🇭🇺 F3: Smolyar tarolt, O’Sullivan és Correa a fél mezőnyt körbeautózták az utolsó körökben

A vizes pálya ellenére kicsit unalmasan indult, de aztán a végére maradt gumitaktikai csavar révén izgalmas befejezést kapott a főfutam a Hungaroringen.

Az időjárás vasárnap sem kegyelmezett az F3-as mezőnynek, ezúttal is vizes pályára kellett hajtaniuk, de a különbség, hogy ezúttal állórajttal engedték el a versenyzőket.

A rajtnál meglepően simán jöttek el, annak ellenére, hogy nagyon komoly mennyiségű vizet vertek fel, ebből fakadóan nagyon rosszak voltak a látási viszonyok a mezőny hátsó részének. Smolyar megtartotta a vezetést, Maloney a külső íven próbálkozott, de nem talált fogást az oroszon. Bearman megtartotta a harmadik helyét, a negyedik helyre pedig Crawford jött fel.

Aki sokat bukott, az Hadjar volt. Alapból rosszul rajtolt, nagyon kiforogtak a hátsó kerekei, majd a 2-es kanyarban Pepe Marti pont előtte forgatta ki Jonny Edgar-t és emiatt még több pozíciót vesztett a bajnoki címért harcban lévő francia.

Smolyar az élen komoly sebességre kapcsolt, lévén előtte tiszta volt a pálya, így pedig néhány kör alatt 3 másodperc feletti előnyt kiautózott Maloney-val szemben, akit viszont Bearman kezdett el támadni, de a barbadosi védte a pozíciót.

Tóth Laci már a 3. körben a bokszutcában találta magát, számára nagyon hamar véget ért a hazai verseny. Finoman szólva nem úgy sikerült ez a hétvége (sem), ahogy arra számított.

Leclerc is felzárkózásban volt, több előzést követően Vidales autóján akadt fenn, a spanyol keményen védte a helyét, de a célegyenes ráfordítóban lecsúszott és ezt kitudta használni a monacói. Az egyenes végén aztán Vidales még közel került a Premáshoz, de Leclerc megtartotta a helyét.

Míg Martins simán autózott a 6. helyen, addig legnagyobb riválisa, Hadjar nem hogy előre menetelt volna, inkább esett visszafelé és Correa is lenyomta, ezzel a 19. helyre csúszott vissza a francia.

A következő körökre eléggé beállt a mezőny egy adott tempóra, túl sok izgalom nem történt, egyedül annyi, hogy Leclerc ledolgozta a hátrányát az előtte lévő Collet-tel szemben és próbálta megelőzni a tegnapi győztest.

Hasonló küzdelem alakult ki az utolsó pontszerző helyért. Vidales már nagyon szenvedett ezeken a gumikon, de körmeszakadtáig ragaszkodott ahhoz a ponthoz és nem akarta engedni, hogy Ushijima vagy Staněk megelőzzék. Végül a cseh egy megkérdőjelezhetően, a bukótérből visszajőve előzte meg a spanyolt, aki elmondása szerint kiszorította.

A 15. körben aztán előkerült az első bátor vállalkozó, Francesco Pizzi személyében, aki bevállalta a slick gumit. Utána a mezőny végéről többen is hasonlóan döntöttek, de ezek mind nagyon korainak bizonyultak, nem nyertek vele semmit, csak lassan csúszkáltak a pályán. A 19. körben látszott az első jele, hogy kezd működni a dolog, Correa ugyanis slicken futott egy leggyorsabb kört, de egy esetleges SC-fázis nélkül nem sok esélyük lehetett ekkora lemaradásban.

Akiknek viszont bejött ez a döntés az O’Sullivan és Correa, mindketten szárnyaltak és 8 másodperccel mentek jobb időket, mint a vizes gumikon lévők. Konkrétan lehajrázták a mezőny felét, az utolsó körökben úgy autózták körbe a többieket, mintha más kategóriában mentek volna. O’Sullivan a végén a 4. helyig feljött, Correa-t a 6. helyen intették le, óriásit mentek a slickeken.

Smolyar győzelmét persze ez nem veszélyeztette, az orosz hatalmas előnnyel nyert, mögötte viszont nagyon szorosra sikeredett a befutó Maloney és Bearman között, szinte egyszerre szelték át a célvonalat. Örülhetnek, hogy nem volt még egy kör, mert akkor biztosan levadászta volna őket O’Sullivan és Correa.

Ami a bajnoki aspiránsokat illeti, Martins végül csak 10. lett, egy pontot elcsípve, míg Hadjar hiába váltott slickre, neki nem hozta meg a várt tempót és messze elmaradt a legjobb tíztől.

Főfutam végeredménye:

1.Alexander Smolyar
MP Motorsport25
2.Zane Maloney
Trident5.518
3.Oliver Bearman
Prema Powerteam5.515
4.Zak O’Sullivan
Carlin7.312
5.Jak Crawford
Prema Powerteam8.710
6.Juan Manuel Correa
ART Grand Prix10.08
7.Kush Maini
MP Motorsport10.56
8.Arthur Leclerc
Prema Powerteam10.94
9.Caio Collet
MP Motorsport19.42
10.Victor Martins
ART Grand Prix19.61
11.Gregoire Saucy
ART Grand Prix22.5
12.Roman Staněk
Trident23.0
13.David Vidales
Campos Racing32.4
14.Reece Ushijima
Van Amersfoort Racing35.4
15.Franco Colapinto
Van Amersfoort Racing38.0
16.William Alatalo
Jenzer Motorsport39.5
17.Ido Cohen
Jenzer Motorsport40.1
18.Isack Hadjar
HitechGP40.6
19.Enzo Trulli
Carlin40.9
20.Kaylen Frederick
HitechGP41.1
21.Rafael Villagomez
Van Amersfoort Racing41.6
22.Brad Benavides
Carlin47.3
23.Christian Mansell
Charouz Racing System57.6
24.Jonny Edgar
Trident1’09.3
25.Federico Malvestiti
Jenzer Motorsport1’10.6
26.Nazim Azman
HitechGP1’14.4
27.Francesco Pizzi
Charouz Racing System1’16.8
28.Oliver Goethe
Campos Racing1’27.0
29.Pepe Martí
Campos Racing1 lap
30.László Tóth
Charouz Racing SystemKiesett

Címlapkép forrása: Formula-3.com

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.