Legalább tíz-tíz Hypercar/LMDh indul jövőre a WEC-ben és IMSA-ban! Aranykor- 2. rész

Bő egy hónapja, még a Le Mans-i 24 órást megelőzően írtam egy cikket, amelyben röviden bemutattam a Hypercar/LMDh mezőny tagjait, és mindazt amit az autókról és versenyzői felállásokról tudtunk június elején. Azóta elég sok konkrétum napvilágot látott, és amint a címben is olvashattátok, jelenleg úgy néz ki, hogy a WEC és IMSA csúcskategóriája is kétszámjegyű indulóval vág neki a 2023-as idénynek (vagy legalább szezonköben minimum tíz autósra bővül).

Mielőtt jobban beleásnánk magunk a részletekbe, készítettem egy táblázatot az összes valós és spekulált indulóval a két bajnokságból. A táblázat logikája eléggé adja magát. Legelőször azokat a csapatokat vettem, akik mindkét bajnokságban indulnak, majd szerre a biztos WEC és IMSA nevezőket. A táblázat legalsó soraiban pedig az egyelőre még csak nagyon spekulált nevek lettek bedobva.

Csapatbajnokságautók számamodellmegyjegyzések
Porsche Team PenskeWEC és IMSA2+2Porsche 963
Chip Ganassi RacingWEC és IMSA1+1Cadillac LMDh
Toyota Gazoo RacingWEC2 Toyota GR010
Peugeot SportWEC2Peugeot 9×8
Hertz Team JotaWEC1Porsche 963
Ferrari/ AF CorseWEC2Ferrari LMH
BMW Team RLLIMSA2BMW M Hybrid V8
Meyer Shank RacingIMSA1Acura ARX 06
Wayne Taylor RacingIMSA1Acura ARX 06
Action Express RacingIMSA1Cadillac LMDhév közben érkezhet az autó
JDC Miller MotorsportsIMSA1Porsche 963év közben érkezhet az autó
Scuderia Cameron GlickenhausWEC1 (???)SCG 007részszezon, bizonytalan
ByKolles/VanwallWEC1Vanwall LMHhiszem ha látom!!!
A.J. Foyt EnterprisesIMSA1Porsche 963egyelőre pletykaszintű hír
Isotta FranschiniWEC??????túl sok a kérdőjel
+1 Porsche ügyfélcsapatWEC1Porsche 963lent részletezem
Esetleges Peugeot ügyfélWEC???Peugeot 9×8spekulatív
Szóval van itt minden, mint a vásárban. A táblázat fő forrásai Graham Goodwin cikkei és Marshall Pruett “nyomozása.”

Az remélhetőleg már senkinek sem megelepő, hogy a Porschenek lesz messze a legtöbb autója a rajtrácson, méghozzá mindkét bajnokságban. A 2-2 autós Penske gyári program mellett a Jota és JDC Miller Motorsports már hetek óta megrendelte a saját 963-as LMDh-ját, és a sajtóértesülések szerint még 1-1 autót láthatunk majd mindkét bajnokságban. Arra azonban senki se vegyen mérget, hogy már a Daytonai 24 óráson 4 Porsche fog körözni, hiszen Millerék már bő egy hónapja elismerték, hogy kicsi az esélye, hogy az autó már az év elejére eljusson hozzájuk, és gyanúsan egy nagy teszt lesz számukra a 2023-as idény. Mivel a WEC idénye csak tavasszal kezdődik, így a Jota már az évkezdetre rajthoz állhat, a másik európai ügyfélről azonban szinte semmit konkrétat sem tudni. Goodwin többször s arról írt, hogy egy olyan csapatról van szó, akik jelenleg az LMP2-ben és GTE Am-ban sem érintettek, ennél többet viszont a Dailysportscar szakírója sem árult el.

A második amerikai ügyfél kiléte azonban jóval érdekesebb lehet. Azt tudni lehetett, hogy egy IndyCar csapat lesz a befutó, és ugyan nagyon sokáig az AMSP/McLaren neve volt a kalapban, Marshall Pruett egyre inkább elveti ennek lehetőséget. A Racer szakírója a McLaren saját építéső autóját vizionálja előre, és minden lehetőséget mérlegelve az A.J. Foyt Racing nevet dobta be a kalapba! A négyszeres Indy 500 győztes maga is nyert 24 órást Le Mans-ban és Daytonában is, csapata viszont utoljára még 1988-ban versenyzett az IMSA-ban. Kicsit ironikusan, akkor pont egy Porsche 962-vel. 😛

A spekulációkon túl Pruett azt is tudni véli, hogy a ROKiT-mizéria miatt ülés nélkül maradó JR Hildebrand már gyűjti is a szponzorokat a programhoz. Nos, lesz dolga, hiszen egy LHDh program költsége gyanúsan pariban lesz egy IndyCar szezonéval.

A Porsche oldalán az utóbbi napokban a Cadillac is rengeteget tesztelt Sebringben. Az autón Sébastien Bourdais, Alex Lynn, Renger van der Zande és Earl Bamber osztoztak, az Autosport értesülései szerint pedig Lynn és Bamber Ganassiék WEC autójában kaphat helyet jövőre, míg Bourdais és van der Zande az IMSA-ba nevezett LMDh-t kaphatja meg teljes szezonra. Az Action Express Racing autója körül több a megválaszolatlan kérdés, sőt még itt az is felmerült, hogy a JDC Miller Porschéhez hasonlóan ez még nem áll rajthoz Daytonában (ahol viszont indulhat a WEC-be szánt Ganassi Cadillac).

A Ferrari és BMW kapcsán egyelőre még nem tudunk újdonságokról beszámolni, az Acura cserében egy két napos teszten van túl. Mivel a japánok kasztniját az Oreca építi, ezért a teszt Franciaországban, Magny-Cours-ban zajlott. az ARX-06-ot a gyári versenyző Ricky Taylor, és a versenyző/HPD mérnök Matt McMurry vitte pályára. Amúgy gyanús, hogy az MSR és WTR idei versenyzői fogják jövőre is vezetni az autókat az IMSA-ban.

És ha már teszteknél tartunk, kedvenc Colin Kolles barátunk csapata is körözött, egy 450 kilométeres napot letudva a forró Lausitzringen, Tom Dillmannal az LMH volánja mögött. A ByKolles tehát bőszen készül a következő idényre, a háttérben viszont jogi problémák is húzódnak. Ugyan a csapat azt állítja, hogy a Vanwall névért zajló vitát lerendezték már a tárgyalóteremben, a jól értesült madárkák az ellenkezőjét csiripelik. Állítólag amíg nincs a kérdés letisztázva, addig az FIA/ACO sem hajlandó homologizálni a németek LMH-ját, szóval hiába tűnik ezúttal egy picit felkészültebbnek a ByKolles, a szokásos démonjaik ezúttal sem pihennek.

A többi csapat körül pedig csak úgy hemzsegnek a kérdőjelek, szóval kezeljük őket fenntartásokkal. Az Isotta Fraschini sztori, amiről két hete írtunk, egyelőre csak egy ByKolles 2.0-nak tűnik, sőt amíg az autót nem látjuk legalább renderképeken, egyelőre még annak sem.

Glickenhauséknál gyanúsan az anyagiak döntik majd el, hogy egyáltalán látjuk-e még őket versenypályán (gondolom más sem teszi a nyakát a bahreini visszatérésükre év végén), míg az ügyfélautó, amelyet szívesen eladna valakinek a Peugeot szerintem nem vár egy sor gazdára. Persze örülnénk neki, csak nem tudom elkpépzelni, hogy melyik az a privát csapat, amelyiknek van komoly hátszele az igencsak bonyolult 9×8 versenyeztetésére.

És, hogy kicsit kitekintsünk a jövőbe is, ma délelőtt bejelentette a Lamborghini, hogy a 2024-re érkező LMDh-juk teszt és fejlesztőpilótái Mirko Bortolotti és Andrea Caldarelli lesznek. Azt hiszem ezen senki sem lepődött meg.

Maradjunk tehát annyiban, hogy már alig várjuk a 2023-as idényt mindkét bajnokságban!

Kiemelt kép: Cadillac/Chip Ganassi Racing
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.