Jövőre bezárja kapuit a Pukekohe Park, Új-Zéland legnépszerűbb versenypályája

Szomorú híreket jelentett be ma az Auckland Racing Club. A Supercars naptárában is fontos szerepet betöltő, de számos egyéb ausztrál és új-zélandi bajnokságban szereplő Pukekohe Park üzemeltetői ugyanis úgy döntöttek, visszatérnek a gyökerekhez és a járművek lóerői helyett a valódi állati lóerők fognak dominálni.

A pálya megkerülhetetlen az új-zélandi motorsport életében, 1963 óta rendeztek itt versenyeket. Köztük 1963 és 1991 között itt rendezték meg a híres Új-Zéland Grand Prix-t, amelyet olyan versenyzők nyertek meg, mint John Suertees, Bruce McLaren, Graham Hill vagy a tavaly még nyolcvan! évesen is volán mögé ülő Ken Smith. Mindezek előtt lóversenypályaként üzemelt, a jelenlegi tulajdonosok pedig szeretnék visszaállítani eredeti formájába és a jövőben ismét a négylábú telivérek mezőnyének szánni.

A verseny nyomvonal által közepén közrezárt lovaspálya fogja betölteni a fő funkciót 2023-tól. (Kép forrása: www.velocitynews.co.nz)

A Supercars szeptember 9-10.-én látogat el két évnyi kihagyás után a szűk, de annál élvezetesebb versenyhelyszínre, meglehet utolsó alkalommal. A pályát ugyanis 2023.április 03-mal zárják be, arra pedig kevés az esély, hogy a jövő évi versenynaptár elejébe kerüljön.

Az ausztrál bajnokságot is rengeteg emlék fűzi ehhez a pályához, hiszen 1996 óta (ugyan megszakításokkal) ellátogatott ide a széria. Nagyszerűen szerepelt ezen a helyszínen Greg Murphy, aki a pálya egyeduralkodójaként a legelső négy versenyt megnyerte (Murphy ráadásul kommentátorként visszatér a szeptemberi versenyekre). Itt aratta első győzelmét 2013-ban Scott McLaughlin, utoljára itt láthattunk a pódiumon Jason Bright-ot, az Aucklandi születésű Shane van Gisbergen abszolút hazai pályájának tekintette. Rengeteg ütközet, baleset, kemény előzés és fontos győzelmek fűződnek ehhez a helyszínhez.

Kérdés persze, hogy akkor hová fog költözni az új-zélandi forduló? Az ugyanis nem lehet kérdés, hogy az apró szigetországnak igenis van létjogosultsága, miután az elmúlt éveket két kiwi versenyző uralta a bajnokságban és idén is jó esély van arra, hogy ez az uralom folytatódjon. Hampton Downs lehet akár egy opció, hiszen 2020-ban ezzel a pályával akarták pótolni az akkor egyéb nemzeti okok miatt kieső aszfaltcsíkot. Az a pálya ismerős lehet például a Toyota Racing Series követőinek, hiszen tavaly ott rendezték a bajnokság nyitó fordulóját.

Címlapkép forrása: Supercars.com

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.