Jónak tűnt, de csak giccsparádé – avagy: így láttuk a 🇺🇸 Miami Nagydíjat!!

2022-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői! Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az új éra ötödik felvonása, avagy: így láttuk a 1. Miami Nagydíjat!


A futam összefoglalóját ~ITT~ olvashatjátok.


“Szeretem Miamit, maga az egész város különleges számomra és valószínűleg fiatalabb koromban alig vártam volna a versenyt, ezúttal viszont annyira nem született meg bennem a várakozás az új helyszínt illetően. Ettől függetlenül a hétvégét megelőző promóciókat, az ötletesebbnél-ötletesebb sisakdizájnokat és a Miami Vice-os és neonos beharangozó posztereket imádtam😍 – 80-as éveket imádó retró lelkemnek jól esett, hogy ebbe a stílusba bekerült a szeretett sportágam is. Maga a verseny viszont, finoman szólva is rettenetesen semmilyen lett. Tényleg sokat mondó, mikor maga a kommentátorok is úgy fogalmaznak: „Ennek a versenynek bármi jót tenne”. A végére jött egy minimális izgalom a győzelemért, de végül abból sem lett semmi. Maga a vonalvezetés is elég ötlettelen lett, előzéseket is alig láthattunk, hiába jelöltek ki három DRS-zónát is. Verstappen szépen felépítette a versenyét, ott és akkor tette oda magát, amikor kellett, igazi világbajnoki teljesítményt mutatott. A két Ferrari hozta a minimum elvárt szintet, Mick Schumacher pedig újfent bebizonyította, hogy véleményem szerint nem egy bajnoki materiál és leginkább csak a neve jutotta el ide. Vettel-t sajnáltam, szép lett volna a bokszból indulva pontot szerezni, ami viszont Albonnak megint összejött. Összességében akadt egy-két szép momentum, de kötve hiszem, hogy évek múltán túl sok mindenre emlékeznénk az első Miami Nagydíjról (kivéve az undorítóan mű jacht kikötőt, ami kis híján olyan maradandó károsodást okozott, mintha Varga Irén képét kellett volna egy órán keresztül bámulnom😅).

Bajsz Ádám

4/10

A nap versenyzője: 🇳🇱Verstappen

A nap balfékje: 🇩🇪Schumacher

A hétvége pillanata: Promóciók Miami style módra📺


“Csaba megkapta, amit nem várt (hanem inkább sejtett) a Miami Nagydíjtól… Mert itt túl sok érdemi nem történt a Gasly-Norris eset utáni biztonsági autóig… Cserébe itt volt minden sztárocska, csak úgy folyt a szirup, filter és a glitter a kamu öböl és kikötő mellett. Hát, ha így kell eladni az F1-et Amerikában, én köszönöm, nem kérek belőle! És attól félek, hogy Vegashoz képest ez még semmi sem volt. Végig úgy éreztem magam a hétvége képeit és közvetítését nézve Imola után, mintha egy underground metal vagy rapkoncertről mennél be egy Taylor Swiftre, Grofóra vagy valami hasonlóan „minőségi” produkcióra… Látva a Red Bull egyenesbeli fölényét, már az időmérő után sejthettük, hogy itt a Ferrari hamar elveszítheti az első sort, és ugyan Charles a fent már említett újraindítást követően meglepően magára talált, és mindent beleadott, ekkora végsebességbeli hátránnyal a Ferrarinak komolyan el kell gondolkodni a szezonon. Pérez motorgondjai miatt még mákjuk volt a dupla dobogóval, de kérdés, hogy mi a jó irány. Ahogy fent is említettem, a futam nagyobb része egy óriási nullaaaaaa volt, ahogy Molnár Kiki mondaná. A pálya ilyen formájú alkalmatlanságát az is jól mutatta, hogy az utolsó körökben is sok hiba kellett az előzések kicsikarásához (Bottas széles kanyarvételét nagyon sajnáltam), és tény, hogy Russellt a taktika, sokkal frisebb gumik és (nem kis) szerencse is Hamilton elé segítették, a végén mutatott agresszivitása és elszántsága pacsit érdemel. Az Aston üzemanyagafférját nem is akarom említeni, az a kegyetlen facepalm kategória volt… Alonso büntetését erősnek tartom annak tükrében, hogy a Gasly esetet versenybalesetnek nyilvánították, míg Mick (idén sem először) benézte a dolgokat. Albononak pedig jár egy nagyon nagy gratula, Lord Latifit Russell szinten, ha nem afölött is beárazza.”

Izsán Csaba

2/10

A nap versenyzője: 🇹🇭Albon

A nap balfékje: 🇬🇧 Aston Martin a végre jó rajthelyek „mesteri eldobásáért”

A hétvége pillanata: Mikor vége lett ennek a sz*rnak 💩


“Miami egy műalkotás volt, de sajnos a mű szót lehet kiemelni. A vonalvezetés még olyan, amilyen, de ez sem az utcai, sem épített pálya hagyományait nem üti meg nálam. A versenyen bár volt előzés a győzelemért, mégis nagyon sima volt, úgyhogy inkább néhány egyéni teljesítményt lehet csak kiemelni benne. “

Horváth Ádám

3/10

A nap versenyzője: 🇹🇭Albon

A nap balfékje: A promóter 📺

A hétvége pillanata: Két 🇩🇪Mercedes csatája házon belül, illetve az a minimális 🇳🇱Verstappen-🇲🇨Leclerc csata


Max Verstappen karrierje 23. futamgyőzelmét szerezte meg Miamiban, beérve ezzel Nico Rosberget az örökranglista 12. helyén (forrás: Saját készítés, Száraz Szilárd)

“Kicsit olyan érzésem van Miami kapcsán, mint Zandvoort visszatérésekor: remek pályaszéli hangulat, ugyanakkor lényegében nulla verseny. Az első edzések után sem lehetett sok jóra számítani, de a futam maga alulmúlta minden várakozásomat, Verstappen sima győzelmet aratott – hiába az utolsó néhány körös sprint, nem igazán volt kérdés a győztes személye. Leclerc tehetetlen volt az egyenesekben szédületes tempót diktáló hollanddal szemben, és ismét bebizonyosodott, hogy a Ferrarinak sietnie kell a fejlesztésekkel, mert a bikák most már inkább átléptek rajtuk, nem csak utolérték őket. A középmezőnyben megszokott műsor is kimerült néhány kisebb ütközésben – ezek közül említésre méltó Mick Schumacher torpedózása Vettellel szemben, ami elég amatőr hibának tűnt, ráadásul Mick ezzel eldobta a biztosnak tűnő pontszerzést. Miami így számomra durván nagy csalódással kezdte F1-es pályafutását, de legalább a bajnokság szorosabbá vált… “

Hazafi Gergely

2/10

A nap versenyzője: 🇳🇱Verstappen

A nap balfékje: MI, TV-nézők, hogy ezt végig néztük 📺

A hétvége pillanata: Passzolom⛔


“Kevés olyan futamra emlékszem aminek vissza kellett néznem a futamot követően az összefoglalóját csak hogy emlékezni is tudjak bármi érdekesre a futamról… hát sajnos ez az első Miami Nagydíj is ilyenre sikeredett. Azon kívül, hogy Verstappen megelőzte Leclercet, Gasly nekiment Norrisnak, Russell emiatt sokat nyert, majd Perez egy bombával majdnem nekiment Sainznak és végül Schumacher nekiment Vettelnek, túl sok mindenről nem tudok beszámolni. Egy futammal több, amivel feltöltötték a naptárat.”

Száraz Szilárd

3/10

A nap versenyzője: 🇳🇱Verstappen

A nap balfékje: Én, hogy végignéztem

A hétvége pillanata: A mű rakpart a pálya belsején 🚣

Talán az egész hétvége legérdekfeszítőbb dolgai a pilóták új sisakfestési voltak. Valtteri Bottas egyébként a 3 nap alatt 3 különféle sisakfestést hozott Miamiba magával (kép forrása: F1 Porn Reddit oldala)

A 2022-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

  1. Szaúd-Arábiai Nagydíj – 6,56/10
  2. Bahreini Nagydíj – 5,31/10
  3. Ausztrál Nagydíj – 5,00/10
  4. Emilia-Romagna Nagydíj – 3,94/10
  5. Miami Nagydíj – 2,80/10

A szezon eddigi értékelése:

4,72/10

Címlapkép: Formula 1/ Financial express

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.