A motorsport beszaladt Zak Brown f*szerdejébe? Mi sülhet ki az immár Palou-Piastri-Rosenqvist Sagaból?

Eredetileg tegnap akartam megírni ezt a kis rantet szösszenetet, aztán idő hiányában eltoltam picit a dolgot. A ma reggeli híreket nézve pedig nem is tehettem volna jobban, hiszen a Palou-Piastri tükör-Saga három szereplősre bővült. Szegény Rosenqvist számára pedig egyre valószínűbb a sok szék közül padlón landolás koreográfiája. Ki a hibás a történetben? Egyáltalán ráhúzható Zak Brownra a vízes lepedő? És milyen hatással van mindez a motorsportra? Nem utolsó sorban pedig: mennyire árt a McLaren jövőjének és megítélésenek a szerződésbotrányok sora???

Az egész történet legnagyobb baja az – újságírót játszó, lelkes amatőr szemmel- hogy annyira gyorsan változnak a hírek és kerülnek elő új pletykák a sztoriban, hogy amit ma reggel megírok, simán lehet, hogy holnap estére már meghaladott lesz.

Az eszmefuttatást kezdjük két aktuális, ma reggeli/délelőtti hírrel, amit nem biztos, hogy olvastatok. A Saga három szereplősre bővüléséről Marshall Pruett írt először a Raceren, de az egyáltalán nem volt egy új információ a jól értesülteknek, hiszen elvileg már a torontoi IndyCar fordulóban napvilágot látott a hír. Nagyon röviden arról van szó, hogy állítólag a június 23-án, Felix Rosenqvist maradását bejelentő hír (amiben feldobták, hogy a McLaren IndyCar vagy a Formula-E csapatának pilótája is lehet jövőre) egy kacsa. Nagyon úgy néz ki, hogy a svédnek semmilyen szerződése sincs jövőre a McLarennel, és az egész csak egy merész húzás volt a csapat részéről arra az esetre, ha Palout nem tudják törvényesen megszerezni. Erről mi akkor még semmit sem tudhattunk, hiszen a Palou-botrány csak egy hónappal később robbant ki. Pruett szerint maga Rosenqvist már Torontóban találkozott több csapat képviseletével is, felfedve, hogy amúgy szabadon igazolható, és mutatkozott is iránta érdeklődés, viszont az illető csapatok egyike sem tudott ülést kínálni a svédnek. Az már sokkal jobb kérdés, hogy az azóta eltelt iowai és indianapolisi hétvégék alatt hogyan is sikerült ezt fű alatt tartani, és senki sem számolt be róla???

A cseresznye a torta tejszínhabján- avagy ez már tényleg sok(k)!

Felmerül persze annak a lehetősége is, hogy a dráma Piastri szálával egyeseknél betelt a pohár, és nagyon megelégelték Zak Brown ügyködését, kiteregetve a “Rosenqvist-szennyest”. Amúgy a Piastri történetnek is vannak eléggé friss fejleményei. Elvileg az FIA szerződéseket elismerő bizottsága zöld utat adott az ausztrál fiatal McLarenbe szerződéséhez, amit ugyan még feltételes módban kell kezelni, és én nem hinném, hogy “ilyen olcsón megússzuk” azt a balhét. Valószínűleg a döntőbírói pálca ott Daniel Ricciardo kezében van, abban az esetben persze, ha Brown nem akarja őt kivásárolni a szerződéséből. És elvileg a McLaren vezér sem őt, sem Palout nem hajlandó pénzzel megszerezni/félreállítani.

Egyvalaki szerencsére rendelkezik még kellő józan ésszel. Ő pedig Rinus VeeKay. A holland szintén rajta volt Brown kívánságlistáján, és állítólag őt is egy F1-es teszttel csábították, de végül több évre meghosszabbította szerződését az Ed Carpenter Racinggel, ami az indianapolisi forduló után járt le. Kérdés persze, hogy az ennyire gyors hosszabbítással jól döntött-e VeeKay, annak tükrében, hogy Ganassinál és Andrettiéknék is lehet 1-1 üresedés 2023-ra. Azt viszont helyesen belátta, hogy nagyon gyorsan felülhet a sz*pórollerre ha az AMSP-t választja.

VeeKay egylőre kievickélt a Brown féle halászhálóból

Ki szívhatja meg jobban a történteket, Rosenqvist vagy Palou???

Azzal, hogy Oscar Piastri a McLaren második F1-es ülésének a fő várományosa, nagyon furán hatnak a Palou menedzsmentje és ügyvédei által tett kijelentések, miszerint Chip Ganassi a spanyol F1-es debütálását akadályozza. A Piastri szál egyértelmű, hogy nem új fejlemény, csak Alonso hirtelen jött csapatváltása miatt bukott ki a szög a zsákból. Viszont ha nincs a McLarennek üres helye Palou számára az F1-ben, és az amerikai bíróság úgy dönt, hogy a spanyol jogosan Ganassiék versenyzője marad a tengeren túl (még ha bosszúból nem is kap ülést), akkor nagy szüksége lehet Rosenqvistre a csapatnak. Ugyan Rossit leigazolták 2023-ra, de nem a svéd helyére, hanem az új, harmadik számú autóba. A hetes tehát egyelőre üres, és ha Palout nem tudják beleültetni, VeeKay-ről meg közben lemaradtak, Rosenqvist az egyetlen reális opciójuk. Mármint egy tapasztalt és versenyképes pilóta megszerzésére, mert egy újoncot vagy Lord Devlint bármikor bültethetnék. 😛

A svéd viszont nem várhat az örökkévalóságig, mert ha tényleg nincs szerződése sem az AMSP-vel, sem az anyacég McLarennel, akkor az utolsó utáni mentőövként felmerült Formula-E ülés sem opció számára, amit mondjuk bevallottan elkerülne. Így én azt mondom, hogy rövidtávon Rosenqvistnek több veszíteni valója van, mint Palounak, bár arra nem látok esélyt, hogy jövőre mindketten ülés nélkül maradjanak, hiszen egyikük jogi vitája triggereli a másik lehetőségeit.

Nos, ha igazán szemét akarnék lenni, feldobnám azt a magas labdát, hogy mi van ha Ricciardot mégsem tudják kipaterolni a helyéről, és Piastrinak is ülést kell adni egy másik szériában??? 😀

Ez Zak Brown valódi arca? És milyen fényt vet a McLarenre az egész balhé hosszútávon?

Délelőtt fel voltam húzva, mint a csergőóra, és egy sokkal lehúzóbb jellegű írást terveztem. Ezért is illik megnyugodni a gépelés előtt, de maradjunk annyiban, hogy Brown eléggé a bögyömben van! Zoli ha olvasod a soraimat, kezdek lassan egyetérteni veled a tekintetben, hogy a Brown-féle tőkeinfúzió és agresszív terjeszkedés nem biztos, hogy jót tesz az IndyCar-nak. Viszont az egy másik aspektusa a történetnek, hogy a teljes McLaren csoport megítélének árthat a fölösleges fiaskó.

Természetesen a negatív reklám is reklám, de nem biztos, hogy a jövőbeli szponzoroknak tetszeni fog a helyzet. Amikor egy cég vagy csoport elköteleződne egy versenyző, és miatta a csapatod iránt, azt hiszem, hogy nem arra készül és vár, hogy a pilótáid mosogatórongyként kezeled és úgy váltogatod őket, mint más az alsóneműt. Pláne ha azelőtt teszed meg mindazt, mielőtt még elkezdődne a szezon, és négyzetre emeled a Monisha Kalterborn módszereket. Hitelességet veszítesz egy idő után mindenki szemében, és amikor nem te kínálód a legjobb üléseket (az F1-ben biztosan nem), hosszútávon magad alatt vágod a fát. Tegyük hozzá azt is, hogy ha egyértelműen feszültséget keltesz a saját versenyzőid között is, akkor a hangulat sem lehet valami jó a csapaton belül. O’Ward hosszú hetek óta kampányol Rosenqvist maradása mellett (hiszen nem hiányzik a nyakára egy Palou is Rossi mellé), de ha a svédnek még szerződése sincs jövőre, ez csak morális harc egyelőre.

A szimpatikus, befogadó Brown-féle McLaren immár a régi, Dennis időket idéző rideg környezet lett???

A Brown/Seidl McLaren évek óta egy nagyon rajongóbarát környezet képét mutatja, ahol a versenyzők között is dúlt a bromance, és semlegesként is sokan szimpatizáltak velük. Bármit nyilatkoznak és tesznek ezután, lassan sikerült lerombolni ezt a képet. A cikket olvasóknak remélhetőleg nem kell bemtutani a Ron Dennis kori McLaren világát és gyakran könyörtelen meg hideg valóságát. A fiatalabb olvasók számára ez pár évvel ezelőtti (néha mostani) Red Bulléhoz hasonló, nagyon MAXimalista 😛 és eredményfókuszú közeg volt. Az irányt azonban tisztán látni lehetett, és nem voltak ekkora zavarok az erőben, tehát a mostani lépések csak a 15-25 évvel ezelőtti csapat negatívumait juttatják sajnos eszünkbe…

Annyi bizonyos, hogy egy nagyon hosszúnak ható, és eseménydús uborkaszezon közepébe trafáltunk bele!

A cikk végére pedig hoztunk egy kis szavazást. Szerintetek a nagy káoszból ki jöhet ki jól, és kinek hol lesz ülése jövőre???

Powered by Poll Maker

A hétvégén amúgy ismét versenyzik az IndyCar Nashville-ben, egy olyan pályán, ahol bármi IS megtörténhet. Szóval a bajnoki harc terén is okosabbak leszük vasárnap éjjelre, és a Palou-Piastri-Rosenqvist Saga is tovább fűszereződhet!

Címlapkép: Csaba szörnyű kreálmányai, következő fejezet
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.