🇦🇹 F2: Elvették Verschoor győzelmét, Sargeant nyerte a főversenyt!

A győztes Richard Verschoort és a második Jehan Daruvalát is megbüntették, így végül a pályán harmadik helyen záró Logan Sargeantet hirdették ki győztesnek a mai főversenyen!

Richard Verschoor a pályán viszonylag sima győzelmet aratott a Formula-2 ma délelőtti főversenyén Ausztriában, a Trident pilótája azonban a tiszteletkörén megállt a pályán, mert túl kevés üzemanyag maradt az autójában. A szabályok értelmében a kötelező mintavételezéshez minden autóból 0,8 kg, azaz 800 gramm benzint kell beszolgáltatni, Verschoor autójából azonban csak 31,3 grammot tudtak kinyerni. Mivel ezzel nem tett eleget a Technikai Szabályzat 14.6-os cikkelyének, Verschoort diszkvalifikálták.

Verschoor nem sokáig örülhetett a győzelemnek

Ezzel a 2. helyen végző Jehan Daruvala sorolódott az első helyre. A PREMA Racing szerelői azonban elkövettek egy hibát még a rajt előtt, ugyanis a motor hűtésére használt ventillátorokkal a félig vizes rajtkockát próbálták felszárítani még a felvezető kör kezdete előtt. Mivel ez ellentmond a Sportszabályzat 22.3-as bekezdésének, Daruvala utólag kapott egy áthajtásos büntetésnek megfelelő húszmásodperces időbüntetést.

Ezzel ő is visszaesett a 12. helyre, a győzelem pedig Logan Sargeant ölébe hullott, aki pedig – mivel közvetlen vetélytársai mind nulláztak – összetettben is feljött a 2. helyre. Az ezüstérmet utólag Enzo Fittipaldi kapja meg, míg a 3. helyen a Ralph Boschung helyére beugró Roberto Merhi zárt. A temérdek egyéb büntetés után a végeredmény további helyeken is módosult, kilenc versenyzőt összesen 39 pályaelhagyás miatt büntettek meg, illetve egy pályán kívüli előzés miatt Frederik Vesti további büntetéseket is kapott. A pontszerzők végleges névsorát az alábbi képen olvashatjátok:

A frissített TOP 10

Összetettben így Drugovich továbbra is vezet, mögé feljött Sargeant, a hátránya 39 pont. Az amerikait egy ponttal követi Pourchaire, majd egy viszonylag nagyobb, 34 pontos szakadék következik Daruvaláig, akit pedig húsz ponton belül követ Fittipaldi, Armstrong, Hauger, Vips, Doohan és Lawson. A csapatok értékelését az MP Motorsport egyetlen pont előnnyel vezeti a Carlin előtt, harmadik hat ponttal lemaradva az ART Grand Prix, de még a negyedik PREMA Racing hátránya is csak 29 egység.

Nem kerülték el a büntetések a reggeli Formula–3-as főfutamot sem. Kaylen Frederick kiütéséért Roman Staněk utólag kapott egy ötmásodperces időbüntetést, amivel a 6. helyről visszaesett a 11.-re, ezzel pedig az összetettben is visszacsúszott a szombati nyitóversenyt megnyerő Jak Crawford mögé. Elítélték a versenybírók Pepe Martít is, ő Zak O’Sullivan megforgatásáért kapott egy háromhelyes rajtbüntetést a következő futamra.

Az F3-as büntetések részletei

A Formula-2 szezonja két hét múlva Franciaországban folytatódik, míg az F3-asokkal legközelebb a Hungaroringen találkozhatunk a hónap végén.

Címlapkép: Joe Portlock-Formula Motorsport/Getty Images
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.