Will Power mesteri győzelmével búcsúztunk a Belle Isle-tól

Egy elrontott időmérőt követően, a 16. helyről rajtolva szerzett domináns győzelmet Will Power Detroitban, visszakapva azt a sorstól, amit tavaly elvett tőle a verseny végére érkező piros zászló. A Chevrolet nem is szerezhetette volna megfelelőbben 100. IndyCar győzelmét! Közben Rossi idei (messze) legjobb versenyével lett második Power mögött, úgy, hogy ő is a top tízen kívülről rajtolt. Ugyan maga a verseny nem volt letaglózó, de egy megfelelő búcsút láttunk a Belle-szigettől!

Miután a “bezöldülő” Romain Grosjean tegnap falhoz vágta autóját a Q2 végén, megakadályozva (többek között) csapattársa, Alex Rossi továbbjutását, sejtettük a verseny előtt, hogy nem csak a Fast Six-be jutókról fog szólni a futam. A rajtrács első feléből csupán Scott Dixon rajtolt a keményebb (fekete oldalfalú) gumikkal, tehát a Jégember mágiájának terve hamar fel lett vázolva, míg a Q1-ben búcsúzó élmenők közül Power és Palou választotta ezt a taktikát, ami végül mindhármuknak jó eredményt hozott.

A verseny rajtja sima volt, Josef Newgarden eljött az élen a pole-ból, miközben a mellőle induló Satot az MSR Hondák megelőzték, közben Rossi gyorsan az élmezőnybe keveredett a 11. rajtkockából. Nem tartott viszont sokáig Graham Rahal futama, aki az első körökben “megpuszilta” a falat jobb hátsó kerekével, hamar lezárva (amúgy sem túl jónak kinéző) versenyét. Nagyon korán feltűnt, hogy a lágyabb gumikon rajtoló autók zabálják az abroncsot, és voltak, akik már a nyolcadik körben kiálltak a pitbe. Az élmezőny pedig itt szívta meg komolyan, hiszen Newgarden, Sato és a két MSR versenyző egy késői kiállásra játszott. Pagenaud ekkor nagy formában autózott, megküzdve Newgardennel a vezető helyért, csatájuk azonban csak pünkösdi királyság volt. Autóik ugyanis pár körön belül teljesen elfogyasztották a gumikat, és a keményen rajtoló Power-Dixon-Palou trió már a 15. kör előtt bedarálta őket.

Igazán sokat Castroneves veszített, aki kiállása előtt már a 10. hely környékére visszaesett a top háromból, majd egy elrontott kerékcsere (egyszerűen a bal elsőjét nem tudták jól felrakni) és ezzel párhuzamos technikai hiba hazavágta Pókember versenyét.

Nagyjából tizen pár kör után nyilvánvalóvá vált, hogy Powerék vannak a jó taktikán, és Newgarden meg Pagenaud ma itt labdába sem fog rúgni a dobogóért. Sato és Rossi közben megpróbálkoztak egy eltolt, három kiállásos tervvel, ami az andrettis esetében nagyon jól működött, a japán versenyét viszont végül hazavágta. Én amúgy nem voltam meggyőződve, hogy Sato tényleg háromszor ki akart-e állni, vagy csak a verseny végére teljesen elfogytak a gumijai és el kellett engedje top tízes helyét. A pitben amúgy ma nem láttunk túl sok hibát, az első kiállásoknál egyedül VeeKay kerékcseréjét szúrták kicsit el Carpenter szerelői.
A három kiállásra játszó Rossi a 39. körben beérte a kemény gumikon rajtoló triót, és előbb Palout, majd Dixont is megelőzte, Will Power azonban már ekkor túl messze volt tőle, egy laza 20 másodperces előnnyel az élen.

Időközben Scott Mclaughlin kicsit áttervezte magának a pályát, és ugyan visszaevickélt a bukótérből, de hibája simán lehet, hogy bajnoki esélyeinek a végét jelenti 2022-ben.

A verseny első felében egyvalaki tűnt még ki a mezőnyből. A pénteken még edzést is nyerő, majd falazása miatt sérült kézzel versenyző Kyle Kirkwood is egy nagyon jó taktikán volt, és a második kiállásig Newgardennel és O’Warddal harcolt az ötödik hely környékén. A késői, második kiállás azonban neki sem segített, hiszen a korábban kereket cserélők ekkor átugrották, és visszaesett a top tíz végére. Aztán hamar csomagolnia kellett, hiszen a hideg gumik megviccelték az újoncot, és kivezető körében megcsípte a falat bal hátsójával, így a féltáv után kevéssel fel kellett adnia a futamot.

Sárga zászlót azonban ez sem hozott, mint ahogyan semmi egyéb a futamon. Maradjunk annyiban, hogy utcai pályákon ritkaság számba megy, ha a teljes távot zöld alatt le is futják a fiúk. Power az élen az utolsó 20 körre kapta meg a lágyabb gumit, ami lényegesen hosszabb idő, mint amennyit kényelmesen lehetett tegnap ezeken autózni. Mivel azonban egy laza 20 másodperces előnye volt Rossival szemben, a döntés egyáltalán nem volt kockázatos.

Az is segítette, hogy Rossi 4 körrel korábban állt ki, szóval jobban kellett spórolnia az üzemanyaggal, mint ausztrál riválisának. Az andrettis az 54. körtől kezdett látványosabban hozni Poweren, majd az utolsó 5-8 körben a penkes beragadt az a Jack Harvey mögé, aki a 15. helyen haladt, és nagyon nem akart körhátrányba kerülni. Power már a radion is mindenféle “segítséget kért”, de tudta, hogy Harvey-t nem utasíthatja el maga elől, szóval Rossi utol fogja érni emiatt a futam végére. Két-három körrel a leintés előtt már egy kamerán voltak az urak, de Power így is simán nyert, bár a célvonalban előnye már 1 másodperc alá apadt.

A 16. helyről rajtolva, a mezőnyön átmenve szerezte meg saját 39., és a Chevrolet 100. IndyCar győzelmét, visszavéve a bajnokság vezetését egy gyenge Indy 500-as szereplés után.

Rossi ugyan végül lemaradt a győzelemről, de hosszú idő után legjobb futamát teljesítette, és az új szerződéssel a zsebében egyértelműen nyugodtabb, és már-már sziporkázó volt a hétvégén az autón kívül is. Még nem lépett vissza a bajnokesélyesek közé, de ha ilyen erős formát mutat a szezon további részében, egyélrtelműen Herta fejére fog nőni csapaton belül. Colton amúgy egy szürke futamot teljesített, és nyolcadikként ért célba.

Szintén nem termett túl sok babér a nagyon jó rajhelyekből induló MSR és Coyne autóknak. Castroneves kiesése mellett Pagenaud csak kilencedik lett, miközben az előtte haladó Sato (amint fent már említettem) ki kellett áljon pluszban egyszer, és így a top 12-ről is lecsúszott, miközben újonc csapattársa, Malukas 11. lett, a leggyorsabb kört megfutva- bár hatodik rajthelyét nézve talán ő is többre számított. A top tíz végén haladó VeeKay az utolsó körben vágta falnak Chevyjét, egy tizedik pozíciót ajándékozva Rosenqvistnek, aki az időmérős büntetése után 15. helyet javított a futamon!

A top tíz helyezett: 🏆Power🥈Rossi🥉Dixon-Newgarden-O’Ward-Palou-Ericsson-Herta-Pagenaud-Rosenqvist

Ami a bajnokság favoritjait illeti, amint fent is írtam, Power visszavette 255 ponttal a tabella első helyét Ericssontól. A svéd tegnap egy közepes futamon volt túl, hetedikként meglátva a kockás zászlót, egy hellyel csapattársa, Palou mögött, miközben O’Ward ötödik lett a két ganassis előtt.

A futam rövid összefoglalója

A részletes végeredményt itt találjátok

Messzire pedig senki se menjen, hiszen a bajnokság ezen a hétvégén folytatódik, a Road American!

Nem fogunk tehát unatkozni, hiszen lesz egy Le Mans-i 24 órás, ingyenes WTCR hétvége a Hungaroringen, és még az F1 is versenyzik Bakuban.

Címlapkép: Team Penske/IndyCar Media
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.