Sebezhető paripák 🐎 – avagy: így láttuk a 🇪🇸 Spanyol Nagydíjat!

2022-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői! Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az új éra hatodik felvonása, avagy: így láttuk az 54. Spanyol Nagydíjat!


A futam összefoglalóját ~ITT~ olvashatjátok.


“Nem gondoltam volna, hogy pont Barcelonában fogjuk a szezon eddigi talán legérdekesebb versenyét látni, de a forróság meghozta az izgalmakat és a hibákat😀. Utóbbi terén akadt itt bőven mindenféle. Leclerc kiesése meglepő fordulat volt, de a bajnokság szempontjából mindenképpen jót tett. Verstappen DRS problémája számomra elég abszurd, egy ilyen méreg drága autón egy pitiáner alkatrész menjen tönkre, pontosabban hol működjön, hol meg nem, ez azért durva ezen a szinten. Igaz, technikai sportág mindig benne van a hiba lehetősége, de akkor is furcsa. Viszont ennek köszönhetően újabb tényt nyert, hogy ezekkel az autókkal DRS nélkül szinte lehetetlen előzni. Ez mondjuk a régi motoros rajongók szemét lehet szúrhatja, én azt mondom, már megszoktam az állítható hátsó szárnyat az elmúlt tizenegy év alatt. A sok bokszkiállás egyébként is nekem a 2011-es szezont idézte. Láthattunk vezetői hibákat is (itt üzenném a Jüri Vips hatereknek, akik a szombati kiforgása után a versenyzéstől is elakarták zavarni, hogy még a profi F1-esek is kitudnak ugyanúgy csúszni a 4-es kanyarban😛). Verstappen ennek ellenére felállt a földről, Sainz pedig nem bírt megbirkózni a hazai közönség előtti nyomástól. A Red Bull csapatutasítása érthető, de ugyanakkor talán másképpen kellett volna lekommunikálni a versenyzők felé. A Mercedes látványosan sokat javult, Russel megint nagyon precízen ment, Verstappen elleni védekezése gyönyörűre sikeredett😀. És bár ilyet se sűrűn szoktam, de ezúttal Hamilton-t is külön dicséret illeti, mert nem semmi honnan felzárkózott (bár ha eleinte rajta múlt volna, inkább ment volna hisztizni a garázsba…). Az Aston Martin viszont hiába hozott kvázi új autót, csalódás továbbra is a teljesítményük, ahogy a Haas is hihetetlen mennyire nem tudja kihasználni az ütőkártyáit. Érdekes verseny volt, főleg az első része, számomra a második felére kissé leült, de még mindig ezerszer jobban tetszett, mint az előző három verseny együttesen.”

Bajsz Ádám

7/10

A nap versenyzője: 🇳🇱Verstappen

A nap balfékje: A 🇺🇸Haas pilótái

A hétvége pillanata:  🇳🇱Verstappen csatája 🇬🇧Russellel


“Az elmúlt évek alapján egy unalmas Spanyol nagydíjra vártam, de szerencsére volt itt fordulat bőven. Leclerc kiesése nagy meglepetés volt, és az is, hogy Russell képes volt vezetői pozicíóba kerülni. A Mercedes már lábadozik, de még mindig nem találta meg az ellenszert a delfinezésre. Perez is megérdemelte volna a Spanyol nagydíj győzelmét, de érthető az, hogy a csapat Verstappent helyezte előtérbe. Úgyérzem, ez a Spanyol nagydíj lehet Carlos Sainz-nal egy váltópont és visszajöhet.”

R. Krisztián

6/10

A nap versenyzője: 🇬🇧Russell

A nap balfékje: ⛔Nekem nem volt

A hétvége pillanata: 🇳🇱Verstappen csatája 🇬🇧Russellel


“.Minden szempontból pozitív meglepetés volt az idei spanyol nagydíj. És még Safety Car sem kellett hozzá, így is változatos taktikák, hibák, és bármilyen meglepő, még előzések is voltak bőven ezen a futamon. Amit nem tudtunk meg, hogy vajon a Red Bull fölény a Ferrarival szemben mit ért volna a teljes versenytávon, de mivel pontokban már Verstappennél az előny, és Perez sincs messze tőle, így Leclerc egyedül kevés lesz az év végi csatában. Minden esetre izgalmas szezonnak ígérkezik, hiszen a három topcsapat közel van egymáshoz, és jön fel a Mercedes – ezt Hamilton zárkózása is igazolja, valamint azt is, hogy a többiek azért még messze vannak tőlük.”

Horváth Ádám

8/10

A nap versenyzője: 🇬🇧Russell

A nap balfékje: 🇪🇸Sainz

A hétvége pillanata: 🇳🇱Verstappen csatája 🇬🇧Russellel


“Kicsit szégyellem magam, hogy körülbelül ezredszerre írom le, de nézzétek el, öreg vagyok: én szeretem ezt a Forma-1-et, ahol technikai hibák is dönthetnek (akár mennyből a pokolba is küldhetnek pilótákat), mert ez nem olyan steril, mint az elmúlt évek (hanem inkább mint a jóöreg 90-esek, de ezt sem először mondom). Most ráadásul mindenkinek megvolt a maga hibája, kisebb-nagyobb drámája, és lám: lett egy izgalmas Spanyol Nagydíjunk (ami majdnem akkora paradoxon, mint a kompetens Michael Masi vagy a hozzáértő Stroll-család). Ezeket ráadásul megspékelte a taktikai harc, a test-test elleni küzdelmek, vagy például az öntudatra ébredő Sergio Pérez. Jó kis verseny volt, na, amihez ráadásul eső vagy safety car sem kellett – jó, embertelen hőhullám mondjuk igen. Nagyon érdekes volt összehasonlítani a drs-es és a drs nélküli előzési kísérleteket: nélküle szinte lehetetlen, vele kicsit steril. Mindenki döntse el, mit tart jobbnak. Sajnálom Sainzot, jó lenne, ha nem jutna Ricciardo sorsára (akiért szintén vérzik a szívem), sőt szomorú nézni a Ferraritis, nem lenne rossz, ha nem érné el őket az “olasz átok”, ami korábban csak a szezon végén szokott lecsapni rájuk.”

Malinovszki András

7/10

A nap versenyzője: 🇳🇱Verstappen

A nap balfékje: 🇩🇰Magnussen

A hétvége pillanata: 🇳🇱Verstappen csatája 🇬🇧Russellel

Max Verstappen karrierje 24. futamgyőzelmét szerezte meg Spanyolországban, beérve ezzel Huan Manuel Fangio-t az örökranglista 11. helyén (forrás: Saját készítés, Száraz Szilárd)

“Ki gondolta volna, hogy épp a Spanyol Nagydíj lesz az idei első olyan futam, amelyre azt lehet mondani, hogy “na ez tényleg jó volt”. Csaták, dráma, bakik, meglepő, de racionális taktikai húzások, minden ami kell, bár nyilván Leclerc és a Ferrari rajongói nem egészen így gondolják. Ez a kiesés, és Sainz gyenge formája nem épp a legjobb ómen az olaszok számára, az meg főleg nem, hogy Verstappen egy hiba, és a rossz DRS-e ellenére is sima győzelmet aratott, és a Mercedes feljavulása sem feltétlenül nekik kedvez. Russell és Hamilton ezen a vasárnapon amúgy kitett magáért, előbbi remek védekezést mutatott be, utóbbi pedig – a verseny eleji hisztin túllendülve – igen emberes felzárkózást mutatott be, akárcsak Fernando Alonso. Lando Norrisról sokan elfeledkeztek ma, a fiatal brit betegen vezette végig az egész hétvégét, és ennek ellenére is pontot szerzett, és ismét agyonverte Ricciardót, akinek lassan vagy hosszabb pihenőre, vagy egy új csapatra lesz szüksége, mert ez gyalázatosan kevés tőle. Bukott a Haas is, amilyen ígéretes volt a szombati eredmény, olyan borzasztó lett ez a vasárnap, Günther Steiner idén először lehetett dühös pilótáira, főleg Magnussenre. Mindent összevetve, a bajnokság úgy látszik tényleg most kezdődik igazán, az első nagy fejlesztési csomagok bevetésével – ígéretes futamok állnak előttünk, nagy lesz a harc lényegében az egész mezőnyben.”

Hazafi Gergely

7/10

A nap versenyzője: 🇬🇧Russell

A nap balfékje: 🇩🇰Magnussen

A hétvége pillanata: 🇳🇱Verstappen csatája 🇬🇧Russellel


“Fene se gondolta volna, hogy pont a Spanyol Nagydíj lesz a legjobb futam az első hatból, de emellett értékes tanulságokkal is szolgált ez a verseny. Az egyik legfontosabb, hogy kiderült: nem csak a Red Bullt érheti idén műszaki hiba, Verstappen bámulatos teljesítményét pedig jól jellemzi, hogy úgy is vezeti az összetettet, hogy neki eggyel több nullázása volt. Sajnos azt soha nem tudjuk meg, hogy tempóból és gumikezelésből mire ment volna egymás ellen Leclerc és Verstappen, és bár egy élmenő kiesése sosem örvendetes, a vébének kifejezetten jót tett ez a végeredmény. Külön üdvözítő volt látni, hogy Pérez egy és egy negyed szezon után talán először ki mert állni magáért, pedig nem először kérték meg, hogy álljon félre a holland expresszvonat elől. A Ferrarira visszatérve: Sainz teljesítménye számomra eddig fájdalmasan gyenge. Nem gyors, hibát-hibára halmoz, és ha nincs a végén Hamilton üzemanyag(víz???)-blamája, akkor a top négyben sem végzett volna. Russell a már-már megszokott minőségben termelte a pontokat a Mercedesnek, és ezúttal nagyot ment Hamilton is, de azt megtudtuk, hogy ő még mindig a régi rinyagép. Nagy kérdés számomra, hogy a Mercedes feltámadása csak pillanatnyi volt-e, vagy valóra tudják váltani Toto Wolff fenyegetéseit és néhány futamon belül beszállnak a világbajnoki címért folytatott harcba. Maga a futam összességében tetszett, bár az utolsó harmada azért elég rendesen leült, de még így is az utolsó húsz év legjobb Spanyol Nagydíjának tartom ezt, amit bármikor szívesen visszanéznék később is.”

Dányi Gergő

7/10

A nap versenyzője: 🇬🇧Russell

A nap balfékje: 🇪🇸Sainz

A hétvége pillanata: 🇳🇱Verstappen bámulatos középső etapja a lágy gumikon


“Sebezhető a Ferrari! Gondoltam is magamban az év első futama után, hogy mennyire sok a kárörvendő alak.. No, de ahogyan Ludas Matyi tette, úgy a Red Bull is 3x fogja majd visszaadni ezt! Ez volt eddig a második erődemonstrációja a Red Bullnak, bár Russell a Mercedessel erősen megizzasztotta Verstappent, mit ne mondjak. Mindenesetre hellyel-közzel, de Imola után itt is láthattunk egy pár DRS-nélküli versenyt. Verstappen egyébként ahogyan meg tudta fordítani a mecset vert helyzetből, azt tanítani kéne. Nem hiába világbajnok a fiú. A Ferrari motorgondjai pedig aggodalomra adhatnak okot és nem is jöhet hamarabb a fejlesztés a kocsira, mert a Red Bull sem lazsál. Csak ki fog kifogyni a pénzből hamarabb? Hamilton pedig tényező lehetett volna, ha nem ütközik Magnussennel. Mindenesetre az egyik Haasos bukása a másik lehetőséget adta… volna, ha Schumacher nem úgy hullik vissza a mezőny sűrűjébe, mint egy kődarab a tó aljára. A futam mindenesetre az idei legjobb volt, ami pedig elképesztő elismerés a spanyol helyszínnek.”

Száraz Szilárd

9/10

A nap versenyzője: 🇳🇱Verstappen & 🇬🇧Russell

A nap balfékje: 🇬🇧Hamilton

A hétvége pillanata: 🇳🇱Verstappen csatája 🇬🇧Russellel

Totális megsemmisítést végzett a Red Bull a Ferrari versenyzőin Spanyolországban. Amit tehát Bahreinben megkaptak a kettős kiesés után a bikások, vajon 3x tudják-e visszaverni a Ferrarin? (kép forrása: F1 Porn Reddit oldala)

A 2022-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

  1. Spanyol Nagydíj – 7,29/10
  2. Szaúd-Arábiai Nagydíj – 6,56/10
  3. Bahreini Nagydíj – 5,31/10
  4. Ausztrál Nagydíj – 5,00/10
  5. Emilia-Romagna Nagydíj – 3,94/10
  6. Miami Nagydíj – 2,80/10

A szezon eddigi értékelése:

5,15/10

Címlapkép: Formula 1/ Sportskeeda

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.