🇫🇷 FREC: Paul Aron megverte Beganovicot Le Castellet-ben

Idén először veszített komolyabb pontokat Dino Beganovic, míg a Monacóban botló Paul Aron eddigi legjobb hétvégéjét zárta.

Monte-Carlo után egy héttel Franciaországban, Le Castellet-ben folytatódott a Formula Regional European Championship by Alpine 2022-es idénye. A pilótafelállásban két változás történt: nem vett részt a hétvégén Léna Bühler és Dilano van ‘t Hoff, így a R-ace GP és az MP Motorsport is eggyel kevesebb autót indított, mint egyébként szokott.

Az esős szabadedzésen még Paul Aron volt a leggyorsabb pénteken, az ezúttal is két csoportban megtartott első időmérőn azonban idén harmadszor Dino Beganovic szerezte meg a pole-pozíciót. A svéd mögül Gabriel Bortoleto rajtolhatott, Aron pedig harmadik volt. Sorrendjük megmaradt a rajtot követően is, sőt meg is lógtak egy picit az üldözőktől, ez a különbség azonban semmissé vált, amikor Joshua Dufek balesete miatt a második kör közepén beállt a biztonsági autó.

Aron az újraindítást követően hamar megelőzte Bortoletot és Beganovic nyomába eredt. A két pilóta néhány perccel később már a vezetésért csatázott, Aron az utolsó kanyarban meg is előzte csapattársát, csakhogy a svéd a célegyenesben a push-to-pass segítségével visszavette az első helyet. Ez volt kettejük első igazán komoly csatája idén, amely néhány körrel később folytatódott is, és ezúttal Aron már meg is tudta tartani a vezető pozíciót! Az észtet a leintésig folyamatosan nyomás alatt tartotta Beganovic, de újabb pozíciócsere már nem történt, a Mercedes junior versenyzője így megszerezte idei második, a szériában összességében pedig a negyedik győzelmét.

Hasonlóan remek csata zajlott mögöttük a dobogó legalsó fokáért: Bortoleto és Michael Belov többször is oda-vissza előzték egymást, jól elszórakoztatva a közönséget. Az utolsó kört a Bortoleto kezdte a 3. helyen, Belov viszont az utolsó támadását úgy időzítette, hogy a brazilnak már ne legyen válasza. Az MP Motorsport versenyzője idei második dobogóját szerezte, Bortoleto mögött pedig Mini, David, Boyá, Fluxá, Haverkort és Tramnitz volt a befutók sorrendje. Utóbbi megnyerte az újoncok értékelését is. Révész Levente 25. lett.

Az első futam részletes eredményei

Itt nézhető vissza az első futam

Vasárnap idén harmadszor Mini rajtolhatott az első rajtkockából, Bortoleto ezúttal is a 2. helyre kvalifikált, a két premás srácot pedig ezúttal Haverkort választotta el egymástól. Amíg azonban az előző napi verseny a szép párviadalokról és az élvezetes küzdelmekről szólt, addig a vasárnapi egy temérdek alkalommal megszakított, sokkal kaotikusabb összecsapás volt, ahol a biztonsági autó játszotta a főszerepet.

A fehér Alpine mindjárt az első kör végén jöhetett a mezőny élére, történt ugyanis egy többautós baleset, melynek során Victor Bernier, Maceo Capietto és Owen Tangavelou versenye rögtön véget is ért. Ekkorra amúgy Beganovic már megelőzte Bortoletot és a 2. helyen haladt Mini mögött. Az újraindítást követően egy szép vonat alakult ki az olasz vezetésével, ami különösen érdekessé tette a futamot, a különbségek ugyanis olyan szorosak voltak, hogy bárki próbált előzni, mindjárt őt helyezte nyomás alá a mögötte érkező.

Nagyjából a táv kétharmadánál jött a következő kényszerpihenő: ekkor Esteban Masson, Joshua Dufek és Pietro delli Guanti próbáltak egymás mellett elfordulni az egyik sikánban, aminek ütközés lett a vége, a francia pilóta versenye pedig véget ért. A biztonsági autó viszonylag sokáig a pályán maradt, így a végén csak egy kétkörös sprint maradt a célig. Mini továbbra is az élen állt és tartotta is magát, a célvonalon mindössze 0,287 másodperccel előzte meg Beganovicot, ezzel pedig megszerezte szezonbéli második futamgyőzelmét.

A bajnokságot vezető svéd tehát újabb két 2. hellyel erősítette volna meg első helyét a tabellán, ezúttal viszont a futamot követő ellenőrzések során a felügyelők egy technikai jellegű szabálysértésre bukkantak, ami miatt Beganovicot diszkvalifikálták! A 2. helyre így tehát Haverkort lépett előre, a képzeletbeli dobogóra pedig Aron léphetett fel. A 4-5. helyen két R-ace GP-s autó végzett David–Bortoleto sorrendben, majd Belov, Boyá és Fluxá következtek. A 9. helyért és ezzel együtt az újonckategóriás győzelemért Roman Bilinski harcolt Tim Tramnitzcel és végül a brit-lengyel kerekedett felül. Révész Levente sajnos műszaki hiba miatt el sem tudott rajtolni a futamon.

A végeredmény előzetes, a Prema Powerteam ugyanis fellebbezett Beganovic kizárása ellen.

A második futam részletes eredményei

Itt nézhető vissza a második futam

Összetettben Beganovic továbbra is vezet, Mini pedig feljött másodiknak, de még mindig jelentős különbséggel, 45 ponttal van lemaradva. Az olaszt 8 ponttal követi David, majd Aron, Haverkort, Belov, Bortoleto és Boyá következnek. A csapatok versenyét a Prema 239 ponttal vezeti a 172 pontos R-ace GP előtt, harmadik 158-cal az ART Grand Prix.

Folytatás két hét múlva Zandvoortban!

Címlapkép: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.