Newgarden lett a szezon hetedik pole-pozíciósa, legyőzve az öregfiúk klubját Detroitban!

Szoktuk mondani, hogy az IndyCar nem egy unalmas bajnokság, és Detroitban, a szezon hetedik fordulójában meg is kaptuk az idei hetedik pole-szerzőt! Sőőőt, a Fast Six közé mind olyan versenyzők jutottak, akik idén még nem szereztek rajtelsőséget- de ennyire ne rohanjunk előre!

A napokban (2023-ra) átigazoló versenyzők megtáltosodtak, hiszen Kyle Kirkwood és Alexander Rossi nyerték meg a hétvége két szabadedzését. Az hosszú ideje peches Rossi majdnem egy év szünet után tudott (legalább egy edzést) behúzni a bajnokságban, utolsó futamgyőzelme óta viszont már majdnem 3 év eltelt…

Nos, Kirkwood és az A.J. Foyt Enterprises öröme nem tartott túl sokáig, hiszen ő, és Dalton Kellett is falazott a második edzésen. Kirkwood hibáját (amellyel majdnem Malukast is falba rakta) hamar elismerte, és autóját rendbe is szedték az időmérőre.

Nem sokon múlott egy nagyobb koccanás itt

A kanadai csapattársa már nem volt ennyire mázlista. Kellett autóját nem tudták összerakni a falazás után, és ki kellett hagynia a ma esti kvalifikációt.

Hamar véget ért Dalton szombati napja Detroitban

Q1-es csoportok:

Ami a két Q1-es csoportot illeti, a másodikba került az élmenők jelentős része, szóval ott volt is egy jelentős csillaghullás, de először tekintsük át a kezdő etapot. Az első csoportba a két MSR Honda, McLaughlin, Lord Devlin, O’Ward, Ericsson, az Ilott helyére beugró Ferrucci, Grosjean, Rahal, Daly, Lundgaard, és az autó hiányában a pitben csücsülő Kellett kerültek.

Pókember pedig ellentmondást nem tűrően nyerte meg azt, az Indy 500 győzelemről éppen csak lemaradó O’Ward, Ericsson, McLauglin, Pagenaud, és Grosjean előtt. Az utolsó köreikben több pilóta is esélyesnek tűnt arra, hogy kiüsse Grosjeant a továbbjutók közül, de erről végül éppen csak lecsúszott (pár ezreddel) a Ferrucci, Daly és Kirkwood trió. A JHR-nél beugró amerikai versenyző a fallal is majdnem “megbarátkozott.”

A második Q1-es csoport aztán hozta az igazi csillaghullást. Kezdve viszont a pozitív fejleményekkel, a két Coyne Honda nagyon szépen muzsikált, és David Malukast érdemes megdícsérni, hiszent a debütáns több, nagyon jó körrel vezette előbb, majd meg is nyerte a csoportot, miközben Sato is továbbjutott ötödikként. Az örökpeches klubtag Rosenqvist ezúttal is a rövidet húzta, hiszen Johnson akadályozása miatt elvették mindkét gyorskörét. A svéd ezzel tökutolsó lett, jobbik köre pedig határeset lett volna a továbbjutásra.

Malukas és Sato továbbjutása már előrevetítette, hogy itt sok nagymenő el fog hullani, és többek között Will Power, Álex Palou, valamint Rinus VeeKay jutott erre a sorsra, míg Malukas mögött Rossi, Newgarden, Dixon, a már említett Sato és Colton Herta mentek tovább.

Q2:

A Q2 részben a gumióvásról is szólt, és az első percekben a versenyzők közel sem voltak Malukas Q1-ben futott, 1.14:8-as köréhez. A mezőny nagyobb része első 2 körét még a fekete falú, keményebb gumikon futotta, és azok jártak jobban, akik hamar lányra váltottak és letudták körüket, mert az éppen zöld autóval “nyomuló” Romain Grosjean ismét falba tette a Dallarát…

Monsieur Crashjean manővere legjobban csapattársával, Rossival tolt ki… A 2016-os Indy 500 győztes utolsóként haladt volna át a célvonalon, és messze a legjobb körön volt a mezőnyből. Csakhát a pech (ezúttal csapaton belül) megint utolérte….

Az a zöld autó átka ismét lecsapott…

A korán lágyra váltó Malukas-Pókember-Pagenaud-Newgarden négyes így csont nélkül továbbjutott, és egyedül O’Ward verte meg őket (megnyerve a Q2-t) a később váltózók közül, míg Sato ebből az etapból is ötödikként jutott tovább.

Fast Six:

A legjobb hat közé jutott tehát mindkét Coyne és MSR Honda, velük pedig Josef Newgarden és Pat’O küzdöttek meg ma este. A nagy csatában sokáig Castroneves tűnt favoritnak, két nagyon erős köridővel az utolsó etap elején. Ahogy Laci is fogalmazott egy Ground Effecttel arrébb, Pókember sokáig azért is tűnt favortinak, mert többen csak egyetlen használt szettet áldoztak fel a Fast 6-re. A brazil veteránt aztán végül Sato, és Pagenaud, majd az utolsó pillanatban Newgarden is legyűrte. Ekkor picit sajnáltam, hogy elmaradt a nagyot szóló Sato pole. 😛

Józsi harmadik alkalommal szerzett pole-t a pályán (és sajnos utoljára, mert ugye búcsúzik idén a Belle Isle…), és hét verseny alatt a szezon hetedik különböző pole-pozíciósa lett! Három pocsék verseny után pedig illett is villantania egyet. Ha azt nézzük, hogy mellőle és mögüle a Sato-Pagenaud-Castroneves trió rajtol, az első két sor korátlaga 40 év fölötti lesz holnap. Öreg open-wheel versenyző tehát ismét nem vén open-wheel versenyző. 😀

Az időmérő részletes végeredményét itt találjátok

Folytatás holnap este. Magyar idő szerint fél tízkor rajtol a Detroit Grand Prix!

Címlapkép: IndyCar Media/Penske Group
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.