🇦🇿 FP3: Pérez az élen az időmérő előtt, Leclerc tizeden belül második

Sergio Pérez nyerte a harmadik edzést! Charles Leclerc tizeden belül második, míg Verstappen a harmadik! Előrelépett a McLaren, visszaesett az Alpine, a Mercedes pedig tovább szenved az azerbajdzsáni hőségben.

A harmadik szabadedzés 15 perc csúszással indult, miután az F2-es futam végi balesetek nagy mértékben megrongálták a pálya több pontján is a tech-pro falakat. A javítások után azonban nem volt akadálya az edzés elrajtoltatásának, ami a tegnapi FP1-es edzéshez nagyon hasonló körülmények között kezdődhetett meg, hasonlóan lengedező széljárással, 26 °C-os levegő és 46 °C aszfalthőmérséklettel.

Megkapták az új fejlesztési csomagokat az Alfa Romeo versenyzői is! A tegnapi napon biztonsági okokból Zhou és Bottas is régi specifikációjú alkatrészeket használtak, de a harmadik szabadedzéstől már az alacsonyabb leszorítóerőre váltottak, ami nem úgy látszik, hogy meghozta volna az előrelépést. Bottas a 19. helyen, míg Zhou a 14. helyen végzett az edzésen. A svájci székhelyű csapat ugyan nem cserélt erőforrás elemeket, ám a Red Bull, az Aston Martin, a Williams és a McLaren döntött több elem cseréjéről, de a Ferrari is cserélt turbót Leclerc autóján.

Enyhült a delfinezés több autónál is, de még mindig számolni kell vele! A tegnapi naphoz képest a Ferrari, az AlphaTauri, és Russell Mercedes-e is jóval kevesebbet pattogott az egyenesekben, ami így növelte az autók stabilitását is, és egyértelműen közelebb hozta a középmezőnyt. Az egyetlen kivétel Lewis Hamilton Mercedes-e volt, ami „átvette a vezetést” a pattogási versenyben mindenki előtt, ha már a pályán nem tud a hétszeres bajnok az élre keveredni. A Mercedesnél a hátsó tapadás hiányára panaszkodtak a versenyzők, és ez meg is látszott, mert Russell csak a 8., míg Hamilton csak a 12. helyen végzett.

Az azeri harmadik szabadedzés hivatalos végeredménye (kép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala)

A végsebességek is nagyot ugrottak tegnapról mára! Önerőből továbbra is az Alpine versenyzői mentek a legtöbbet a 2,2 km hosszú egyenes végén 340 km/h-s sebességgel, de a Ferrari és a Red Bull versenyzőinél várhatóan több tartalék is rejlik, mint a franciák erőforrásában. Egy jól elkapott szélárnyék viszont akár 350km/h fölé is viheti a sebességeket az időmérőn, úgyhogy érdekes lesz nézni, melyik csapat fogja „beáldozni” az egyik versenyzőjét egy esetleges jobb szereplés érdekében. Alonso varázslata azonban elillanni látszik azzal, hogy tegnapról mára többek feltekerték a motorokat, hisz a spanyol csak a 11. lett.

A McLaren versenyzői inkább a másik irányba mentek a beállítások terén, ugyanis ők a 2010-es évek Red Bull startégiáját követték ezen az edzésen. Ricciardo és Norris messze a leglassabbak voltak a célegyenes végén a maguk 320 km/h-s végsebességükkel, de a kanyargós részen jól mozogtak. Ettől független az eredményeik nem voltak rosszak, hiszen tegnap még a középmezőny végén voltak, mára pedig az elejére ugrottak. A Norris-Ricciardo páros az 5-6. helyről várja az időmérőt.

Az élen a két Red Bull és a két Ferrari nagyon elhúztak a többiektől, és várhatóan nagy csata lehet a pole pozícióért négyűjük között, ha nem lesz feltartás. Verstappen ismét ne tudta megfutni a leggyorsabb mért idejét, mert az óvárosi részen Fernando Alonso tartotta fel most a holland világbajnokot. Pérez ehhez képest szerencsés és nagyon jó formában van, viszont Leclerc is tartogathat meglepetéseket. Carlos Sainz tűnik egyedül kicsit lépéshátrányban a többiekhez képest, de bármi is legyen, az időmérő edzés sok izgalmat rejthet magában a mezőny teljes egészén.

Az időmérő edzés várhatóan az FP3-as csúszás miatt, magyar idő szerint 16:15 órakor fog elrajtolni Bakuban!

Címlapkép forrása: Oracle Red Bull Racing hivatalos Twitter oldala

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.