Év végén visszavonul Sebastian Vettel

A négyszeres világbajnok frissen létrehozott Instagram-oldalán jelentette be, hogy a 2022-es idény végén befejezi Forma–1-es pályafutását.

A Magyar Nagydíjon már a 299. nagydíjhétvégéjét teljesítő német még a 2006-os Török Nagydíj szabadedzésén debütált a Forma–1-ben a BMW Sauber csapatával, és rögtön rekordot állított fel azzal, hogy mindössze néhány másodperccel autóba ülése után meg is büntették, ugyanis túllépte a megengedett sebességet a boxutcában. Vettel karrierje ezt követően villámsebesen ívelt felfelé: a 2007-es Amerikai Nagydíjon Robert Kubica sérülésének köszönhetően versenyzési lehetőséget kapott és rögtön pontot is szerzett, majd a Magyar Nagydíjtól kezdődően a távozó Scott Speed helyére leigazolta a Scuderia Toro Rosso.

Vettel a 2007-es Amerikai Nagydíj előtt [kép forrása: Reddit]

A 2008-as idény második felétől egyre-másra halmozta a bámulatos eredményeket, teljesítménye az esős Olasz Nagydíjon csúcsosodott ki, amit a pole-pozícióból rajtolva meg is nyert. Ezt követően a visszavonuló David Coulthard helyére leigazolta a Red Bull Racing, az osztrák istállóval pedig 2010 és 2013 között zsinórban négy világbajnokságot nyert, mielőtt átigazolt volna a Ferrarihoz. Az itt eltöltött hat éve alatt további tizennégy versenyt nyert meg, amivel a csapat történetének harmadik legeredményesebb pilótájává lépett elő.

Kapcsolata a Ferrari vezetésével az évek múltán folyamatosan kezdett megromlani, és miután a fiatal Charles Leclerc mellett háttérbe szorult, a 2020-as év végén elhagyta Maranellót és az újonc Aston Martin vezérpilótája lett. Első itteni idényében rögtön szerzett két dobogót (bár a hungaroringit utólag elvették tőle), és az idei szezonból is van jónéhány emlékezetes teljesítménye.

„Az elmúlt 15 évben abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy sok fantasztikus emberrel dolgozhattam együtt a Forma–1-ben – túl sokat kellene megemlíteni és köszönetet mondani nekik” – kezdte mondandóját a német.

„Az elmúlt két évben az Aston Martin pilótája voltam, és bár az eredményeink nem voltak olyan jók, mint reméltük, nagyon világos számomra, hogy minden a helyén van ahhoz, hogy a csapat az elkövetkező években a legmagasabb szinten versenyezzen. Bízom benne, hogy a tavaly és az idei évben végzett munkám hasznos lesz egy nyerő csapat kialakításában a jövőben. Ezt a célt szem előtt tartva a hátralévő tíz versenyen is a legjobbamat fogom nyújtani, mint mindig.”

„Nagyon élveztem ilyen nagyszerű emberekkel dolgozni. Mindenki – Lawrence, Lance, Martin, Mike, a felsővezetők, a mérnökök, a szerelők és a csapat többi tagja – ambiciózus, tehetséges, szakértő, elkötelezett és barátságos emberek, minden jót kívánok nekik.”

„Nehéz volt meghoznom a nyugdíjba vonulásról szóló döntést, és sok időt töltöttem a gondolkodással. Az év végén szeretnék még egy kis időt szánni arra, hogy átgondoljam, mire fogok összpontosítani legközelebb, de az már most nagyon világos számomra, hogy apa lévén több időt szeretnék a családommal tölteni. A mai nap viszont nem a búcsúzásról szól, inkább arról van szó, hogy köszönetet mondjunk mindenkinek – nem utolsó sorban a rajongóknak, akik szenvedélyes támogatása nélkül nem létezhetne a Forma-1” – fogalmazott.

Ki hol szeretné látni Vettelt a jövőben? Szavazzatok!

Powered by Survey Maker

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.