🇪🇸 MotoGP: Quartararo fölényesen nyert, Espargaró óriási banális hibát vétett

Egy ijesztő rajtbaleset, egy megállíthatatlan francia és egy nagyon buta hiba a végén az egész hétvégén zseniálisan motorozó Aleix Espargarótól. Röviden és tömören ez történt a Barcelonai forróságban.

Nagyjából egyszerre jött el az első sor a rajtnál, a féktávon azonban Fabio Quartararo helyezkedett a legjobban és rögtön át is vette a vezetést. Aleix Espargaró követte, a harmadik nagy esélyes Francesco Bagnaia számára azonban ezen a ponton véget is ért a Katalán Nagydíj. Takaaki Nakagami alatt ment el a motor a féktávon, majd a Honda Alerx Rins-t vitte magával, a japán versenyző pedig fejjel nekiesett Bagnaiai hátsó kerekének és így a Ducatis is lesett a motorjáról. Roppant ijesztő jelenet sor, főleg Nakagami szemszögéből, akinek a sisak rostélya is letört. Reméljük komolyabb sérülések nélkül megúszta a japán, akit érthetően az orvosi központba szállítottak.

Az első kör legnagyobb nyertese Joan Mir lett, aki a 17. helyről indulva az 5. pozícióban fejezte be az első kört, nagyon jól helyezkedett a rajtutáni káoszban a 2020-as világbajnok.

A Gresini csapat öröme nem tarthatott sokáig, mindkét versenyzőjük elesett ráadásul ugyanabban a körben, egymástól függetlenül. Enea Bastianini zsinórban másodszor nullázott, de Fabio Di Giannantonio sem tudta eredményre váltani újfent a jó rajthelyét.

Argentínát követően ismét egymásra talált a pályán Jorge Martin és Aleix Espargaró, akik a második helyért vívtak nagy csatát és előzték egymást többször is oda-vissza.

Ebből a küzdelemből egyébként az Aprilia motorosa jött ki győztesen, azonban egy körrel a leintés előtt hatalmas hibát vétett. Espargaró ugyanis elszámolta magát és azt hitte, hogy vége van a futamnak, ennek hatására lelassított és elkezdett integetni a közönségnek. Ezalatt Martin, Johann Zarco és Mir is elmentek mellette, mire ráeszmélt, hogy mi is a helyzet. A hazai pályán versenyző bajnok esélyes rettenetesen frusztrált volt a valódi leintést követően, magába burkolózva vonult el a garázsba és senkivel sem akart beszélni.

Mindeközben legnagyobb riválisa, Quartararo senkitől sem zavartatva, magabiztosan nyert a két Pramac Ducatis elől, akik szintén szép hétvégét zártak.

Luca Marini 6. helye is remek, Maverick Vinales viszont végül “csak” egy 7. helyet tudott kihozni a remeklő Apriliából.

A legjobb tízben zártak a gyári KTM-ek, ezúttal is Brad Binder bizonyult jobbnak. Ha már az osztrákokat említjük, a Tech3 csapat mindkét versenyzője pontot szerzett. Remy Gardner kimondottan erős versenyt ment, honfitársát, Jack Millert is megelőzve 11. helyen zárt, míg Raúl Fernandez hazai közönség előtt szerezte meg első királykategóriás pontját.

A feltehetőleg hozzájuk átszerződő Miller egyébként nagyon felejthető hétvégét zárt, de Pol Espargaró sem lehet elégedett, aki az 5. helyen is halad még a verseny elején, de végül utolsóként ért csak célba, csapattársa, a Marquez-t helyettesítő Stefan Bradl pedig már az első körben kiesett.

Katalán verseny végeredménye:

1.Fabio Quartararo
Yamaha25
2.Jorge Martin
Ducati6.47320
3.Johann Zarco
Ducati8.38516
4.Joan Mir
Suzuki11.48113
5.Aleix Espargaro
Aprilia14.39511
6.Luca Marini
Ducati15.43010
7.Maverick Viñales
Aprilia15.9759
8.Brad Binder
KTM21.4368
9.Miguel Oliveira
KTM26.8007
10.Alex Marquez
Honda30.4606
11.Remy Gardner
KTM32.4435
12.Darryn Binder
Yamaha32.8814
13.Franco Morbidelli
Yamaha33.1683
14.Jack Miller
Ducati34.6932
15.Raúl Fernández
KTM37.8441
16.Michele Pirro
Ducati44.533
17.Pol Espargaro
Honda46.199
18.Andrea Dovizioso
YamahaKiesett
19.Fabio Di Giannantonio
DucatiKiesett
20.Enea Bastianini
DucatiKiesett
21.Marco Bezzecchi
DucatiKiesett
22.Francesco Bagnaia
DucatiKiesett
23.Alex Rins
SuzukiKiesett
24.Takaaki Nakagami
HondaKiesett
25.Stefan Bradl
HondaKiesett

A bajnokság most egy hetes szünetre megy, hogy majd két hét múlva a Sachsenringen kezdődjön meg a nyári szünet előtti hajrá.

Címlapkép forrása: MotoGP.com

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.