🇮🇹 WTCR: Vallelunga – az utolsó utáni szög a WTCR koporsójába?

Girolami és Magnus nyertek, az autósport pedig veszített a Túraautó-világkupa olaszországi fordulóján. De szerencsére legalább az Eurosport volt annyira tapintatos, hogy nem adták le a haldokló széria utolsó lehelleteit…

Botrányba, káoszba, közjátékba fulladt a WTCR idei hatodik fordulója. A két futamról túlságosan sokat nem szeretnék írni, mert minek, ez a pár sor inkább a háttérben zajló eseményekről fog szólni, aztán a napokban majd Bence kollégám érkezik egy személyesebb hangvételű írással. Röviden a lényeg: Néstor Girolami nyerte az első-, Gilles Magnus pedig a második futamot, Michelisz Norbi mindkétszer 4. lett, míg Tassi Attika legjobbja egy 5. hely a nyitóversenyről. Ami a zengősöket illeti, Nagy Dani sérülése miatt nem utazott el Vallelungába, Rob Huff pedig délelőtt defektet kapott, délután pedig egy 6. helyet hozott.

Rob Huff volt a Zengő Motorsport egyetlen versenyzője Vallelungában, Nagy Dani kézsérülés miatt nem utazott el [fotó: FIA WTCR / DPPI Images]

A problémák már az első szabadedzés előtti teszten megkezdődtek, a maximum kompenzációs súllyal futó Lynk & Co versenyzői közül többen is gumiproblémákról tettek jelentést (csak összehasonlításképp: a türkiz versenygépek 1355 kilósak voltak a hétvégén, a Hondák ettől 50-, a Hyundai-ok 80 kilóval voltak könnyebbek). Az FP1-en már megtörtént a baj is: Yvan Muller az egyik nagysebességű kanyarban bal-első defektet kapott és kicsúszott a bukótérbe, majd a falnak ütközött. Rajta kívül a Lynk & Co összes többi pilótája, sőt még a hondások is az abroncsokra panaszkodtak.

A második szabadedzésen lefuttatott szimulációk alapján a Lynk & Co végül elvállalta az időmérő edzésen való részvételt, egyúttal viszont gyakorlatilag ultimátumot adtak a WTCR vezetésének, mondván: ha nem oldják meg a problémát, akkor bojkottálják a hétvégét.

A hétvége főszereplői… [fotó: FIA WTCR / DPPI Images]

„A Cyan Racing jelenlegi értékelése szerint az autók tömege és a rendelkezésre álló gumik együttese lehetetlenné teszik a csapat számára, hogy biztonságos módon tudjon megtenni egy teljes versenytávot. A csapat úgy döntött, hogy részt vesz a szombat délutáni kvalifikáción, miután az utolsó edzésen kvalifikációs szimulációkat futott le, és arra a következtetésre jutott, hogy rövidebb távok még teljesíthetők” – olvasható a Cyan Racing közleményében.

„A Cyan Racing felszólítja az FIA WTCR érdekelt feleit, hogy tegyék meg az azonnali és szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a csapat pilótái biztonságos módon vehessenek részt a WTCR vallelungai versenyein. A csapat vasárnap hozza meg a végső döntést arról, hogy részt vesz-e a két futamon, függően az érdekeltek döntésétől.”

Az időmérőt követően összeültek a sportág vezetői, azonban miután nem tudtak azonnali megoldással szolgálni a Lynk & Co gumiproblémáira, a Cyan Racing végül úgy döntött, hogy nem vesz részt a futamokon. Az öt autó mindkét versenyen a felvezető kör után a boxba hajtott és onnan végignézték a nyitóversenyen történt öt (!), majd délután még további négy defektet.

Csak a teljesség igénye miatt: Bennani, Monteiro és Tassi mindkét futamon defektet kaptak, rajtuk kívül az első versenyen még Berthon és Huff-, a másodikon pedig Guerrieri kényszerült a boxba gumiproblémák miatt.

A helyzetet jól leírja Tassi Attila nyilatkozata, aki a következőket mondta a Touring Car Timesnak az első futam után (a teljes interjú >> itt << érhető el):

„Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz a gumikkal, és végül sajnos Tiagónak is nekem is gondjaink akadtak már a verseny elején. Ez nyilván nem az, amit látni szeretnél egy világkupán, nem előnyös, hogy csak négy autó fejez be egy versenyt boxkiállás nélkül. Vigyáztam a gumikra, de egyszerűen nem működött, a boxkiállás után is csak kb. 80%-on nyomtam, nehogy megismétlődjön a probléma. A csapatot meg kell dicsérnem, elképesztő munkát végeztek, valójában nyertem egy pozíciót a kerékcseréknél” – fogalmazott Attika, aki hat fordulót követően 81 ponttal az összetett 13. helyén áll.

Az öt Lynk & Co mellett a hondások szenvedtek a legjobban a gumikkal, Monteiro és Tassi például mindkét futamon defektet kaptak [fotó: FIA WTCR / DPPI Images]

Mindennek a tetejébe pedig a második futamot nem is láthattuk a magyar Eurosport műsorfolyamában, mert bár meg volt hirdetve az élő közvetítés, végül egy elhúzódó teniszmeccs miatt nem adták le a versenyt. Talán nem is akkora baj ez már… Ezek után nem tudjuk, mi lesz a WTCR sorsa, de jelen sorok írója egyáltalán nem lenne meglepve, ha az amúgy is ezer sebből vérző széria történetének utolsó futamhétvégéje lenne a franciaországi két hét múlva.


Ha bárkit érdekel még: összetettben Azcona vezet 200 ponttal, második Girolami 184-gyel. A 3. helytől lefelé gyűlik a középmezőny, a Huff–Magnus–Urrutia–Ehrlacher–Berthon csoport 34 ponton belül van egymáshoz képest, ez még akár meg is fordulhat. Michelisz 98 ponttal a 8. helyen áll.

Címlapkép forrása: Cyan Racing hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.