Vége a találgatásoknak: Oscar Piastri a McLarennél debütálhat 2023-ban!

A McLaren javára ítélt a CRB, a wokingiak ezzel megkapták a 2021-es Formula–2-es bajnok versenyeztetési jogát a 2023-as idényre!

Heteken át tartó huzavona után végre pont került a Piastri-ügy végére, ezzel pedig tisztázódott a jövő évi átigazolási piac egyik legnagyobb, mindeddig nyitott kérdése. Az FIA hivatalos közleményben ismertette, hogy a Forma–1-es szerződések felülvizsgálatával foglalkozó szervezet, a Contracts Recognition Board négytagú testülete egyhangúlag úgy ítélte meg, hogy a McLaren az egyetlen csapat, amelyik érvényes szerződést kötött Piastrival, így őket illeti meg az ausztrál pilóta versenyeztetési joga a 2023-as évre. A wokingiak nem is haboztak sokáig, ezt követően szinte azonnal bejelentették a korábbi F2-es bajnok szerződtetését.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy egy ilyen rangos csapattal debütálhatok az F1-ben, mint a McLaren, és nagyon hálás vagyok a számomra felajánlott lehetőségért. A csapatnál nagy hagyománya van annak, hogy lehetőséget adjon a fiatal tehetségeknek, és már alig várom, hogy keményen dolgozhassak Landóval, hogy a rajtrács elejére tolhassuk a csapatot. Arra koncentrálok, hogy felkészüljek a 2023-as F1-es bemutatkozásomra, és elkezdjem F1-es pályafutásomat papayában” – fogalmazott Piastri.

Mint ismert, Fernando Alonso váratlan távozását követően az Alpine bejelentette Piastri szerződtetését a 2023-as idényre, az ausztrál azonban ezt megcáfolta, és kijelentette, hogy ő ugyan semmilyen szerződést nem kötött az Alpine-nal. Később kiderült, hogy Szafnaueréknek július 31-ig lett volna idejük érvényesíteni opciós jogukat Piastri szerződtetésére, de miután nem számítottak arra, hogy Alonso eligazol, ezt nem tették meg. Ekkorra viszont már Piastri aláírt a McLarenhez, így került az ügy a CRB elé, amely végül a wokingi alakulatnak adott igazat.

A határozat közzétételét követően az Alpine is közzétett egy szűkszavú közleményt, melyben elmondják, hogy elismerik a CRB döntését és részükről lezártnak tekintik az ügyet.

„A BWT Alpine F1 Team köszönetet mond a Contract Recognition Board hétfői összejöveteléért, döntésüket elismerjük. Az ügyet a mi oldalunkról lezártnak tekintjük, a végleges 2023-as pilótafelállásunkat a megfelelő időpontban közölni fogjuk. Jelenleg egyetlen célunk a lehető legjobb eredmény elérése és értékes pontok gyűjtése a Holland Nagydíjon.”

Ezzel tehát pont került az utóbbi évek egyik legszövevényesebb átigazolási ügyére, amellyel a pilótapiac egyik legnagyobb kérdése megválaszolódott, azonban egyúttal meg is nyílt további jónéhány ajtó. A fő kérdés természetesen az, hogy az Alpine kit ültet Ocon mellé? A hírek szerint erre Pierre Gasly a legesélyesebb, de hogy a franciát ki fogja pótolni az AlphaTauri-nál, azt ember legyen a talpán, aki helyesen megtippeli.

Címlapkép forrása: formula1.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.