Hivatalos: az Audi 2026-tól jön a Forma–1-be!

Az Audi bejelentette, hogy az új motorszabályok első évében, 2026-ban beszáll a Forma–1-be!

Péntek reggel, a Forma–1-es Belga Nagydíj szabadedzései előtt az Audi a Spa-Francorchamps-i paddockban bejelentette, hogy a 2026-os szezontól önálló erőforrásgyártóként elindítja saját F1-es projektjét. Az Audi belépése a Volkswagen Csoport első jelentősebb F1-es terve, míg testvérmárkájuk, a Porsche várhatóan a Red Bull Racing oldalán érkezik, ugyancsak 2026-tól. Az Audi bejelentése hivatalosan nem erősíti meg, hogy melyik csapat oldalán csatlakoznak a sporthoz, az értesülések alapján szinte biztos, hogy az Alfa Romeo istálló mögött álló Sauberbe vásárolták be magukat.

„Örömmel üdvözölöm az Audit, egy ikonikus autómárkát, úttörő és technológiai újítót a Forma–1-ben! Ez egy fontos pillanat a sportágunk számára, amely rávilágít arra a hatalmas erőre, amellyel globális platformként rendelkezünk, és amely folyamatosan növekszik. Szintén nagy elismerés, hogy 2026-ban a fenntartható üzemanyaggal működő hibrid motorokra való átállásunk egy jövőbeli megoldás az autóipar számára. Mindannyian alig várjuk, hogy láthassuk az Audi logót a rajtrácson, és hamarosan további részleteket is halljunk tőlük terveikről” – fogalmazott Stefano Domenicali, a Forma-1 vezérigazgatója.

Amíg a Porsche mindig is a Red Bull Racinggel kötött megállapodására összpontosított (amely 50%-os részesedést jelent majd számukra az energiaitalosok F1-es részlegén), az Audi több csapattal, köztük a McLarennel és a Williamsszel is tárgyalt, mielőtt megállapodtak volna a Sauberrel – bár hangsúlyozom, hogy ez továbbra sem hivatalos. Partnerségük keretében az Audi a tervek szerint saját, neubergi főhadiszállásán építi majd az erőforrásokat, míg az autó fejlesztése marad a Sauber hinwili telephelyén, ahol az egyik legmodernebb szélcsatorna is található.

Címlapkép: Audi MediaCenter
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.