Ricciardo év végén távozik a McLarentől

Hivatalossá vált, amit már hónapok óta repesgetnek a sajtóban: a McLaren felbontotta Daniel Ricciardo szerződését, az ausztrál pilóta év végén távozik Wokingból.

Nagy reményekkel indult, csúfos kudarccal végződött Daniel Ricciardo kalandja a McLarennél. A nagy múltú alakulat már hetek óta tárgyalásokat folytatott a nyolcszoros futamgyőztes versenyzővel a 2023-as szezonra még érvényes szerződése felbontásáról, Zak Brown ugyanis szeretné jövőre a soraiban tudni az Alpine jelenlegi tartalékversenyzőjét, Oscar Piastrit, akivel kapcsolatban épp egy komoly jogvita zajlik. Úgy tűnik, végül meg tudtak egyezni, szerda délután ugyanis a McLaren bejelentette, hogy közös megegyezéssel a szezon végén elválnak útjaik.

„Kiváltság volt a McLaren-család tagja lenni az elmúlt két szezonban, de a Zakkel [Brown – a szerk.] és Andreasszal [Seidl] folytatott több hónapos megbeszélések után úgy döntöttünk, hogy idő előtt felbontjuk a szerződésemet, és megállapodunk abban, hogy a szezon végén elválnak útjaink. Idővel bejelentem saját jövőbeli terveimet, de függetlenül attól, hogy mit hoz ez a következő fejezet, nem bánom meg, és büszke vagyok arra az erőfeszítésre és munkára, amit a McLarennek adtam, különösen a monzai győzelemre az előző szezonban. Élveztem mindenkivel együtt dolgozni a McLarennél a pálya mellett és Wokingban is, továbbra is mindent beleadok a pályán és azon kívül is, miközben együtt élvezzük a szezon hátralévő részét. Soha nem voltam még ennyire motivált, hogy versenyezzek, és egy olyan sport részese legyek, amit annyira szeretek. Várom, hogy mi következik!” – fogalmazott Ricciardo.

A Motorsport.com értesülései szerint Ricciardo érvényes szerződése felbontása következtében a teljes, 2023-as szezonra előzetesen kialkudott fizetését megkapja a McLarentől, de ugyanakkor szabadon igazolhatóvá is vált, szóval ha például az Alpine, a Haas, a Williams, vagy bármely más csapat igényt tart a szolgálataira, akkor bárhová leszerződhet.

Az még egyelőre nem ismert, hogy ki érkezik Ricciardo helyére jövőre. Ahogy fentebb említettük, természetesen Oscar Piastri az ülés legfőbb várományosa, de miután elvileg őt az Alpine-nak előjoga leigazolni, ezért az ügyben a Forma–1-es szerződések jogszerűségével foglalkozó szervezet, a Contracts Recognition Board fog dönteni, de ennek könnyen lehet, hogy csak hetek, hónapok múlva lesz eredménye.

„Szeretném megköszönni Danielnek az elmúlt két szezonban nyújtott odaadását és közreműködését. A nehézségek ellenére mindig nagy küzdőszellemmel és pozitivsággal jelentkezett, és segítette az egész csapatot az előrehaladásban. Soha nem felejtjük el azt az emlékezetes monzai futamgyőzelmet, amely nagy lökést adott az egész csapatnak. Még mindig fontos csata vár ránk a konstruktőri bajnokságban a szezon hátralévő részében, és alig várjuk, hogy Daniellel és Landóval megvívhassuk ezt a csatát” – értékelt a csapatfőnök, Andreas Seidl.

„Öröm volt Daniellel együtt dolgozni, fantasztikus része volt a McLaren-családnak. Szeretném megköszönni neki az elmúlt két szezonban végzett erőfeszítéseit mind a pálya mellett, mind a bázison. Nem titok, hogy abban reménykedtünk, hogy együtt többet érhetünk el, de a McLaren pilótájaként látni őt a dobogó legfelső fokán, kiemelkedő volt. Sok sikert kívánunk neki a jövőre nézve, és élvezzük együtt a szezon hátralévő részét!” – mondta Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezető igazgatója.

Szerinted hogy alakul Ricciardo jövője? Szavazz!

Powered by Poll Maker

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.