🇺🇸 New York City E-Prix: Cassidy először nyert, míg Vandoorne átvette a vezetést összetettben

Nick Cassidy pályafutása első Formula–E-győzelmét aratta, míg a korábbi bajnok da Costa idén először nyert, de a legjobb szájízzel mégis Stoffel Vandoorne távozhatott New Yorkból.

A kvalifikáción szitáló eső után után meleg, párás New York-i időjárás fogadta a versenyzőket a nyitóversenyen. A pole-pozícióból induló Cassidy ki tudott lőni Vandoorne elől, sőt a belgát még di Grassi és Buemi is megelőzték. Eközben a címre esélyes Vergne a nyitókör felénél megpördült, miután a mezőny sűrűjében ütközött Evansszel, akit pedig az egyik Dragon lökött meg. A francia mintegy félperces hátrányt szedett össze az esemény következtében.

Az első Attack Mode felvételére Sims, Mortara és Dennis vállalkoztak először, majd egy körrel később Frijns és Wehrlein is követte őket. A vezetést ekkorra átvevő di Grassi állt ki utoljára, a brazil azonban nem tudta maga mögött tartani Cassidy-t. A Kiwi ezzel ismét a mezőny élére került, míg a nagy vesztes Vandoorne volt, aki négy helyet is veszített. Eközben Jake Dennis egymás után futotta a leggyorsabb köröket, amivel egészen a 8. helyig zárkózott fel.

A második támadóüzemmód-felvételi körben Vandoorne meg tudta előzni Buemit, így ideiglenesen átvette a 3. helyet, majd a 23. körben újabb kulcsmozdulatot hajtott végre, amikor megelőzte di Grassit a 2. helyért. Ekkor elindult a vezető Cassidy után, miközben bajnoki riválisa, Mortara csak 9. volt.

Négy körrel később azonban újra megváltozott a futam képe, ekkor di Grassi visszaelőzte Vandoorne-t, sőt a belga mellett még Frijns is elszáguldott, így visszaesett negyediknek. Mortara eközben az 5. helyig egerészte fel magát, az utolsó tíz percbe érve azonban a verseny drámai fordulatot vett, miután a pálya közel felét intenzív eső árasztotta el.

Miután a legtöbb élmenő nem tudta kontrollálni az állóvizet és egytől-egyig a falban kötöttek ki, a futamot piros zászlóval leintették és nem is indították újra. Cassidy így megszerezte első Formula-E győzelmét, idei legjobb eredményét elérve di Grassi 2. lett, míg a dobogó legalsó fokára Frijns állhatott fel. Vandoorne 4.-, Mortara 5. lett, a svájci azonban utólag kapott egy ötmásodperces büntetést, így csak a 9. helyen értékelték.

Cassidy vasárnapra is fenntartotta remek formáját és megnyerte az időmérőt, azonban néhány energiatároló egység cseréje miatt a rajtrács végére sorolták, sőt még egy áthajtásos büntetést is kapott. Az új-zélandi ezzel el is veszítette az esélyét mindenféle komolyabb eredmény elérésére, végül 15. lett. A pole-pozíciót da Costa örökölte meg, mögötte Sims és Lotterer indulhattak, a német azonban nem tudott elindulni és egészen a 11. helyig esett vissza.

A futamon csak egyetlen kötelező Attack Mode volt, az élmezőny pedig egymásra várt a teljesítésével. Végül a 11. körben de Vries és Sette Câmara szánták rá magukat, egy körrel később pedig letudta da Costa és Sims is. Vandoorne mindkettejüket meg tudta előzni, így rövid időre az első helyre került, de mire mindenki megcsinálta a felvételt, az első hat sorrendje visszaállt alaphelyzetbe.

Az első öt ezt követően szorosan követte egymást, és bár Evans egy de Vries-hibát kihasználva meg tudta előzni a hollandot, előrébb nem jutott ő sem. A 23. körben Vandoorne elkapta a 2. helyezett Simset, majd egy körrel később Evans – miközben de Vriest próbálta visszaelőzni – bemutatta a szezon egyik legnagyobb mentését, amikor keresztbeállt az autója az egyik féktávon.

Az utolsó tíz percben Bird került a figyelem középpontjába, a 16. helyről rajtoló brit folyamatosan jött előre, egészen addig, amíg az 5. helyen találta magát. Evans közben visszaelőzte de Vriest, majd később Simset is elküldte a málnásba, da Costát viszont senki nem tudta veszélyeztetni, így Vandoorne előtt megszerezte szezonbéli első győzelmét.

Simset a 4. helyen intette le a kockás zászló, majd következett a fantasztikus Bird, aztán Frijns és de Vries, aki végül csak 7. lett. A maradék három pontszerző helyet Dennis, Lotterer és Mortara csípték el, a svájci a mezőny legvégéről zárkózott fel. Két körrel a vége előtt di Grassi pördült meg a 7-es kanyarban, kisebb forgalmi dugót okozva ezzel, ami Vergne-nek került nagyon sokba, a francia kiesett a pontszerző zónából.

A világbajnoki pontversenyben Vandoorne (155) átvette a vezetést Mortarától (144), míg Vergne (128) a 4. helyre esett vissza, Evans (139) mögé. A csapatok értékelését a Mercedes 10 pont előnnyel vezeti a Venturi–Techeetah duó előtt.

Címlapkép forrása: Mercedes-EQ Formula E Team hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.