Mi a f***ért van szuperlicensz, ha ennyi módja van megkerülni?

Igen, ezt a cikket Csaba írta, akinek sosem jó semmi, de ezúttal engem is meglepett a szabály mögött rejlő kiskapuk mértéke...


Kis gyors felzárkózás azoknak, akik nincsenek képben az alapsztorival…

Az Oscar Piastriért – Sith Brown és Szafnauer admirális között – dúló háborúnak az egyik legújabb fejleménye az, hogy a franciák Pierre Gasly-t ültetnék be Ocon mellé, ha nem tudják megtartani ausztrál tehetségüket. Gasly helyére pedig nem alteregóját (és szellemét), Gastly-t, hanem Colton Hertát ültetnék Helmut Markóék.

Na, itt álljunk meg egy pillanatra!

Herta nem Andrettiék versenyzője, és egyik alappillére a Brown-piramisnak is? A válasz mindkettőre igen, de az eléggé egyértelműnek tűnik, hogy Colton egyik helyen sem jut mostanában F1-es lehetőséghez… Már ha lenne elegendő szuperlicensz pontja!

És itt van a kutya elásva.

Azt remélhetőleg a legtöbben tudjátok, hogy egy F1-es ülés megszerzéséhez negyven szuperlicensz pontot kell gyűjteni a nevelő- és más szériákból. A pandémia kezdete óta annyit enyhült a szabály, hogy a versenyzők az utóbbi négy szezonjuk három legjobbjának pontjait adhatják össsze, és nem az elmúlt három évből kell kötelezően kijöjjön az a negyven pont (egy zárójelben megjegyezve: 2020 végén Jack Aitken ennél is lazább szabályokkal ülhetett autóba). Hertának tehát 2019-től arrafelé negyven pontja kellene legyen, ami, hááát… nincs.

évszériaeredménypont
2018Indy Lights2.12
2019IndyCar7.4
2020IndyCar3.20
2021IndyCar5.8
Colton Herta szuperlicensz pontjai

2019-ből négy egysége van az összetett IndyCar 7. helyére, 20 a 2020-as év végi bronzérmére, illetve 8 a tavalyi 5. pozíciójára, amit bárhogy is számolunk, 32 jön ki. Jelenleg csak tizedik az összetettben, egy kiábrándító szezont követően, és két futammal az évad vége előtt kicsi az esélye, hogy a nyolcadiknál jobb helyen zárja a tabellát. Tehát bárhogy is nézzük, 2022 semmit sem segít a helyzetén. Marad egyelőre a 32 pontocska.

helyezés1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.
pont40302010864321
Az IndyCar licenszpont rendszere

Ne feledkezzünk meg az F1-es szabadedzésekért járó pontokról! A nagykönyvben az van írva, hogy az a versenyő, akinek van legalább 30 pontja, minden egyes F1-es, pénteki szabadedzés-részvételért kaphat egy egységet, ha teljesít legalább 100 km-t és semmiért sem kap büntetőpontot. Az IndyCar idei szezonja az Olasz Nagydíj hétvégéjén ér véget, onnantól pedig már csak hat F1-es forduló lesz hátra. Alapból nem lenne egyszerű lezongorázni, hogy Herta mind a hat pénteki edzésen ott legyen, és még akkor is csak 38 pontnál járnánk.

Ekkor jött be a képbe az FIA.

A szervezetről az a hír járja, hogy megkönnyítenék Herta debütjét, mert nem ártana a hően vágyott amerikai versenyző a rajtrácsra. Erre pedig egy lehetőség van: idén egy futamra padra ültetni Gasly-t vagy Tsunodát, hogy egyből versenyen debütáljon Herta!

Nem, nem hülyültem meg teljesen. Ha Colton idén egy versenyt kapna, beszámíthatná a 2018-as pontjait is a szuperlicenszbe. Abban az esztendőben másodikként zárta az Indy Lights-t Patrico O’Ward mögött, ami 12 pontot érne normális körülmények között. Éppen egy porszem került a gépezetbe: a mindössze nyolc teljesszezonos induló miatt az FIA nem ismeri el az ebben az idényben szerzett pontokat, anno’ ez volt a veszte O’Ward és a Red Bull közös álmainak is.

Patricio O’Ward korábban a Red Bull támogatottja volt, de miután nem számolhatta el 2018-as IndyLights-pontjait, Helmut Marko levette róla a kezét [kép forrása: Patricio O’Ward hivatalos Twitter oldala]

Tegyük fel, hogy ”félrenéz” picit pár öltönyös bácsi, azt viszont elképzelhetitek, hogy ennek mennyire örülne a többi csapat. Egy paddockbéli forrás már most kijelentette, hogy ha Herta megkapja a szuperlicenszet, akkor kábé kukázhatják az F2/F3-as programjaikat és velük együtt a beléjük ölt dollármilliókat.

Igazuk van?

Abszolút, de a másik oldalról nézve én Hertában bármikor több potenciált látok mint Logan Sargeantben. Igen, ezúttal az IndyCar fanboii szólalt meg belőlem, az a fanboii, aki szívesebben látná Coltont odaát a jövőben is, mert nagyon rosszul is elsülhet a Red Bull kaland. Maradjunk annyiban, hogy ha véletlen kap egy AlphaTauri ülést Colton, az lenne a cseresznye az eddig is zseniális átigazolási piac tortáján!

A szuperlicensz rendszer lényege, hogy a Nissany-félék sose fizethessék be magukat az F1-be, de akkor cserébe ne is legyen ennyire kiskapukkal teli a folyamat! Vagy legalább maradjanak következetesek: ha anno O’Ward sem számolhatta el Lights pontjait, akkor most Herta sem kellene megkapja az illető lehetőséget.

Ti jöttök! Mi a véleményetek erről az egész kávláriáról?

Címlapkép: McLaren F1 Team
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.