🇦🇹 FUTAM: Leclerc győzött a Red Bull hazájában, Sainz újra nullázott

Háromszor is megelőzte a pályán Max Verstappent, majd a végén még az autójával is megküzdött Charles Leclerc, aki megérdemelten szerezte meg idei harmadik futamgyőzelmét!

Az esős reggeli Formula–3-as futam után az F1-es versenyen már kifogástalan időjárás várta a csapatokat Spielbergben. Max Verstappen teljesen simán nyerte a szombati sprintet, és igazából semmilyen jel nem utalt arra, hogy nem ő lenne a legnagyobb esélyes a 71 körös nagydíjon is. A holland ennek megfelelően kezdett, jól rajtolt és meglógott az élen, miközben hátrébb Sergio Pérez ütközött George Russell-lel és visszaesett a mezőny végére.

A mexikói a kör végén kiállt kereket cserélni, de ez nem oldotta meg a problémáit, végig kimagaslóan a leglassabb volt az egész mezőnyből, végül pedig a 25. körben kiállt a versenyből. Russell kettő büntetőponttal és egy ötmásodperces időbüntetéssel megúszta az egészet, de a végeredményt ez semmilyen tekintetben nem befolyásolta.

Leclerc az első etapban nagy nyomást tudott helyezni Verstappenre, és végül a 12. körben be is bújt mellé és meg is előzte. Hamar meg is lógott tőle, sőt a hollandot két kör alatt utolérte Sainz is, ezért a 13. kör végén inkább bejött friss gumikért, jóval korábban, mint azt eredetileg tervezték. A Red Bull ezzel stratégiailag máris harapófogóba került, a Ferrari pedig óriási esélyt kapott, hogy akár egy kettős győzelmet arassanak.

A friss kemény keverékű gumikon Verstappen viszonylag hamar átrágta magát az előtte lévőkön, egyedül Hamilton akasztotta meg picit, aki eddigre már mindkét Haast megelőzte, Russell és Ocon pedig kiálltak előle a boxba, így ő haladt a 4. helyen a győzelemért küzdők mögött.

A 26. körben megérkezett első kiállására Leclerc, majd a 28.-ban Sainz is, ezzel visszaállt a Verstappen–Leclerc–Sainz sorrend az élen. Leclerc egy nagyjából hatmásodperces hátrányban volt a bajnoki éllovashoz képest, a friss gumikon azonban szédítő tempót tudott diktálni, körökön belül utolérte a Red Bullt, majd a 33. körben másodszor is megelőzte. A holland arra panaszkodott, hogy az egyik körben van tapadása az első tengelyen, a következőben pedig nincs, és teljesen kiszámíthatatlan az autó viselkedése.

Eközben zajlott a csata mögöttük is: Gasly ütközött Vettellel a középmezőny sűrűjében. A német megpördült, de tudta folytatni, míg Gasly megkapta ugyanazt a büntetést, amit Russell, vagyis öt másodpercet és kettő büntetőpontot. Verstappen tempója a friss gumikon egyébként hamar elfogyott, a mezőny hátsó részéből kiállók pedig a csere után ugyanolyan tempóra voltak képesek, mint az élen haladó Ferrarik, egyértelmű volt tehát, hogy elérkezett a második kiállás ideje.

Leclerc az 50. körben jött is másodszor, majd 3,6 másodperces hátrányát három kör alatt ledolgozta, harmadszor is simán megelőzte Verstappent és átvette a vezetést. A stratégiai kavalkádból jól keveredett ki Fernando Alonso is, aki a mezőny végéről rajtolva pozícióban találta magát a 6. helyen, és bár Russell később megelőzte, kinézőben volt egy erős pontszerzés a spanyol számára.

Az 57. körre Sainz is utolérte a teljesen esélytelennek tűnő Verstappent, és amikor már kezdték dörzsölni a tenyerüket a Ferrari rajongói, akkor Sainz autójának erőforrása sűrű füstöt eregetve félregurult, majd ki is gyulladt. Ekkor VSC-t aktiváltak, Leclerc és Verstappen azonnal jöttek harmadszor is, Hamilton pedig feljött a képzeletbeli dobogóra. A virtuális biztonsági autó alatt Alonsonak eddig tisztázatlan okokból még egyszer ki kellett állnia, a pontszerzés így oda lett, ellenben a két Haas a rendkívül előkelő 6-7. helyen találta magát.

Russell az újraindítást követően rögvest megelőzte Ocont és feljött a 4. helyre, miközben az élen újabb dráma kezdett kibontakozni, Leclerc ugyanis lépten-nyomon a gázpedálra panaszkodott. A Ferrari eleinte nem talált hibát, később azonban kiderült, hogy a pedál elengedett állapotában is adagolta a teljesítményt, amitől később a motorvezérlő is megbolondult és megnehezítette a sebességváltásokat. Leclerc-nek rendkívül nehéz dolga volt az utolsó hat-hét körben, de végül nem ingott meg és másfél másodperces előnnyel megszerezte idei harmadik futamgyőzelmét, az elsőt az Ausztrál Nagydíj óta!

A futam egészét tekintve Verstappen a 2. hellyel is elégedett kell legyen, mindazonáltal érdemes megjegyezni, hogy a szezonból most először telt el két futam úgy, hogy Verstappen nem győzött! Hamilton zsinórban harmadszor lett harmadik, és kezdi átvenni a kezdeményezést csapaton belül Russelltől.

„Boldog vagyok. A csapat keményen dolgozott, hogy újra formába hozza az autókat, nagyon hálás vagyok nekik!”

Elégedett lehet Russell is, a Mercedes pedig ezzel a 3-4. hellyel elhozta a legtöbb pontot Ausztriából! Szolíd, erős futamot teljesített Esteban Ocon, aki idei legjobb eredményét elérve 5. lett, de elmondhatja magáról ugyanezt Mick Schumacher is, a 6. helyen célbaérő németet meg is választották a nap versenyzőjének. Magnussent a végén még megelőzte Norris, de a kettős pontszerzés így is megsüvegelendő eredmény a Haastól, de Ricciardótól sem sokan vártak pontot a pénteki időmérő után. A 10. helyen végül Alonso jött be, akit szerintem már most kinevezhetünk az idény legpechesebb versenyzőjének.

A futam részletes eredményei [kép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala]

Összetettben Verstappen 208 ponttal vezet, Pérez pedig miután három futamon belül másodszor esett ki, elveszítette a 2. helyet Leclerc-rel szemben. A monacóinak jelenleg 170 pontja van, a mexikóinak pedig 151. Sainz 133-mal negyedik, öt ponttal megelőzve Russellt, Hamilton pedig 109-re növelte pontjainak számát. Konstruktőriben a Red Bull továbbra is az élen, az előnyük 62 pont a Ferrari előtt, a Mercedes lemaradása már 130 egység.

Folytatás Franciaországban, két hét múlva!

Címlapkép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.