🇩🇪 TCR Europe: Halder és Girolami diadalmaskodtak a hektikus norisringi hétvégén

Két egészen jó futammal örvendeztette meg rajongóit a TCR Európa-kupa, lesz miről beszélni a maratoni hosszúságú nyári szünetben.

A szezon idei negyedik fordulóját rendezték Németországban, a Norisringen. A hétvége a forduló előtt az összetettben 2. helyen álló Tom Coronel nélkül zajlott, a veterán holland ugyanis Portugáliában versenyzett a Túraautó-világkupán. Franco Girolami így megkapta az esélyt, hogy növelje előnyét, Gavrilov, Callejas és Files pedig, hogy felzárkózzanak.

Az időmérő edzés Q1-es szakaszában Felice Jelmini bizonyult a leggyorsabbnak, aki ezzel begyűjtötte a hat bónuszpontot, a legnagyobb meglepetést azonban Viktor Davidovski szolgáltatta, aki a 4. helyen végzett a comtoyous Audival. A döntő Q2-ben aztán Mike Halder volt a legjobb, a német pilóta 0:54.753-as eredménnyel szerezte meg a pole-pozíciót, 31 ezreddel verve Jelminit! Davidovski ezúttal is remekelt és a 3. helyen zárt, mögötte pedig Files, Homola, Callejas, Filippi és Girolami következtek.

A Q1 végeredménye

A Q2 végeredménye

Itt nézhető vissza az időmérő

Szombaton tehát Halder rajtolhatott az élről, a német pilóta azonban előzetesen tartott attól, hogy Honda Civic Type R-jével az egyenesekben nem fogja tudni tartani a sokkal gyorsabb konstrukciókat. Halder ennek ellenére kis híján a rajttól a célig vezetett, egyedül Jelmini tudta őt megelőzni a rajtot követően néhányszáz méter erejéig. A Target Competition olasz versenyzője kiválóan jött el, le is gyorsulta Haldert és az első kanyarba tisztán az első helyen érkezett, azonban nem fékezett időben, kifutott a bukótérbe, megpördült, és csak a mezőny végére tudott visszaállni. Nem ez volt a nyitókör egyetlen akciója: Marco Butti Evgeni Leonovval ütközött, míg a csapatot és márkát váltó Pepe Oriola Hyundai-ának felfüggesztése törött ki, így pályára küldték a biztonsági autót.

Miután újraindult a verseny, a levegőben lógott, hogy a Halder mögött sorakozó Files, Girolami, Davidovski és Callejas is esélyes lehet a győzelem megszerzésére, az üldözők azonban ahelyett, hogy közös erővel támadták volna a vezető Hondát, elkezdtek egymással harcolni. Eleinte Files volt a második, de védekeznie kellett Davidovskival szemben, aki viszont hamarosan elfékezte magát, így megelőzte őt Callejas. A spanyol két körrel később Fileson is áthámozta magát, ezzel egyidőben pedig Girolami is elment Davidovski mellett. Az argentin hamar felzárkózott Filesra, a két autó egyszer össze is ért, majd visszatért ebbe a csatába Callejas is, aki előttük elfékezte magát, így Files visszaelőzte. Egyetlen körrel később Callejas már ismét Files előtt haladt, és közben Girolami is kitartóan támadta a britet, de sehogy nem jött össze az előzés.

Az utolsó körökben a lekörözött Giacomo Ghermandi személyében úgy tényező került a győzelemért folyó harcba. Az olasz pilóta nagyon lassan állt csak félre, amit kihasználva a 22. körben Files bevetődött Callejas mellé és megszerezte a 2. helyet, a fiatal spanyolt pedig még ebben a körben Girolami is maga mögé utasította. A következő körben még Davidovski is elment Callejas mellett. Files az utolsó két körben nagyon keményen támadta Haldert, előzni azonban nem tudott, a német így megszerezte első futamgyőzelmét a 2020-as barcelonai hétvége óta! A küzdelmes futam után Halder mellett Files és Girolami pezsgőzhettek a dobogón, Davidovski végül 4.-, Callejas 5. lett.

Az első futam végeredménye

Itt nézhető vissza az első futam

A fordított rajtrácsos futamon Klim Gavrilov és Jack Young rajtolhattak az első sorból, őket követte Girolami, Filippi, Callejas, Homola, Files és Davidovski. Érdekesség, hogy az első futamhoz képest a pole-pozíciót két sorral hátrébb vitték (tehát ami az első futamon az ötödik rajtkocka volt, az a másodikon a pole), mert a pilóták panaszkodtak, hogy az első két sorból nem látni rendesen a rajtlámpákat.

Gavrilov jól jött el a rajttól, Young öreg Hondáját azonban Girolami legyorsulta, majd az első kanyarban még Filestól is kapott egy ütést, de végül nem állt keresztbe. Hátrébb szintén történt egy ütközés: Davidovski taszajtotta meg hátulról Filippit, majd még Homolát is elkapta. Homola végül irányba tette a Hyundai-t, a franciának viszont a teljes mezőnyt meg kellett várnia, míg elhalad. Még az első körben Leonovot forgatta bele a falba az egyik halderes Hyundai, majd pedig Ghermandi állt meg a pályán egy leesett kerékkel, így jöhetett a biztonsági autó. A 2. kör elejére egyébként Girolami már nagyon támadta Gavrilovot, de az előzéssel várnia kellett az újraindítás utánig.

Az argentin a restartot követő második körben szánta el magát az előzésre, majd meglógott és tulajdonképpen soha többet senki nem látta, külön versenyt vívott az élen saját magával. Gavrilov mögött viszont felsorakoztak az üldözők, az orosz Filesszal és Callejasszal vívott a 2. helyért, míg az 5. helyért folyó csatát Davidovski, Young, Galáš, Halder, Baldan, Homola és Filippi testesítették meg (bár Davidovski később meglógott tőlük és beszállt a dobogóért folytatott harcba – de erről később). Egy igazán hektikus csata vette kezdetét, ami tulajdonképpen a célig tartott. Eleinte még Jelmini is benne volt ebben a küzdelemben, az olasz azonban ütközött Callejasszal, megsérült az autója és viszonylag hamar kiállt.

A remek, szoros, élvezetes küzdelmekben Gavrilov végül megőrizte 2. helyét Filesszal szemben, míg Callejast a legutolsó kanyarból kigyorsítva verte meg Davidovski, így a macedón lett a negyedik. Galáš az utolsó körben ütközött Younggal, de kiváló lélekjelenlétének köszönhetően végül megmentette autóját az ütközéstől, csak közben elmentek mellette ketten. Így Young lett a hatodik, Halder pedig a hetedik, Galášnak maradt a 8. hely.

A második futam végeredménye

Itt nézhető vissza a második futam

Még a hétvége történetéhez tartozik, hogy a második futamon Rubén Fernández egy alkalommal túllépte a megengedett sebességet a boxutcában, ezért a következő forduló első futamára kapott egy öthelyes rajtbüntetést.

A tabellán Girolami továbbra is vezet, előnye 72 pont Files előtt, akit 8 ponton belül követ a Callejas–Gavrilov páros. A csapatok értékelésében 491 ponttal a Comtoyou Racing áll az élen, második 425-tel a Volcano Motorsport, harmadik 370-nel a Target Competition.

A szezon hosszú szünetet követően, augusztus végén a Nürburgringen folytatódik.

Címlapkép: TCR Europe Media
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.