🇭🇺 FREC: Kas Haverkort a Hungaroringen szerezte meg első futamgyőzelmét

Kas Haverkort megszerezte első futamgyőzelmét a Formula Regional European Championship sorozatban, miközben a bajnokságot vezető Dino Beganovic előnye drámaian lecsökkent.

Három héttel a hollandiai forduló után a Hungaroringre látogatott a Formula Regional European Championship by Alpine. A mezőnyben több változás is történt:

  • Owen Tangavelou elhagyta a G4 Racing csapatát és átigazolt az Race Performance Motorsportshoz, ahol a csapattulajdonos-versenyző Keith Donegan a saját helyére ültette be. Az istálló egyúttal megszerezte az olasz Andrea Rossót is, aki a tavalyi idény végén hivatalosan befejezte pályafutását, most viszont mégis visszatér a versenyzéshez.
  • Az MP Motorsportnál két változás is történt. Dilano van ’t Hoff vállsérülése miatt továbbra sem tud a csapat rendelkezésére állni, ezért megszerezték a helyére Francesco Braschit a KIC Motorsporttól, míg Michael Belov személyes okok miatt hagyja ki a hétvégét.
  • Távozott a Monolite Racing csapatától a kínai Cenyu Han, egyelőre nem tudni, hogy hol folytatja pályafutását.

Andrea Rosso 2020-ban, a Cram Motorsport színeiben, az Olasz Formula-4 egyik futamán [fotó: ACI Sport]

Ilyen előzmények után, egy több helyen megváltozott mezőny kezdte meg a Hungaroringen a szabadedzéseket, melyek összesített eredménye alapján Kas Haverkort volt a leggyorsabb, és az első huszonkét versenyző egy másodpercen belül volt. A fiatal holland az időmérőn is folytatta remek formáját és 1:38.655-tel megszerezte a pole-pozíciót a nyitóversenyre, mögüle pedig Aron, Mini, David, Dufek, Bortoleto, Fornaroli és Bilinski rajtolhattak. A bajnokságot vezető Dino Beganovic csak 6. lett a saját csoportjában, ez pedig egy 11. rajthelyet ért számára szombaton.

Az első futam rajtrácsa

A nyitóversenyen Haverkort remekül jött el a pole-ból, mögötte viszont meglehetősen kaotikusan alakult már a legelső kör. Aron a 2. helyről beragadt, Mini elszáguldott mellette, Dufek pedig megelőzte Davidet, majd a 2-es kanyarban bement Aron mellé is. A két autó összeért, Aron kicsúszott a bukótérbe és több helyet veszített, csak a 9. helyre tudott besorolni. Néhány kanyarral később, a sikánnál Dufek csúszott meg, majd miközben Daviddel csatáztak, mindkét tridentes megelőzte őket. A nyitókört így Haverkort fejezte be az élen, mögötte pedig Mini, Bilinski, Fornaroli, Dufek, Beganovic, Tramnitz, Aron és David sorakoztak.

Aron a 2. kör elején rögtön megelőzte Tramnitzet, azonban csapattársa, a bajnoki éllovas Beganovic mögött meg is akadt. Ugyanez volt a helyzet a többi pontszerző helyen is, senki nem tudott (nem mert) kockázatot vállalni, így Haverkort szép nyugodtan építgette előnyét, majd a táv végén kényelmes győzelmet aratott. Mini 4,3 másodperccel követte a célban a pályafutása első FREC-győzelmét szerző hollandot, míg a Trident párosa, Bilinski és Fornaroli már majdnem 20 másodpercet kaptak.

Bár a közvetítésből kimaradt, de Aron végül megelőzte Beganovicot, így ő lett Dufek mögött a hatodik, míg a bajnoki éllovas mögött David, Bortoleto és Masson jöttek be a többi pontszerző helyen. Tramnitz műszaki hiba miatt végül kiesett, míg Esteban Masson idei első pontját szerezte meg. Révész Levente 22. lett.

Az első futam végeredménye

Itt nézhető vissza az első futam

Vasárnap Hadrien David szerezte meg a pole-pozíciót, mögötte Mini, Bortoleto, Tramnitz, Aron és Fornaroli végeztek. Az előző nap meglepetésembere, Roman Bilinski csak a 13. helyről rajtolhatott, míg Haverkort csak 14. lett. Nem ment sokkal jobban Beganovic sem, neki pályaelhagyás miatt törölték a legjobb idejét, így csak a 12. rajtkockába állhatott be.

A második futam rajtrácsa

David megtartotta az első helyét a rajtot követően is, míg Bortoleto megelőzte Minit. A három éllovas mögött Tramnitz és Fornaroli következett, míg Aron a 6. helyről próbált támadásokat vezetni – sikertelenül. A pozíciók itt megrekedtek, ezúttal sem történt semmi érdemleges az egész táv alatt, és talán így is futottak volna be, ha a 13. helyen haladó Joshua Dürksen nem megy neki hátulról Haverkortnak és ütközik a falnak hat perccel a leintés előtt. Így viszont jöhetett a biztonsági autó!

Miután elengedték a mezőnyt, az utolsó előtti kör elején Mini elkapta Bortoleto szélárnyékát, majd nagyon ügyes manőverrel, a 2-es kanyarban körbeautózta a brazilt és megszerezte a 2. helyet! Mögöttük is zajlottak az események: Aron megtámadta Fornarolit, aki azonban elfékezte magát, így bevágott melléjük Pietro Delli Guanti, ennek pedig ütközés lett a vége. Az olasz pilóta autójának bal-első felfüggesztése kitörött, félregurult a bukótérbe, ekkor pedig ismét beküldték a biztonsági autót, ami ki is alakította a végeredményt.

Idei második futamgyőzelmével David életben tartotta bajnoki reményeit, Mini újra 2. lett, amivel veszélyesen megközelítette az ezúttal nullázó Beganovicot a tabellán, Bortoleto pedig szezonbéli második dobogójával feljött egyetlen pontra Belov mögé. Tramnitz és Fornaroli szállították az újabb erős pontokat a Tridentnek, a 7-8. helyen pedig a Prema párosa következett, Aron és Montoya személyében. A csapatváltás meghozta az idei első pontokat Tangavelou számára, az utolsó pontot pedig Macéo Capietto csípte el. Révész Levente 19. lett.

A második futam végeredménye

Itt nézhető vissza a második futam

A tabellán Beganovic továbbra is vezet, de előnye már csak 9 pont Mini előtt, a harmadik Aron lemaradása 28 egység. David és Haverkort feljöttek a 4-5. helyekre. A csapatok értékelését a Prema továbbra is óriási előnnyel vezeti, a 2-3. helyen álló ART Grand Prix és R-ace GP között viszont csak hat pont a különbség.

A szezon három hét múlva folytatódik Spa-Francorchamps-ban.

Címlapkép forrása: Van Amersfoort Racing hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.