🇫🇷 FUTAM: Verstappen nyert, Leclerc kiesett Le Castellet-ben

Egy rendkívül izgalmas stratégiai csatától fosztott meg minket a sors, miután Charles Leclerc vezető helyről kiesett a Francia Nagydíjon. Így viszont Max Verstappen simán győzött és hatalmas előnnyel vezeti a tabellát.

Vasárnap is nagy hőség várt a csapatokra és a versenyzőkre Le Castellet-ben. A Pirelli előzetes számításai szerint az egy- és a kétkiállásos stratégia is működőképes lehetett, bár a nagy meleg és a magas gumikopás miatt arra lehetett számítani, hogy a kettő kerékcsere lesz a nyerő.

A pole-pozícióból Charles Leclerc kezdhette a futamot és gond nélkül meg is tartotta a vezetést Verstappennel szemben. A legjobban Hamilton indult, a brit simán lerajtolta Pérezt és kis ideig Verstappen mellé is bement, de vele szemben nem volt esélye előzni. Pérez mögött Russell, Alonso, Norris és Ricciardo sorakoztak. Hátrébb Ocon ütközött Tsunodával, kapott is érte egy ötmásodperces büntetést.

A vezető kettős hamar meglépett Hamiltonéktól. A nyitó körökben Verstappen tűnt gyorsabbnak, a holland első támadása a 6. körben jött, de Leclerc problémamentesen kivédekezte. Mögöttük Pérez is támadta Hamiltont, de a hétszeres világbajnok állta a sarat, sőt a 10. kör után már inkább Russell kezdett felzárkózni Pérezre. Sainz szintén megkezdte a felzárkózást, a 15. körben már pontszerző helyen haladt.

Leclerc kissé lerázta Verstappent, amikor a holland a 16. kör végén megkezdte a kerékcserék sorát, és egészen a 7. helyig esett vissza, Norris mögé. Két körrel később jött a dráma: Leclerc a hosszú egyenes végi jobbosban lecsúszott az ívről, megpördült és a gumifalban végezte. Elmondása szerint beragadt a gázpedál, ugyanúgy, mint Ausztriában. Jött azonnal a Safety Car, ezzel pedig Verstappen–Hamilton–Pérez lett a sorrend az élen. Jól jött ki a káoszból Sainz, aki feljött egészen a 6. helyre, majd megelőzte Alonsot is, csakhogy a boxutcában ráengedték Albonra, emiatt kapott egy ötmásodperces időbüntetést.

Leclerc kiesése sajnos megölte az izgalmakat, Verstappen ugyanis gond nélkül meglógott Hamiltontól, az egyedüli műsort Sainz felzárkózása szolgáltatta. A spanyol a 42. körben tudta megelőzni Pérezt, majd a 11-es rajtszámú Red Bullra megérkezett Russell is, ő azonban megakadt mögötte. Itt történt egy meglehetősen véleményes szituáció is, Pérez keresztbevágott Russell előtt, majd levágta a pályát, de végül nem büntették meg.

Sainz mindenesetre a 3. helyen haladt, simán meg lehetett volna neki a dobogó, ekkor azonban a Ferrari hozott egy teljesen érthetetlen stratégiai döntést és másodszor is kihozta a spanyolt. Így visszaesett a 9. helyre és sansza sem volt visszajönni, végül az 5. helyen végzett. Nagy csaták mögötte sem voltak, Alonso, Norris, Ocon és Ricciardo simán hozták a 6-9. helyeket, míg az utolsó pontszerző helyért a két Aston Martin vívott meg, és végül Stroll jött be tizediknek.

A 49. körben Zhou kiesése miatt rövid időre beállt a VSC, az újraindításkor pedig az egész hétvégén gyengén teljesítő Pérez elkövetett egy amatőr hibát és Russell megelőzte. A Mercedes így kettős dobogót könyvelhetett el, merthogy Hamilton zsinórban negyedszer is felállhatott a pódiumra, ráadásul 2. helyével szezonbéli legjobb eredményét érte el. Verstappen győzelmét pedig Leclerc győzelme után nem veszélyeztette senki és semmi, a holland magabiztosan szerezte meg idei hetedik győzelmét, ezzel pedig órási előnnyel vezet összetettben.

Verstappen ezzel 63 ponttal vezet összetettben Leclerc előtt, akit további 7 pont lemardással követ Pérez. A 4-5. helyeken Sainzot és Russellt egyetlen pont választja el, míg Hamilton négy egymást követő dobogójával 16 pontra közelítette meg csapattársát. Konstruktőriben a Red Bull 396 ponttal vezet, a Ferrarinak van 314, a Mercedes pedig a dupla dobogóval 270-re jött fel. A 4-5. helyeken az Alpine és a McLaren között mindössze 4 pont a különbség.

A szezon a jövő hétvégén a Hungaroringen folytatódik.

Címlapkép forrása: Oracle Red Bull Racing hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.