O’Ward-Kirkwood-Rossi-Rosenqvist-Ferrucci(?!): beindult az átigazolási szezon!

Pár nappal a 106. Indy 500 után nagyon felpörgött az átigazolási piac a szériában, és csupán pár nap alatt több olyan bejelentés is napvilágot látott, amikre hetek-hónapok óta vártunk.

Az Andretti Autosport F1-es tervei, valamint az ezzel párhuzamosan kialakuló Herta-McLaren szál, és McLaren-O’Ward “cicaharc” sztorija ugyan még nem záródott le, de Patricio O’Ward hosszabbítása az AMSP-vel tiszta vizet öntött a pohárba. Azzal, hogy a mexikói bajnokesélyes 2025 végéig marad a csapatnál, gyanúsan kiesett egy jelentős pályázó az egyre gyatrábban teljesítő Daniel Ricciardo F1-es ülésére, és az AMSP is hosszú távon építkezhet, hiszen elsőszámú versenyzőjük a fedélzeten marad.

O’Ward csapattársa, az utóbbi versenyeken lassan magára találó Felix Rosenqvist helye azonban egyre bizonytalanabb Sam Schmidt gárdájánál. A svéd állítólag 2022-re is egy utolsó utáni esélyt kapott Brownéktól, és ugyan jövőre (elvileg) már teljes szezonban indít a csapat egy harmadik autót, egyre kisebb az esély FRosenqvist maradására.

Miért is? Mert ma pont került egy, hetek óta húzódó pletyka végére. A svédhez hasonlóan, az utóbbi szezonokban kegyetlenül balszerencsés Alexander Rossi pár héttel ezelőtt szellőztette meg, hogy megvan a szerződése 2023-ra, és az Indy 500 után nyilvános is lesz az üzlet. Ugyan egy darabig még terjedtek eléggé eltérő pletykák Rossi jövőjéről, az elmúlt két hétben már minden (valamire való) forrás az ASMP-t hozta szóba a 2016-os Indy 500 győztessel. A hét elején egy pénteki bejelentést csiripeltek a jól értesült madárkák, aztán erre egy nappal hamarabb került sor. Ma délután elismerték a felek, hogy tényleg az Arrow McLaren SP színeiben folytatja a 30 éves kaliforniai versenyző.

Rossi bejelentése eléggé “áranyaltra” sikerült, hiszen a csapat nem erősítette meg, hogy ténylegesen Rosenqvistet váltja-e, vagy a harmadik autót kapja meg jövőre. Én mondjuk nem látok már esélyt a svéd maradására, de sose mond, hogy soha!

A hírt mondhatni már tegnap “elspoilerezte” az Andretti Autosport, hiszen hamarabb bejelentették Rossi utódját, minthogy a távozása hivatalossá vált volna. Az Indy Lights címvédő Kyle Kirkwood már 2022-re is szerepelt Michael Andretti tervei között, végül azonban – eléggé látványos módon – a hátsó ajtón kellett távoznia, és pár millió ok miatt Devlin DeFrancesco kapta meg az ülést végül. Az ősszel erről a csalódásról én is elég sokat írtam, végül pedig Larry Foyték dobtak mentőövet az amerikai nevelőszériák utóbbi évtizedének egyik legjobb versenyzőjének. Kirkwoodon viszont rajta tartotta a szemét az Andretti család, és Rossi távozásával meg is nyílt az út a (szezon jelenlegi fázisát nézve) relatíve korai leigazolása előtt. Mondjuk én nem haragudnék meg, ha Lord DeFrancescot is lapátra tennék jövőre… 😛

És a cikket zárjuk egy nem átigazolási hírrel, hanem a szükség hozta megoldással. Callum Ilott nem úszta meg sértetlenül eléggé csúnya Indy 500-as balesetét. A JHR versenyzője jobb csuklótörést szenvedett a Brickyardon, és az IndyCar orvosi stábja nem adott neki rajtengedélyt a hétvégi fordulóra Detroitban. Helyére a lassan “supersub” státuszba emelkedő Santino Ferruccit ültetik be Juncosék, aki az Indy 500-on ismét bizonyította rátermettségét. Ferrucci idén nem először helyettesít. Texasban a szintén sérült Jack Harvey helyére kellett beugrania, és meg is mentette az RLL-t egy csúnya lebőgéstől azon a hétvégén.

Ferrucci kapcsán sokakban felmerült, hogy miért is ment át a NASCAR-ba tavaly. És ugyan akkor nem volt hangoztatva, de gyanúsan az anyagiak álltak a háttérben, hiszen a stock car bajnokságokba jelentősen könnyebb szponzorokat találni. Mostanra ez már elég egyértelmű lett, és maga a versenyző is kihangsúlyozta, hogy jövőre ismét egy teljes szezonos IndyCar ülésen dolgozik. És maradjunk annyiban, hogy abszolút megérdemelné!

Címlapkép: Chris Owens/IndyCar Media
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.