F2: Bioüzemanyagra váltana az F2 2024-től

Az FIA ma tette közzé a tendert, a gyártóknak szeptember 2-ig van lehetőségük pályázni. A nyertes láthatja majd el erőforrásokkal a Formula–2-es bajnokságot a 2024-től 2026-ig terjedő időszakban.

Megtartja a jelenlegi, tizenegy csapatos mezőnyt a Formula-2, emellett pedig egy új, 55%-ban fenntartható üzemanyaggal működő erőforrásra vált a 2024-es idénytől – ezt ma jelentette be a széria promótere, a Formula Motorsport Limited. Az FIA három éves időszakra írta ki a tendert, azzal a megkötéssel, hogy 2029-ig a nyertesnek 100%-ban bioüzemanyaggal működő erőforrással kell előállnia.

A Mecachrome jelenlegi, turbófeltöltős, 3.4 literes, V6-os motorját 2018 óta használja az F2, névleges teljesítménye 620 lóerő, amelyet 8750/perces fordulatszámon képes leadni. A motorral és turbófeltöltőjével a kezdetek óta megbízhatósági problémák vannak: van, aki idén már a nyolcadik erőforrását használja, részben emiatt is döntöttek a változtatás mellett. Az új motorral szemben alapkövetelmény lesz a legalább 10 ezer km-es futásteljesítmény, amibe a próbapadon megtett távolságot is bele kell számítani. Az új motor tíz lóerővel erősebb is lesz, 630-ra tervezik.

Néhány éven belül bioüzemanyaggal körözhetnek az F2-es autók is [fotó: Getty Images]

A legfontosabb elvárás azonban a fenntarthatóság, ennek érdekében az új erőforrásnak az első, hároméves tender időtartama alatt 55%-ban fenntartható üzemanyaggal kell majd működnie, de az FIA-nak és a Formula Motorsport Limitednek feltett szándéka, hogy ha a nyertes gyártóval 2026 utánra is szerződést hosszabbítanak, akkor 2029-re ez az arány már 100% legyen. A Formula Motorsport Limited azt is leszögezte, hogy az új motorszállítói szerződés 22 erőforrásra szól, ami ellentmond azoknak a híreszteléseknek, hogy a bajnokság érdekelt egy tizenkettedik csapat hozzáadásában.

A pályázati felhívásban nem szerepel, hogy mikor kerülhet sor új F2-es kasztni bevezetésére, viszont az új motorokkal szemben követelmény, hogy azok méretének alkalmazkodniuk kell a jelenlegi autókhoz. A közzétett tender szintén nem részletezi a hibrid hajtásra való váltás tervét, azonban sajtóértesülések szerint a következő generációs autóknak alkalmasnak kell lenniük a hibrid rendszerek elhelyezésére.

Címlapkép: Formula Motorsport Limited
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.