Oscar Piastri lesz jövőre Ocon csapattársa az Alpine-nál! Vagy mégsem?

Ilyet még nem láttál: az Alpine bejelentette, hogy Oscar Piastri veszi át jövőre az Aston Martinhoz igazoló Fernando Alonso helyét, majd néhány órával később a pilóta közölte, hogy ő ugyan semmilyen szerződést nem írt alá a csapattal!

Alig 24 órával azt követően, hogy az Aston Martin bejelentette Fernando Alonso szerződtetését, az Alpine is nyilvánosságra hozta, hogy a 2023-as szezonban a korábbi F2-es és F3-as bajnok Oscar Piastri lesz Esteban Ocon csapattársa! Ezzel tehát tisztázódottnak tűnt a nagyra tartott ausztrál fiatal jövője, korábban ugyanis a legvalószínűbb jövőképe egy kölcsönügylet volt a Williams csapatával, illetve menedzsere, Mark Webber megpróbálta őt a McLaren csapatához is beprotezsálni.

„Oscar ritka tehetség, úgyhogy büszkék vagyunk arra, hogy a junior kategóriák rögös útjain mi támogathattuk őt. Az elmúlt négy év során folytatott együttműködésünk révén azt tapasztaltuk, hogy olyan versenyzővé fejlődött és érett, aki több mint képes fellépni a Forma–1-be. Tartalékpilótaént a pályán, a gyárban és a teszteken is szolgálta csapatunkat, ahol megmutatta érettségét és gyorsaságát, amellyel biztosította a feljutását Esteban mellé. Együtt hiszünk abban, hogy ez a páros megadja nekünk azt a folytonosságot, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy elérjük hosszú távú célunkat, a győzelmekért és a bajnokságokért való küzdelmet” – fogalmazott Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnöke.

Szokatlan módon az Alpine közleménye egyetlen szót sem tartalmazott Piastri szájából, és hamarosan ki is derült, hogy miért: mintegy két órával a csapat bejelentését követően az ausztrál sofőr a közösségi oldalaira kitett posztban jelezte, ő semmiféle szerződést nem írt alá az Alpine-nal, a csapat pedig a tudta és az engedélye nélkül jelentette be a szerződtetését.

„Úgy értesültem, hogy az Alpine F1 Team ma késő délután a beleegyezésem nélkül sajtóközleményt adott ki, miszerint jövőre náluk fogok versenyezni. Ez nem igaz, én nem írtam alá szerződést az Alpine-nal 2023-ra. Jövőre nem fogok az Alpine-nál vezetni” – olvasható a Twitteren.

Kedd reggel Szafnauer elmondta a sajtónak, hogy csak akkor értesültek Alonso távozásáról, amikor az Aston Martin azt bejelentette. Miután aligha elképzelhető, hogy Piastri szerződése elő volt készítve úgy, hogy közben Alonso eligazolásáról nem volt tudomásuk, így a legvalószínűbb opció az, hogy az Alpine egy korábbi megállapodást alapul véve tette közzé a saját közleményét. Ez az egyezmény Szafnauer elmondása szerint tavaly novemberben jött létre Piastri és az Alpine között, és kimondta, hogy az enstone-i istálló előjoga Piastrinak ülést adni 2023-ra.

Ugyanakkor viszont egyes források úgy tudják, hogy Piastri és az Alpine hosszú távú megállapodásában volt egy záradék, amely szerint ha egy bizonyos időpontig az Alpine nem tudja garantálni a pilótának a versenyülést 2023-ra, akkor tárgyalhat más csapatokkal. Webber ez alapján vehette fel a kapcsolatot a McLarennel, az Alpine pedig csak figyelmeztetésként a többi csapat részére jelentette be Piastri szerződését. Az elkövetkezendő hetekben a kulcs az lesz, hogy kiderüljön, valóban létezett-e ez a bizonyos határidő, és ha igen, akkor az Alpine kikéste-e azt. Ezt a Forma–1-es szerződések jogszerűségével foglalkozó szervezet, a Contracts Recognition Board fogja kideríteni.

Akárhogyan is folytatódjon a történet, az átigazolási időszak legnagyobb sztorija biztosan megvan!

Címlapkép forrása: FIA hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.