Hosszútávú versenyzés: újra itt az aranykor!

A Le Mans-i 24 órás hangulatában, rengeteg bejelentést követően úgy gondoltam, hogy nem árt kicsit átnézni, hogy ki, mikor, és milyen autóval tervez versenyen is rajthoz állni a közeljövőben- és feltehetjük a kérdést, hogy eljön-e a sportautózás és hosszútávú versenyzés újabb aranykora???

A csak nagyon kevesen értik – de Szabi itt elmagyarázza nektek – LMH-Hypercar-LMDh közötti különbségekbe nem akarok belemenni, hiszen még holnap reggel is ezt a cikket vésném, inkább belinkeltem a fiúk videóját. Jelen írás pedig arra fókuszál inkább, hogy a gyártóktól mit is kell várni.

A WEC-ben jelenleg is ott levő (vagy nemsokára érkező) gyártók: Toyota, Glickenhaus, Peugeot, Porsche, Alpine:

Nem illik nem a japánokkal kezdeni az eszmefuttatást, hiszen évek óta ők A WEC vezéregyéniségei. Két autójukkal (az első sort megszerezve) idén is favoritjai a 24 órásnak, és ha a szívünkre tesszük a kezecskéinket, a Toyota húzta ki a sz*rból a WEC-et meg a hypercar formulát. Bármennyit is tesztel a Peugeot meg a Porsche, gyanúsan jövőre is a Toyota lehet a favorit, és egy bizonyos francia úriember, egy sokszoros rali-világbajnok szerint megszületett a döntés arról, hogy 2023-ban ismét lesz harmadik autójuk a legendás 24 óráson. Ogier mellett a tesztversenyzőjük, az idei versenyre utolsó utáni percen ülést szerző Nyck de Vries is helyet kaphat majd a harmadik autóban. Kissé üröm az örömben, hogy a Toyota ismét belengette a tényt, miszerint nem terveznek átmenni a tengeren túlra a GR010 Hybriddel.

Jim Glickenhaus csapatának jövőbeli terveiről igazából nem tudunk olyan sokat. Idén, egy nagy cicaharc után végül belementek az amerikaiak abba, hogy egy autóval teljes WEC szezont fussanak, Le Mans-ra pedig megérkezett a második is. Akartak volna ők még egyet, de egyszerűen nem találtak ügyfelet, aki vállalta volna a plusz költségeket. Ez úgy már nem vet a legjobb fényt Glickenhausék jövőjére, és ha őszinték akarunk lenni, a 007 LMH a Toyotát eléggé visszahúzó BoP nélkül nem lenne egy világverő technika. Ott lesznek jövőre is a rajtrácson? Reméljük igen, de a pénz nem veti fel a csapatot, helyükben viszont én nem hagynám ki a 100. évfordulós 24 órást- csak ugye ehhez ismét teljes WEC szezont kellene futni…

Szűk egy hónap múlva debütál Monzában a Peugeot. A várttal ellentétben pedig egyből két autóval. Ugyan nem reklámozták túl, de az autó már túl van két 24 órás teszten, szóval futott pár ezer km-t. Tudjátok, hogy Csaba nem egy technikai zseni, szóval nem velem kell majd vitatkozni a “hátsó szárnyát szegett” megoldás hatékonyságáról.

Jövőre is két autót várunk, Magnussen kiesésével viszont nem a legacélosabb mindkét 9×8 felállása, szóval ezen lehet még változtatnak a franciák.

Penske papa’ szárnyai alatt a Porschét lassan már elvezették a Marsig Nasrék. Róluk írtunk már mi, és Groundék is éppen eleget, és nem kizárt, hogy a szezonzáró bahreini fordulóban már debütál az autó a WEC-ben. Nos, ha akkor nem is, a daytonai 24 óráson már biztosan látni fogjuk a Porsche LMDh-ját, amiből jövőre 2-2 fog versenyezni a WEC-ben és IMSA-ban. Az már jobb kérdés, hogy Le Mans-ra nem akarja-e áthozni a gyártó a másik két autót is. Reméljük, hogy igen. 😀

Az Alpine a kakukktojás. A mostani, ex. Rebellion LMP1-es öszvér autóval keresnivalójuk sem szabadna legyen az idei WEC mezőnyben. A franciák új autója egy LMDh lesz, amit az Oreca kasztni köré terveznek majd építeni, és egy 2 autós programmal a 2024-es WEC szezonra aspirálódik a gyártó. A probléma itt a következő: mi lesz velük jövőre?

Nos, én az ACO/FIA helyében elkergetném őket a fenébe! Hadd ne indulhassanak ők egy régi LMP1-es prototípussal, amikor a 2023-as WEC nevezőlistán ott lesz már 8-10 tényleges LMH/LMDh. Igen, tudom hogy az előkészülő szezonban támogatni kellene őket, de ahogy a Porsche és a Ferrari is fel tudott készülni egy LMP2-es programmal, nekik se járjon ki külön lehetőség! Csakhát ugye franciák, és ezt a gondolatot nem is folytatom…

A teljesen új érkezők: Ferrari, BMW, Lamborghini:

Amikor tegnap délelőtt bejelentették a GTE Pro formula elkaszálását 2023-ra, én őszintén még nem számítottam arra, hogy a Ferrari jövőre már versenyezni fog a WEC-ben. Ahhoz képest, hogy csak egy sejtelmes rendert láttunk eddig az autóról, elvileg jövő hónapban már tesztelni kezdik a vasat, és egy 2 autós (az AF Corse által versenyeztetett) programmal már jövőre indulnak az endurance vb-n. A többiek felkészülési szintjét látva ez gyanúsan elég korai, de meg is lephetnek minket az olaszok.

Ami a BMW-t illeti, velük szemben egyelőre ne legyenek óriási reményeitek. Bemutatták az autót, és igen, a tervek szerint 2 RLL gép ott lesz a január végi, daytonai 24 órás rajtrácsán, de a bajor márka egyelőre még nem tervez Le Mans-i indulással. Kellene ehhez egy európai ügyfélcsapat is, de én őszintén remélem, hogy találnak megoldást egy legkésőbb 2024-es indulásra a legendás futamon. Már ha nem kellene ahhoz teljes WEC idényt futni…

A Lamborghini két év múlva gurul a pályára a tervek szerint. Róluk egyelőre csak spekulálni lehet, de elég komoly szintű mindf*ck, hogy nem az Audi felhagyott, Multimatic alapú projektjét veszik át, hanem egy Ligier tervezte kasztnira épül majd az autójuk.

A jelenlegi IMSA indulók: Cadillac és Acura:

Amíg az Acura csak egy nagyon álcázott rendert mutatott autójáról a közelmúltban, addig a Cadillac elég komoly bejelentésekkel kápráztatta a nagyközönséget. Mindkét gyártó LMDh-ja Daytonában debütál majd januárban, de amíg az Acura egyelőre elzárkózott egy “európai kiruccanástól”, addig a General Motors nagy terveket szövöget. Azt esetükben régóta tudtuk, hogy egy Le Mans-i indulás is tervben van (állítólag ezzel is győzték meg Sébastien Bourdais-t a csatlakozásról), de azt szerintem senki sem remélte, hogy már jövőre indulnak a WEC-ben, egy Ganassiék nevezte autóval. Gyanúsan a szezon első fele egy éles teszt lesz, de ez szükséges is ahhoz, hogy több autós, Le Mans-i programjukat megvalósítsák, ahol már akár az Action Express Racing is szerepet kaphat.

A pilóta frontot akarattal sem bolygattam ebben a cikkben, hiszen még elég sok kérdés nyitott a jövő évvel kapcsolatban. Legtöbbet persze a Ferrari lehetséges felállásairól spekuláltak az emberek. Arra viszont senki se számítson, hogy csak juniorokkal töltik meg a két autót, hiszen a hosszútávú versenyzésben a tapasztalat aranyat ér! Szóval a James Calado-Sam Bird-Alessandro Pier Guidi-Davide Rigon, akár Miguel Molina ötösből szerintem legalább ketten helyet kapnak a programban, mint ahogyan az AF Corsével idén LMP2-ben versenyző Nicklas Nielsent is odavárom.

Címlapkép forrása: Csaba nem létező képszerkesztő skilljeinek műve

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.