Vips, az N-betűs szó és a rózsaszín – hol vannak a határok 2022-ben?

Tegnap, egy házibulinak köszönhetően lemaradtam a “Jüri Vips balhé” első köreiről, amit utólag nem is bánok, és ma, munkából hazaérve már kicsit tisztább fejjel írhatok az egészről. Avagy arról, hogy 2022-ben hol vannak a határok az interneten, a közösségi médiában, és megtehet-e ilyet egy olyan fiatal versenyző, aki lassan már közszereplőnek számít, de a nap végére csak egy 21 éves fiú aki poénkodott egy streamben. A cikk nem csak az én véleményem tükrözi, hanem ki-kiragadtam pár gondolatot a szerkesztőségi chatünkön zajlott beszélgetésből is.

Aki nem tudná miről van szó, dióhéjban a lenti kép segít kiindulni. A Red Bull ideiglenesen felfüggesztette fiatal versenyzőjét, az idén második (teljes) F2-es szezonját teljesítő Jüri Vipset, egy streamben elhangzottak miatt. F2-es kollégája, a szintén Red Bull Junior Liam Lawson éppen egy COD meccset közvetített a Twitch csatornáján, amikor az észt srác a b*tch n*gga szlenggel dobálózott (elvileg nem csak egyszer) a játék közben. Majd egy másik, szintén pár másodperces klipet is kivágtak a streamből, amikor Lawson egy rózsaszín Red Bull sapkát akar Vips fejére adni, ő meg ezt nem veszi fel, mondva, hogy its g*y. Lawson gyorsan rá is szólt (persze csak barátian, poénosan), hogy azért ilyeneket ne mondjon egy live stream alatt.

Jüri fiúnk utólag -elég korrekt hangvételű – bocsánatot kért az eset miatt, amit a lenti képen olvashattok, de jó kérdés, hogy ez segít-e bármit jóvá tenni, hiszen ismerjük a világ és az internet 2022-es aktuálitásait.

30 másodperc alatt eldobta a karrierét?

Tehetitek fel a jogos kérdést. Ezen pedig nehéz értelmesen vitázni. Eléggé hasonló esetek az utóbbi években a NASCAR háza táján voltak. Aki lemaradt az eseményekről, érdemes utána olvasni az azóta Cup bajnoki címet szerző Kyle Larson esetének, vagy a hatalmas port kavaró Bubba Wallace-akasztókötél sztorinak. Nem utolsó sorban pedig ott van a jóval frisebb Denny Hamlin-eset is, bár az kicsit eltér a mostanitól. A lényeg röviden, hogy mindhárom egy olyan sorozatban történt, amelyik évek óta küzd, hogy ledobja magáról a “pocakos redneck versenyzők és nézők Mekkája” jelzőt. Az én szememben ezt már túl drasztikusan és gyorsan, bármi áron meg akarják tenni, ezért is dobálózok néha a Nascr*p poénnal.

No de Európa egy teljesen más világ, pláne egy olyan versenyző esetében, aki Kelet-Európából származik, és valószínűleg semennyi időt sem töltött afro-amerikaiak között, és nem is az anyanyelve az angol. Elszúrta, ezen nincs mit vitatni, és igen, tudom, hogy egy online stream alatt tette, nem konkrétan valakinek szánva sértésként, de a “Twitter-érában” kvázi a legsebezhetőbbé téve ezzel magát. És nem is olyasmiről van szó, mint amikor ékes magyar nyelvünkön dícsérjük a C-típusú állampolgárok tetteit, hanem ez egyszerűen szlengként működött nála, egy szép magyar b*zd meg megfelelőjeként. 😀

Viszont, hogy akkor ne csak én poffázzak, egyik kollégánk szavaival kifejtve:

“De ez a n*gger nem mai szó, nem véletlenül vagy 50 éve tiltólistán van, és ennek semmi köze a PC-hez. Illetve pont, hogy van, mert ez a kifejezés is azt jelentette régen, amit a neve is mond, hogy “correct”-ek legyünk valakivel. A n*gger mögött tényleg évszázados rossz történelmi hagyomány van, és az még hagyján a jelenlegi intézményes rasszizmus mellett Amerikában, simán elfogadom, hogy ez sértő nekik. Ezt nem vágni, tényleg iszonyat nagy tudatlanságra és/vagy pronyóságra utal. Ugyanakkor a védekezés egy fontos eleme lehetne, hogy Jüri Vipstől észtként nem is állhatna távolabb a feketék kérdése, n*ggerezést filmekben, sorozatokban ilyen-olyan kontextusban hallani, véletlenül jött a szájára, benne nincs olyan mélyen, mint mondjuk egy amerikaiban. Erre persze ellenérv lehet, hogy miért nem kért azonnal bocsánatot. És akkor csak pár érvet említettem a két oldalról”

A rózsaszín sapka leb*zizásával aztán Vipsnek sikerült kimaxolnia az Internet haragját, vagy legalábbis támadási felületet biztosított maga ellen még egy jó nagy rétegnek. Bárhogy is sül el a történet, kicsi az esélye, hogy jól jöjjön ki belőle. Ezen a ponton már csak “kármentés” van (bár az angol damage limitation kifejezés jobban visszaadja a helyzetet). És igen, nyugodtan ki lehet mondani, hogy – hazai, és elég aktuális példánál maradva – egy Azariah-botrányhoz képest ez l*fasz sem volt (az övé sem, csak nem palacsintát töltött azon a fesztiválon :P). Vips az égvilágon senkit sem akart bántani, egyszerűen kifutott a száján a gondolat, és valószínűleg nem tudatosan.

Na de mi lesz vele, és pláne a karrierével?

Ez most egy rohadt nehéz kérdés. Szerintem attól is függ, hogy mennyire akar rajta példát statuálni a csapat. És ezt hangsúlyozni kell, hogy jelen szinten még csak a Red Bull. Az sem segít Vipsen, hogy nem fut éppen elvárt szezont, bakui falazásával gyanúsan kihúzhatjuk a bajnokesélyesek közül. A Red Bull tehát nem azt kockáztatja, hogy a következő Verstappenjét dobja-e ki a programból. És ahány juniorjuk van jelenleg a sorban, akik egy F1-es ülésre várnak (bár Liam Lawson szezonja is elmarad a várttól), Vips helyzete csak tovább bonyolodik. Azzal, hogy ilyen gyorsan léptek, egyértelműen a brand képét óvják, és ez sem az észt srácnak segít sem rövid, sem pedig hosszútávon.

Kyle Larson megjárta a poklokat saját ügye után, de ahogyan újra “felemelkedett” az példaértekű volt, és ugyan egy népszerű bajnoka lett a CUP-nak az európai körökben, Amerikában még mindig elég rossz a megítélése. Larson esetében pedig további csavar, hogy félig kisebbségiként is meghurcolták: az anyja japán származású, és anyai nagyszülei a második világháború alatt átnevelő/fogolytáborba is kerültek egy időre a Pearl Harborban történtek után.

Vipsnek nem biztos, hogy lesz esélye erre… Ha tippelnem kellene, a Red Bull vagy azonnali hátállyal elbocsátja, vagy pedig születik egy kompromisszumos megoldás, hogy legalább a jelenlegi F2-es szezonját befejezze.

Címlapkép: Dutch Photo Agency
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.