Sajtó: az Audi megvette a Sauber 75%-át, Belgiumban jöhet a bejelentés!

Kedd délután több különálló forrás is arról számolt be, hogy az Audi megvásárolta a Sauber részvényeinek háromnegyedét, a Belga Nagydíjon pedig megtörténhet a hivatalos bejelentés is!

Már régóta terítéken van nagy német márkák beszállása a Forma–1-be. A Volkswagen akkori vezérigazgatója, a júliusban váratlanul lemondó Herbert Diess még májusban jelentette be, hogy 2026-tól az Audi és a Porsche is szerepet vállal a Száguldó Cirkuszban, a részletek azonban akkoriban még nem voltak ismertek.

Azóta kiderült, hogy a Posche szinte biztosan a Red Bull Racing partnereként folytatja 2026-tól, míg az Audi a McLarennel folytatott tárgyalásokat, a Mumtalakat azonban nem akarta eladni a csapatot. Így fordult az Alfa Romeo csapata mögött álló Sauber felé az ingolstadti gyáróriás figyelme, és a hírek szerint meg is vásárolták a részvényeik 75%-át.

A Motorsport-Total.com úgy tudja, az Audi az autói építésére céljára megtartja a Sauber hinwili főhadiszállását, az erőforrásokat viszont saját, neubergi gyárukban fogják építeni. Ez ellentétes a Porsche logikájával, amely a hajtásláncai fejlesztésére is a Red Bull ultramodern Milton Keynes-i központját kívánja igénybe venni. Hasonlóság ugyanakkor a két projekt között, hogy a Porsche mintájára az Audi is egy külön cégcsoportot hoz létre az F1-es részlegnek, melynek vezetésével a hírek szerint Adam Bakert bízták meg.

Az Audi története során először lesz közvetlenül érdekelt a Forma–1-ben [kép forrása: Audi Sport hivatalos Twitter oldala]

Az Alfa Romeo már tavaly is érdekelt volt egy felvásárlásos ügyben. Akkor az Andretti Autosport ajánlott 350 millió eurót a csapatért, a tulajdonos Finn Rausing azonban az eladás mellett is ragaszkodott volna a Sauber hinwili főhadiszállásán foglalkoztatottak munkahelyének megőrzéséhez, és további 250 milliót követelt annak érdekében, hogy a fenti igények biztosítva legyenek. Andrettiék végül a feltételeket nem fogadták el és kihátráltak az üzletből, azóta pedig már önálló csapatként jelentkeztek a 2024-es szezonra.

A Motorsport.com értesülései szerint az Audi a Sauber kisebb százalékáért ajánlott több pénzt, mint annak idején Andrettiék, így pedig kisebbségi tulajdonosként Rausing is a fedélzeten maradhat. Mindemellett pedig az Audi ígéretet tett a Sauber gyári csapatként történő továbbfejlesztésére is (hasonlóan a 2006 és 2009 közötti időszakhoz, amikor a Sauber gyakorlatilag a BMW gyári csapata volt), ami vonzó opció volt Rausingék számára. Ezzel kapcsolatban érdekes egybeesés, hogy az Audi motorsport-programjainak jelenlegi vezetője, Markus Duesmann annak idején fejlesztési igazgatóként tevékenykedett a BMW-Saubernél, ennélfogva tulajdonképpen úgy ismeri a hinwili gyárat, mint a tenyerét.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.