🇦🇹 F3: Hadjar uralta a főversenyt, Crawford nullázott

Isack Hadjar domináns győzelmet aratott az eseménydús, esős F3-as főversenyen Ausztriában, ezzel egyetlen pontra zárkózott az összetettet vezető Victor Martins mögé.

Zuhogó eső fogadta a pilótákat vasárnap reggel Spielbergben, ennek ellenére kettő felvezető kört követően gördülőrajttal útjára indulhatott az F3-asok főfutama. A pole-pozícióból Isack Hadjar rajtolhatott, a fiatal francia azonban az első körökben több apró hibát is elkövetett, így folyamatos nyomás alatt volt Victor Martins által.

A bajnoki éllovas nem tudott előzni, majd ahogy az eső elállt, Hadjar nagy tempót kezdett diktálni, Martins-re pedig elkezdett zárkózni a mögötte haladó Prema-páros, Oliver Bearman és Arthur Leclerc. Mindeközben a középmezőnyben Alexander Smolyar kezdett szép felzárkózásba, egyre-másra előzgette ellenfeleit, a 17-18. helyen haladó David Vidales és Pepe Martí pedig a Campos Racing vezetésének idegeit borzolták.

Féltáv környékén Hadjar már kényelmes előnnyel vezetett, Collet és Maloney kemény csatát vívtak a 9. helyért, illetve Leclerc is egyre inkább kezdte szorongatni Bearmant. A 14. körben két charouzos versenyző ütközött a célegyenes ráfordítóban, Francesco Pizzi forgatta meg Zdeněk Chovanecet, kapott is érte egy tízmásodperces időbüntetést. Mögöttük ijedtében még Federico Malvestiti is megpördült, csaknem két körön keresztül dupla sárgáztak a kanyarban, de végül el tudott indulni az olasz.

A 17. körben újabb gyönyörű képsorokat rögzített az operatőr. A 3-as kanyarban Pepe Martí ütközött hátulról Zak O’Sullivannek, a megforgó Carlinnak Martí még egyszer nekiment, majd még Vidalesszel is ütközött. Martí autójának bal első felfüggesztése kitörött, vissza tudott ugyan evickélni a boxba, de a futama ezzel véget ért.

A 20. körben ismét egymásra talált Pizzi és Chovanec: ezúttal a 3-as kanyarban ütköztek, és ezúttal is Chovanec húzta a rövidebbet, kiforgott, de ezúttal már a sóderágyban ragadt. Emiatt pályára küldték a biztonsági autót, Hadjar így lehúzhatta a vécén hatmásodperces előnyét.

Az események nem maradtak el az újraindításnál sem. Hadjar meglógott az élen, a középmezőnyben azonban több ütközés is történt. Collet lökte fel hátulról Edgart, aki pedig kiütötte Crawfordot, mindhárman visszaestek a mezőny végére. Néhány kanyarral később az 5. helyen autózó Kaylen Fredericket torpedózta meg Roman Staněk, a remek versenyt futó amerikai defektet kapott, így ő sem szerzett pontot.

Hadjar az utolsó előtti körben még a leggyorsabb kört is megfutotta, és a Safety Car ellenére is teljesen sima győzelmet aratott, ezzel pedig feljött az összetett pontverseny 2. helyére, Martins mögé. Az ART Grand Prix pilótája gond nélkül hozta a 2. helyet, míg a dobogó legalsó fokára Bearman állhatott fel. Leclerc bejött negyediknek, őt a Trident párosa, Maloney és Staněk követték. Colapinto szinte észrevétlenül végzett a 7. helyen, de Smolyar előtt is le a kalappal, aki végig remekelt és a 8. helyen futott be. Kettős pontszerzést könyvelhetett el a Jenzer csapata is, miután Alatalo 9.-, Cohen 10. lett.

Összetettben Martins továbbra is vezet, előnye egyetlen pont Hadjar előtt.

Címlapkép forrása: Formula 3 hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.