🇲🇦 Marrakech E-Prix: Mortara idén harmadszor nyert és vezet összetettben

Diriyah és Berlin után Edoardo Mortara idén harmadszor nyert futamot a Formula–E-ben, ezzel pedig átvette a vezetést a világbajnoki összetettben.

Majdnem egy hónap telt el Jakarta óta, a mezőny pedig ezúttal Marokkóban gyűjti a pontokat. Az elképesztően szoros, drámai időmérőn António Félix da Costa szerezte meg a pole-pozíciót idén először, a portugál pilóta 81 ezreddel győzte le Edoardo Mortarát a döntőben. A második sorból Jean-Éric Vergne és Pascal Wehrlein rajtolhattak, majd Jake Dennis, Mitch Evans, Oliver Askew és Nick Cassidy következtek.

A kvalifikációnak két negatív meglepetése is volt: egyrészt André Lotterer, aki műszaki hiba miatt mért kört sem tudott autózni, így csak a mezőny legvégéről rajtolhatott, valamint a két Mercedes. Stoffel Vandoorne-t ugyancsak technikai probléma hátráltatta és a legrosszabb idővel zárt, de Nyck de Vriesnek sem volt tökéletes napja, ő a 9. helyet szerezte meg. Lottererhez hasonlóan egyébként Antonio Giovinazzi sem futott gyorskört, ő defektet kapott.

Az időmérő edzés végeredménye

A rajtnál Mortara megpróbált beszúrni da Costa mellé, de a portugál maradt az élen. A két DS Techeetah érdekes taktikát követett az óriási forróságban: megpróbálták minél előbb letudni a két kötelező támadó üzemmódot. Ennek megfelelően az 5. körben da Costa és a 3. helyen haladó Vergne is felvette a plusz lóerőket, majd a 8. körben jöttek ismét. Köztük Mortara is letudta első Attack Mode-ját, a másodikkal viszont várt néhány kört. Ez végül sikeres döntésnek bizonyult, ugyanis vissza tudott állni az élre, míg a Techeetah párosának ezután már inkább Mitch Evansszel, valamint a 11. helyről felzárkózó Oliver Rowlanddel kellett megküzdeniük.

Askew és de Vries szoros csatája

Vergne eközben úgy tűnt, hogy ritmust vesztett, hiszen a futam egy pontján egészen a 6. helyig csúszott vissza. Hamar kiderült azonban, hogy a francia csak takarékoskodott az energiával, amikor ugyanis begyújtotta a rakétákat, hamar felzárkózott a dobogóra. Ekkor da Costa volt előtte, és mivel csapattársával ellentétben a francia versenyben van a világbajnoki címért, a Techeetah úgy döntött, megcseréli a két pilótát. Vergne ezt követően kettő százalékos energiatöbbletét Mortara levadászására kívánta felhasználni, azonban már nem tudott elegendő tempót találni, a Venturi pilótája így megszerezte idei harmadik futamgyőzelmét!

Vergne plusz töltöttsége hamar elfogyott, da Costa így visszakapta 2. helyét, sőt a francia a végére annyira visszaesett, hogy az utolsó körben még Evans is megelőzte. Az 5. helyen Lucas di Grassi futott be, az utolsó körben megelőzve (vagyis inkább visszaelőzve) de Vriest, mögöttük pedig Jake Dennis futott be, akinek sokkal jobb futama is lehetett volna, de túl sok energiát használt, így a táv második felében vissza kellett vegyen a tempóból. Vandoorne a mezőny végéről a 8. helyig tudott felzárkózni, őt Bird követte a célban, az utolsó pontszerző hely pedig Rowlandé lett, aki ugyancsak energia-túlhasználás miatt szállt ki a pódiumért folyó küzdelemből. Nem tudott egyetlen pontot sem szerezni az Envision és a Porsche sem.

Evans utolsókörös előzése Vergne ellen a dobogóért

Az eredményeknek köszönhetően Mortara átvette a vezetést összetettben, 11 ponttal megelőzve Vergne-t, a franciát pedig négy ponton belül követi a Vandoorne-Evans páros. Ez a kvartett meglépett az üldözőktől, az 5. helyen álló Robin Frijns hátránya már 58 pont. A csapatok értékelésében is rendkívül szoros a meccs: a Venturi 205 ponttal vezet, a Techeetah-nak 203, a Mercedesnek 198 pontja van.

A marrakech-i futam végeredménye

A szezon két hét múlva New Yorkban folytatódik.

Címlapkép forrása: ROKiT Venturi Racing hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.