🇦🇿 FP2: Leclerc két tizeddel Pérez és Verstappen előtt

Az FP2-re a levegő hőmérséklete csupán kettő fokkal, 25°C-ra csökkent, de a megnyúló árnyékok miatt a pálya hőmérséklete 11 fokot csökkent, 34°C-ra amin a csapatok inkább az időmérőre készültek, hiszen a futam inkább az FP1-hez hasonló viszonyokban kezdődik majd vasárnap.

Ismét sok volt az elfékezés a hosszú egyenesek végén! Lando Norris volt az első ember a pályán, aki a 3-as kanyarban egyenesen elment és kicsit „Y-ozott”, hogy visszajöhessen a pályára. A legtöbben viszont a hideg fék-hideg abroncs kombináció okán egyenesítettek inkább a pályán, de ezzel megóvva a szerelőiket némi extra munkaórától.

Szokatlan hibából is akadt az edzésen, méghozzá Alex Albontól. A thai versenyző az utolsó tényleges kanyarban való kigyorsításból túl sokáig nézte a kormány kijelzőjét, így kicsit elbambult és a még ugyan kanyargós, de már padlógázos egyenes szakasz elején a falnak csapta autóját, eltörve ezzel a jobb első felfüggesztést.

Max Verstappen az FP1-es újabb DRS probléma után az első 15 percet a boxban töltötte, miután a Red Bull átváltott a Perez féle specifikációra a hollandnál is, akinek nem volt problémája az új, de máshogy beállított rendszerrel. A hollandot más is hátráltatta, az edzés végén nem tudott ideális gyorskört futni a lágyabb abroncsokon, mert a két próbálkozása alkalmával előbb Leclerc, aztán Perez hibázott előtte.

Rengeteget számít ismét a szélárnyék, talán az eddigi legtöbbet az idei évben! Charles Leclerc az edzés legelején közepeseken ment egy 1.43:8-as időt, de úgy, hogy Nicholas Latifi a teljes hátsó egyenesben masszív szélárnyékot adott a monacóinak. Ennek köszönhetően a két Red Bullnál mintegy 4 tizeddel volt gyorsabb az utolsó szektorban, pedig az FP1-en pont a két bikás volt ennyivel gyorsabb a Ferrariknál. A lágyakon való próbálkozás viszont ismét megfordította a sorrendet és a Red Bullal Perez állt a Ferrarik elé a harmadik szektorban.

Az azeri második szabadedzés részletes eredményei [kép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala]

Továbbra is szárnyal az Alpine! Fernando Alonso ismét önmagát és autóját túlszárnyalva végzett másodpercen belül az edzésnyertes Leclerc-hez képest, és végzett a 4. helyen, megelőzve Carlos Sainz-ot is. Ehhez egy szépségtapaszként hozzájöhet, hogy a spanyolok kétszeres bajnoka volt a leggyorsabb az utolsó szektorban. Ocon szintén hozta a jó szereplését, hiszen a 9. helyen végzett a francia is.

A két Mercedes hatalmas hátrányban az élen állókhoz képest. Nem elég, hogy az autó pattogó gyerekbetegsége visszatért, de George Russell lágyakon futott legjobb ideje is majd 1,4 másodperccel lassabb volt a Ferrarik által felállított leggyorsabb időnél, míg Hamilton ennél is lassabb volt. A Mercedesek így csak a 7. és 12. helyen végeztek.

A középmezőnyt úgy néz ki ezen a hétvégén az Alpine vezeti, az AlphaTauri és a Mercedes előtt, míg a Haas az eddigieknél sokkalta jobban szenved, és a Q1-ből való kijutás is nehézkes lehet az amerikaiaknak.

Holnap, magyar idő szerint 11 órakor a harmadik szabadedzéssel folytatódik az F1-es program Bakuban!

Címlapkép forrása: Scuderia Ferrari hivatalos Twitter oldala

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.