganovic jelentős, 55 pontos előnnyel vezet David előtt, őt hét pont lemaradással követi Mini, majd Haverkort, Belov, Bortoleto, Aron és Boya következnek. Az újoncok értékelését Sebastián Montoya vezeti, míg a csapatok versenyében a Prema 51 ponttal előzi meg a R-ace GP-t és további 29-cel az ART Grand Prix-t.

Folytatás szünet nélkül Le Castellet-ben!

Címlapkép: Dutch Photo Agency
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.