🇳🇱 MotoGP: Bagnaia rajt-cél győzelmet aratott, Quartararo idén először nullázott

Érdekes versenyt hozott a Katedrális a királykategória számára, anélkül is, hogy végül eleredt volna az eső. Bár Francesco Bagnaia megingathatatlanul ment, mögötte történtek érdekességek, köztük, hogy ritka hibát láthattunk a címvédőtől, de az elképesztő felzárkózást bemutató Aleix Espargaró is bemutatta az utolsó körben az év legszebb előzését.

Pecho Bagnaia akárcsak az elmúlt versenyeken, ezúttal is tökéletesen jött el az első helyről és gyakorlatilag innentől kezdve megállíthatatlannak bizonyult.

Ehhez persze az is kellett, hogy a két legnagyobb rivális eltűnjön mögüle. Fabio Quartararo ugyanis a rajt után vesztett néhány pozíciót, majd a következő körökben igyekezett gyorsan visszajönni. Ám a nagy igyekezetnek egy ritkán látott bukás lett az eredménye: a szűk 5-ös kanyarban beszúrt Espargaró mellé, de elment a Yamaha eleje. A francia elesett, az Aprilia spanyolja pedig a kavicságyból kecmergett vissza a 15. helyre.

A világbajnoki címvédő visszatudott állni, majd abban bízhatott, hogy hátha kiesnek annyian előle, hogy néhány pontot elcsípjen, vagy mondjuk egy piros zászló a kezére játszon. A tempója azonban már messze nem volt ideális, a nagy erőlködésnek pedig újabb nyögés lett a vége. Ismét az 5-ös kanyarból kijőve dobott egy highside-ot, ezzel pedig végleg véget ért számára a Holland Nagydíj. Quartraronak ezzel egy sikersorozata szakadt meg, hiszen eddig az összes idei futamon pontot tudott szerezni.

A gyári Yamaha egyébként is katasztrofális versenyt zárt, hiszen ugyanitt Franco Morbidelli számára is véget ért a verseny néhány körrel később. Az olasz egyébként sem érzi ezt a motort, de csapattársa nullázásával az egész Yamaha lehúzhatta a rolót erre a napra. Darryn Binder is nagyot bukott, Andrea Doviziozo pedig még a pontszerzésre is esélytelen volt.

Espargaró mindeközben hatalmas felzárkózásba kezdett és igyekezett minél több pontot hozni kiesett riválisán a pontversenyben. A spanyol brutális tempóban gázolt át a mezőnyön és a végére utolérte a dobogós helyekért küzdő csoportot. Jorge Martin gyorsan kiszállt ebből a játékból, ezzel Maverick Vinales került a pódiumos helyre, mögötte Brad Binder és Jack Miller csatáztak a végén.

Espargaró megtámadta őket az utolsó körben és a Gartimer-sikán előtti féktávon egy bravúros bevetődéssel mindkettejüket egyszerre előzte meg. Az év eddigi legszebb előzése volt, minden kétséget kizáróan, ezzel pedig a 4. helyen ért célba a bajnoki aspiráns.

Bagnaia nyert, mögötte az egész hétvégén kiválóan motorozó Marco Bezzechi ért célba, aki első dobogóját szerezte a királykategóriában. A harmadik végül Vinales lett, aki pedig az Aprilia nyergében szerezte meg eddigi legjobb eredményét.

Verseny végeredménye:

1.Francesco Bagnaia
Ducati25
2.Marco Bezzecchi
Ducati0.44420
3.Maverick Viñales
Aprilia1.20916
4.Aleix Espargaro
Aprilia2.58513
5.Brad Binder
KTM2.72111
6.Jack Miller
Ducati3.04510
7.Jorge Martin
Ducati4.3409
8.Joan Mir
Suzuki8.1858
9.Miguel Oliveira
KTM8.3257
10.Alex Rins
Suzuki8.5966
11.Enea Bastianini
Ducati9.7835
12.Takaaki Nakagami
Honda10.6174
13.Johann Zarco
Ducati14.4053
14.Fabio Di Giannantonio
Ducati17.6812
15.Alex Marquez
Honda25.8661
16.Andrea Dovizioso
Yamaha29.711
17.Luca Marini
Ducati30.296
18.Stefan Bradl
Honda32.225
19.Remy Gardner
KTM34.947
20.Lorenzo Savadori
Aprilia35.798
21.Raúl Fernández
KTMKiesett
22.Fabio Quartararo
YamahaKiesett
23.Darryn Binder
YamahaKiesett
24.Franco Morbidelli
YamahaKiesett

Quartararo kiesésével 21 pontra csökkent Espargaró hátránya a tabellán. Most a mezőny számára megkezdődik a nyári szünet, legközelebb majd augusztus 7-én Silverstone-ban láthatjuk a kétkerekűeket pályára gurulni.

Címlapkép forrása: MotoGP.com

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.