🇳🇱 F2: Drugovich győzött a főversenyen, egyik keze már a bajnoki trófeán

Felipe Drugovich úgy nyerte meg az Formula-2 zandvoorti főversenyét, hogy közvetlen üldözői összesen egy pontot szereztek, így gyakorlatilag eldőlt a bajnoki cím sorsa.

A pole-pozícióból a bajnokságot vezető Felipe Drugovich kezdhette a futamot, mellőle Jack Doohan rajtolhatott, a harmadik helyről pedig Logan Sargeant várta a piros lámpák kialvását. A rajt a 7. helyről induló Dennis Haugernek sikerült a legjobban, aki egészen a 3. helyig jött előre, bár kellett ehhez az is, hogy Sargeant az első kanyarban elfékezze magát és kicsússzon a bukótérbe. A tavalyi F3-as bajnok mögött Verschoor, Iwasa, Lawson, Novalak, Armstrong, Cordeel és Vesti következtek.

Sargeant kálváriája az első kanyarban történt kicsúszással nem ért véget: az amerikai Boschung támadása közben hátulról nekiment a Camposnak, letörte az első szárnyát, majd irányíthatatlanná vált autójával beszáguldott a bukótérbe. Ő maga nem sérült meg, a gumifal viszont annál inkább, így három környi Safety Car után végül bemutatták a piros zászlót. Még a biztonsági autó mögött történt még egy kisebb incidens: a hirtelen lassító Marino Sato mögött David Beckmann nekiment hátulról Roy Nissany-nak, ezt az esetet is vizsgálni fogják.

A repülőrajtos újraindítást Drugovich kiválóan kapta el, azonban nem tudott meglógni Doohantől. Az ausztrál el is kezdett támadni, azonban a 9. kör elején csúnyán elfékezte a bal első kerekét a célegyenes végén, innentől kezdve pedig nem tudott éles tempót autózni. Ekkoriban kezdődtek a boxkiállások is: a meglepően előkelő helyen autózó Cordeel, valamint Novalak is kiállt a lágyakon lévők közül, aztán szép sorban érkezett Hauger, Fittipaldi, Vips és Iwasa is, a japán a Hauger-vezette boly elé tért vissza a pályára.

Az élen haladók között nem változott a sorrend a kiállásaikat követően, Verschoor viszont a saját kerékcseréjét követően visszatalált Drugovich és Doohan közé. A hideg gumikon azonban esélye sem volt, Doohan azonnal visszaelőzte és újra Drugovich után eredhetett. Az alternatív stratégiával próbálkozó Lawson–Armstrong–Vesti–Pourchaire kvartett esélyei a 17. körben szenvedtek alapos csorbát, amikor Marino Sato bal első kerekét nem rögzítették megfelelően boxkiállásakor, a japán ezért rögtön összebarátkozott a gumifallal és jöhetett ismét a biztonsági autó.

Az újraindításnál jött az igazi káosz: Lawson nagyon későn akart újraindítani, amit a feltorlódó középmezőny nem tolerált. Verschoor nekiment hátulról Doohannek, majd belekeveredett a balesetbe Novalak és Calderon is. A holland tovább tudott menni, a többiek azonban kiestek, Sargeant bajnoki reménye mellett így gyakorlatilag Doohané is elszállt.

A megismételt restartot Lawson ezúttal már sokkal hamarabb indította, aztán körökön belül mindenki letudta kötelező kerékcseréjét. Természetesen mindannyian visszaestek a mezőny végére, Pourchaire viszont mindenkit átugrott, így a 12. helyen haladva ő vezette fel a lágy gumikon felzárkózók sorát. Miután mindenki a helyére került, Drugovich vezetett a sérült orrkúppal haladó Verschoor előtt, majd Iwasa, Hauger, Fittipaldi, Cordeel, Vips, Beckmann, Caldwell és Daruvala következtek a pontszerző helyeken.

A hátralévő körökben már nem változott a sorrend az első kilenc helyen, és bár Pourchaire is derekasan küzdött, csak Williamst és Daruvalát tudta megelőzni, ami egy 10. helyhez volt elég. Drugovich idén ötödször győzött, Verschoor Jeddah óta először állhatott dobogóra, míg Iwasa folytatta kiváló bemutatkozó idényét és már ötödik pódiumát szerezte. Idén először szerzett pontot Cordeel, de egyik legerősebb versenyét futotta Beckmann és Caldwell is.

Győzelmével Drugovich 70 ponttal vezet Pourchaire előtt, úgy, hogy a hátralévő két fordulóban összesen 78 pont szerezhető, úgyhogy tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy eldőlt a bajnoki cím sorsa.

Címlapkép forrása: Formula 2 hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.